Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klart det alltid funnits en liten tanke på det”

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Seger med 3-1 mot Djurgården.

Då lyfter Malmö Redhawks till en slutspelsplats. Nu väntar en hektisk helg – där skåningarna kan vifta adjö till bottenkriget en gång för alla. 

– Det känns riktigt bra i gruppen just nu, konstaterar Adam Ollas Mattsson.

– Jag har försökt att inte tänka någonting på varken play-in eller kval, säger Emil Sylvegård. 

Tre mål var allt som krävdes för att Malmö Redhawks i den tredje perioden skulle säkra sin tredje raka seger. 

Visst blev det en glädjens torsdags för Mif, som periodvis varit hårt pressade i tabellbotten under årets hockeysäsong.

 – Det är tajt där nere och varje poäng är viktig. Att spela bra är extremt viktigt för laget, säger Adam Ollas Mattsson.

Ja, det är minst sagt tajt. Ni har lyft till en tiondeplats nu? 

– Jag har dålig koll på hur det ser ut och försöker bara ta en match i taget.

Jo, och det är kanske en grej i ert läge också, att man undviker tabellen mer? 

– Ja jo, men man ska inte stirra sig blind på tabellen. Vi är några matcher efter de andra och tabellen haltar rätt ordentligt. Det är svårt att veta exakt hur vi ligger till.

Men oklarheterna till trots. 

Malmö Redhawks har lyft till en tiondeplats och det innebär att skåningarna just nu kommer spela play-in hockey senare under våren. Rödhökarna har 12 omgångar kvar att avhandla, innan årets grundserie ska knytas ihop och vigas åt historieböckerna.

”Vill alltid spela matcher”

– Vår styrka har varit densamma hela året. När vi väl sätter vårt försvarsspel och följer vårt system till hundra procent kommer anfallsspelet också. Då kommer vi samlat och med fart. Det är då vi blir jobbiga att möta och det är då vi alltid är med i matcherna, säger Emil Sylvegård, och fortsätter:

– Vi vet att vi kanske inte är det skickligaste laget, men när vi väl följer vårt system är vi skickliga på grund av det. Det är det som är vår styrka. Vi har fyra kedjor som vi kan rulla på och som är konsekventa. 

Emil Sylvegård och Pathrik Westerholm under segermatchen mot Djurgården.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Allra närmast kommer Malmö från en ofrivillig ledighet efter ett coronautbrott i spelartruppen. Redhawks har spelat 40 SHL-omgångar, klart färre än alla lag som ockuperar platserna runtomkring skåningarna i den haltande tabellen.

Både på lördag och söndag väntar nya matcher för Malmö. Först mot bottenkonkurrenten HV71 och därefter mot topplaget Luleå. 

– Det är klart, vi vill alltid spela matcher. Sedan är det sjukt mycket matcher framöver och då gäller det att njuta, ladda om och sedan gå vidare. De klarar att spela mycket i NHL, så vi ska inte ha det som någon ursäkt. Varje match är sjukt viktig, vi kan inte tänka för långt framåt, säger Emil Sylvegård.

– Vi ska inte tänka på söndag nu utan vi ska tänka på lördag.

Nedsläpp på lördag väntar klockan 15.15. Därefter blir det alltså match igen dagen efter, klockan 17.30.

– Det blir mycket matcher nu. Det blir att försöka återhämta sig så mycket som möjligt och ta det lugnt nu under fredagen, säger Adam Ollas Mattsson.

Hur löser ni det taktiska mellan matcherna på lördag och söndag? 

– Nej, men det blir en match i taget. Sedan är det tidig match på lördag och lite senare på söndag. Så vi har tid att ställa om. 

Var känner ni inom laget att ni står just nu? 

– Ja, det känns bra. Vi har tre vinster i rad och vi spelar bra. Det känns riktigt bra i gruppen just nu, konstaterar Adam Ollas Mattsson.

”Klart någon liten tanke ...”

Emil Sylvegård har tillhört Malmö Redhawks sedan säsongen 2018/19 – en säsong som slutade med kvartsfinal mot Frölunda. 

Göteborgarna var visserligen några storlekar för stora och vann med 4-1 i matcher. Men tack vare Redhawks formtopp den sista tiden kan Sylvegård och hans lagkamrater börja tänka på en ny slutspelsvår.

Eller?

– Jag har försökt att inte tänka någonting på varken play-in eller kval. Det är klart någon liten tanke alltid har funnits där, men jag har försökt att bara förbereda mig för nästa match så bra som möjligt. Det är något försöker vi trycka på inom gruppen också, säger Emil Sylvegård, och avslutar: 

– Gör vi det kommer vi ha roligt här framöver också. Vi kan inte tänka för mycket på vad som händer ”om och men”. Det är då vi tappar fokus.