Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domarna erkänner: ”Det korrekta hade varit straff”

Örebros spelare var rejält irriterade på domarna efter förlusten.
Foto: C More
Situationen där Örebro vill ha en utvisning.
Foto: C More
Daniel Rahimi under situationen där han anklagas för att flyttat målburen.
Foto: C More
Örebros tränare Niklas Eriksson.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

VÄXJÖ/STOCKHOLM. Regerande mästarna Växjö Lakers var under rejäl press av Örebro.

I förlängningen avgjorde Nichlas Hardt till 3-2 – efter en misstänkt Växjö-tripping som retade upp Örebro rejält.

– Vi blir bestulna på två utvisningar i förlängningen och förlorar matchen på en av dem, säger tränaren Niklas Eriksson.

Säsongen har kastats om rejält för Växjö – på en knapp vecka. 

I sista omgången av grundserien tappade laget den sista kvartsfinalplatsen till Malmö Redhawks när man föll mot Luleå. 

I och med det tvingas man till åttondelsfinal mot Örebro.

Och under lördagen var man nära att åka på en ny smäll – innan man vände till seger. 

Dubbla Växjö-misstag

Filip Cederqvist gav hemmalaget ledningen i slutet på den första perioden. Men bara minuten senare kunde Patrik Virta kvittera efter att Arvid Lundberg passat rakt upp i mittzonen, och därmed bjudit Örebro på en kontring.  

Även i andra perioden var det misstagen som ställde till det för Växjö. 

Daniel Rahimi skulle dumpa en puck från mittlinjen när han sköt pucken på egen spelare. Örebro ställde om påpassligt och plötsligt var Tyson Spink i friläge. Ensam med Viktor Fasth gjorde gjorde Spink inga misstag och satte 2-1. 

Det krävdes en individuell prestation av Roman Horak för att tvinga fram en förlängning. Tjecken spelade vackert fram Kris Versteeg som kunde raka in 2-2 i ett näst intill öppet mål.

Efter matchen var det rejält irriterat.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Omdiskuterat mål när Växjö slog Örebro

I förlängningen hettade det till.

Örebro var väldigt nära att avgöra till 3-2 när Viktor Fasth svarade för en jätteräddning. Samtidigt flyttade två Växjö-spelare på målburen – Daniel Rahimi en av dem – men slapp undan utvisning. Samtidigt flyttades tekningen ut till mittzon.

– Ett felbeslut, säger Arto Blomsten i C More. 

Några minuter senare avgjorde Nichlas Hardt efter en omdiskuterad situation där Örebrospelarna ville ha en utvisning på Jonas Junttila för tripping. Växjö-spelaren snodde då pucken av Shane Harper.

– Jag har sett massa med sådana situationer där det borde blivit utvisning men också där det inte blivit utvisning. Det är inte lätt att säga, säger experten Arto Blomsten.

”Vi blir bestulna på två utvisningar”

Örebro-spelarna sökte upp domaren på isen och framförde sin kritik. Tränaren Niklas Eriksson var rejält arg efteråt.

– Det är solklart att Rahimi flyttade målburen. Det är ett jättemisstag av domarna, säger han (om den första situationen). 

Eriksson var lika missnöjd med domarnas beslut i den andra situationen.

– Det är solklar utvisning. Vi blir bestulna på två utvisningar i förlängningen och förlorar matchen på en av dem. Man känner sig jäkligt maktlös, säger han.

Örebro-backen Stefan Warg:

– Jag har sett situationerna. Jag vet inte hur mycket jag får säga men jag tycker att båda är felaktiga. De tar en utvisning på oss och släpper två på dem. Jag får inte säga vad som helst men fakta måste jag få säga i alla fall, säger han.

Niklas Eriksson:

– Det är bara att hoppas att domarna rannsakar sig själva. Nu blir vi grymt hårt straffade. Vi har två gånger där vi ska ha utvisningar med oss i förlängningen, fortsätter han.

Tror du det spelar roll i domarnas beslut att Växjö är regerande mästare?

– Det hoppas man verkligen inte. I sådana fall vore det en stor skandal. Man kan bara fråga domarna. Det är två jättemisstag.

Matchvinnaren Hardt var nöjd med segern. 

– Det var bara att skjuta. En himla skön känsla. Så skönt att vinna den här matchen. Otroligt psykiskt viktigt, säger Hardt till C More.

Örebros Shane Harper.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag är frustrerad”

Örebros Shane Harper: 

– Jag har inte sett det på video ännu. De gav oss en utvisning innan och de sa att de inte såg situationen och sedan gör de mål. Oturligt för oss, säger han. 

Hur mår du just nu? 

– Ärligt talat är jag frustrerad. Bara frustrerad. Det är en kort serie och varje match är viktig. 

Under matchen blev Växjös målbur flyttad. Domaren menar på att Daniel Rahimi blev knuffad. Men på tv-bilderna kan man tolka det som att målburen blev flyttad med flit. 

– Det var en linjedomare som var 100 procent säker på att Daniel Rahimi blev knuffad. Det är oturligt att han var säker på att han blev blev knuffad för är du inte säker kan du inte säga någonting, säger Harper.  

– Det är riktigt frustrerande om han säger så och det inte var det som hände. Om man inte ser situationen så får man säga det. De måste kommunicera med varandra, säger Harper. 

Domaren Linus Öhlund.
Foto: SUVAD MRKONJIC/TT / TT NYHETSBYRÅN

Domarna: ”Vi ljuger absolut inte”

Domaren Linus Öhlund kommenterar händelserna efter matchen. Bland annat om Shane Harpers kommentar om domarens insatser kring flyttandet av målburen. 

– Vi ljuger absolut inte. Det är så vi uppfattar det på isen. Sen efter vi har sett bilderna så kan vi konstatera att den lilla touchen inte är så stor. Det korrekta hade varit straffslag i och med att det var overtime, säger Linus Öhlund. 

Har någon Örebrotränare varit och pratat med dig efteråt? 

– Nej.

Domaren Linus Öhlund om situationen med Julius Junttila i Växjö som snodde pucken av Örebros Shane Harper där Örebro ville han en utvisning. 

– Vi tycker att det är en kampsituation och att han går omkull och därför tar vi det inte. 

I efterhand då när ni har sett det? 

– I en vinkel ser det ut som det kan vara en tripping och i en annan vinkel inte.