Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kris i SHL-klubben – elitlicensen i fara

Karlskrona Hockeyklubb ligger efter med betalning av både hyra och pensioner. Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Karlskrona Hockeyklubb ligger efter med betalning av både hyra och pensioner. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Dåliga publiksiffror gör att elitlicensen är i fara för SHL-klubben Karlskrona HK.

– Vi har sju hemmamatcher på oss för att rädda situationen, säger klubbdirektören Charlotte Gustavsson till BLT.

På måndagen skickade Karlskrona kommun en betalningspåminnelse till Karlskrona Hockeyklubb. Klubben har inte betalat hyresfakturan som skulle vara betald den siste december.

Kostnaden: 840 000 kronor.

Klubben har begärt anstånd med en hyra till kommunen.

Ekonomiska problem är inget nytt för klubben som även förra året hade liknande problem. Då saknades 800 000 kronor för kallhyra som också den skulle betalas till Karlskrona Kommun.

Problem att betala ut hyra och pensioner

Nu väntar först fyra raka bortamatcher. Sedan behöver KHK publikens hjälp för att rädda det ekonomiska läget för klubben som för närvarande ligger näst sist i SHL.

– Det finns olika scenarier för att klara elitlicensen. Klarar vi den så gäller det att överleva fram till den 1 maj, då börjar det nya SHL-avtalet att gälla och då kan vi sätta en budget som gör att vi inte sätts under samma tryck. Och Gud förbjude att vi spelar i en annan serie än i SHL den 1 maj, säger Gustavsson till BLT och låter meddela att hon har gott hopp om att det ska lösa sig med det ovan nämnda anståndet.

Karlskrona hockeyklubb har förutom hyran också problem med att betala ut pensionerna till spelarna och för närvarande släpar man efter med en månad.

Gustavsson berättar för tidningen att man haft de här problemen sedan i somras och att man varit i kontakt med de berörda personerna för att förklara situationen. Totalt säger hon att det rör handlar om cirka 200 000 kronor.

"Vi måste fylla arenan varje match"

Karlskrona har förhoppningar om att enbart en ökad publiktillströmning ska kunna rädda läget man försatt sig i. Därmed ska det inte vara nödvändigt att be externa finansiärer eller liknande om hjälp för att klara elitlicensen.

Hittills den pågående säsongen har KHK redovisat 66 500 betalande åskådare. Målsättningen över 26 matcher är att nå 96 200 åskådare.

Enkel mattematik visar att man de sista sju matcherna behöver 29 700 åskådare. Det är 4 200 åskådare per match under slutspurten.

Hittills har man ett snitt på 3 506.

– Att vi kommer att gå back kan nästan vem som helst räkna ut. Vi måste helst fylla arenan varje gång för att klara det här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!