Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaxiga utspelet: ”Vårt mål att vinna SM-guld”

Linus Cronholm.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Han gjort SHL-debut, landslagsdebut och varit över i Buffalo på NHL-camp två gånger.

Nu är Linus Cronholm redo att ta SHL och Malmö Redhawks med storm. 

– Vårt mål är att vinna SM-guld, säger den 19-åriga backen. 

Första gången Malmöpubliken fick en glimt av Linus Cronholm var redan säsongen 2017.

Då fick han beträda isen för Malmö Redhawks två gånger om i SM-slutspelet, ett slutspel som bar skåningarna hela vägen till semifinal. 

Sedan dess har det blivit ytterligare elva seniormatcher i Redhawks för den 186 centimeter långa backen.

– Jag vet att vi har ett riktigt bra lag och vi kan gå hela vägen om alla bara tror på sig själva, säger Linus Cronholm, som för egen del beskriver sig själv som stor och rejäl tvåvägsback:

– Jag har mina största kvalitéer i defensiven. Men jag är trygg med puck och jag är bra på att sätta i gång spelet snabbt. 

”Utvecklade mig otroligt mycket”

Under fjolårssäsongen spenderade Linus Cronholm den mesta av sin tid hos IK Pantern i hockeyallsvenskan. 

En klubb som präglades av turbulens och ekonomiska problem.

Men det var ingenting som varken Linus Cronholm eller de övriga spelarna påverkades av, berättar han. 

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det passade mig perfekt att vara där eftersom jag inte spelat så många seniormatcher tidigare, säger Linus Cronholm.

19-åringen sköt totalt elva poäng under sin sejour i Pantern, fördelat på två mål och nio assist.

– Det utvecklade mig otroligt mycket och jag fick mycket speltid. Allsvenskan är en bra liga och att få möta seniorer i nästan ett helt år gör att man utvecklas. 

IK Pantern har sedan säsongen tog slut begärts i konkurs och lämnat hockeyallsvenskan.

Med det har Malmö Redhawks förlorat sin samarbetspartner, något Linus Cronholm tror kan bli kostsamt för skåningarna. 

– Det kan det verkligen bli. Att låta unga spelare som inte är redo för SHL få komma till allsvenskan är ett bra sätt att utveckla spelare på. Det är tråkigt att det blev som det blev.

Linus Cronholms seniorkarriär i korthet

Malmö Redhawks

Matcher: 13

Mål: 0

Assist: 1

Plus/minus: -3

 

IK Pantern

Matcher: 36

Mål: 2

Assist: 9

Plus/minus: +7

Åkte över på NHL-camp 

Förra året draftades Linus Cronholm i den fjärde rundan av Buffalo Sabres och de senaste två somrarna har han varit över i Nordamerika på NHL-camp för att bekanta sig med såväl laget som staden.

Och väl i Buffalo är han knappast ensam svensk. 

I truppen finns bland annat målvakten Linus Ullmark, supertalangen Rasmus Dahlin och skåningen Marcus Johansson, som även han har en bakgrund i Malmö Redhawks. 

– Det är en väldigt bra organisation som tar hand om sina spelare. Jag har mycket kontakt med utvecklingstränarna därifrån som hjälper mig väldigt mycket. Det är skönt att veta att man har mycket folk runtomkring som hjälper en och som vill ens bästa, säger Linus Cronholm, som för egen del drömmer om att först och slå igenom i Malmö, och därefter flytta över Atlanten och få en chans i NHL:

– Man har sina målsättningar, både långsiktiga och kortsiktiga. Mitt fokus just nu är att ta en plats i Malmö och börja säsongen så bra som möjligt. Sedan ska jag ta en match åt gången och försöka att inte tänka för mycket på annat. Sedan kommer allt annat lösa sig, säger han.

Linus Cronholm fick en extra stor hyllning av Malmös klack efter en bortavinst mot Linköping förra säsongen.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Nyss hemkommen från landslagssamling

Förutom försäsongsspel med Buffalo Sabres, SHL-debut med Redhawks och en fin säsong med IK Pantern har Linus Cronholm även hunnit med att representera olika svenska juniorlandslag.

Han har fått speltid med såväl U19- som U20-trupperna och när Kvällsposten ringer upp 19-åringen är han precis hemkommen från en landslagssamling i Plymouth i nordöstra USA. 

– Jag gjorde min första match på liten rink i Plymouth och det var jätteroligt, men svårt i början. Spelet går fortare och man måste tänka igenom vad man ska göra innan man får pucken, säger han.

Föredrar du liten eller stor rink?

– Jag har spelat på en stor rink hela mitt liv så det vet jag inte. Vi får se.

Malmö Redhawks inleder SHL-säsongen den 14 september med ett bortamöte mot nykomlingen Leksand.

Därefter väntar hemmapremiär i ett stekhett derby mot Rögle.