Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaptenen: ”Motivationen är på topp – alla vill spela”

Oliver Lauridsen har 27 SHL-matcher med Malmö Redhawks på sitt hockey-cv.
Foto: ANDREAS HILLERGREN, ANDREAS HILLERGRE / TT NYHETSBYRÅN
Oliver Lauridsen och hans lagkamrater har rest sig under vintern, efter en tung start på SHL-säsongen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Trots den tunga säsongsöppningen har Malmö Redhawks vänt på skutan.

Efter ett kort covidbreak kan skåningarna numera börja blicka uppåt mot slutspelsplatserna. 

– Det är nog vi inom truppen som varit lugnast. Det har alltid funnits en tro på att vi fixar det tillsammans, säger Malmökaptenen Oliver Lauridsen.

Länge var Malmö Redhawks ett av få lag i SHL som lyckades undvika att få in coronasmitta i spelartruppen.

Men det förändrades förra veckan, när covidtester visade att tre spelare blivit sjuka. 

Därefter fick skåningarna en plötslig semester eftersom matcherna mot Brynäs, Djurgården och Färjestad ställdes in. Sedan måndag är Redhawks däremot tillbaka i träning på nytt och inom kort väntar ett minst sagt intensivt spelschema. 

– Viruset kom på en tid av säsongerna när folk brukar vara slitna. Vi får se det som något positivt, de som inte blev sjuka har fått träna upp kropparna och det var bara ett fåtal som blev sjuka, säger Redhawkskaptenen Oliver Lauridsen.

– Motivationen är på topp och alla längtar efter att få börja spela igen.

Inför årets SHL-upplaga var Malmö Redhawks nederlagstippade av många och säsongsöppningen lämnade mycket att önska.

Redhawks noterades för sju förluster under säsongens tio första SHL-omgångar.

”Vi ska fortsätta jaga”

Sedan mitten på december har trenden däremot svängt och Redhawks har börjat hitta tillbaka till vinnande takter. Av de fyra senaste matcherna har tre stycken slutat med seger.

– Jo, det har känts jättebra. Vi har mognat som lag, samtidigt som vi hittat ett spelsätt som passar oss. Vi har hittat intensiteten och vi har hittat ”Malmö Redhawks ABC”. Det kan vi lita på varje match, förklarar Oliver Lauridsen.

Den fina formen innebär att Malmö numera bara är en pinne bakom Brynäs och en plats till vårens play-in. Samtidigt har skåningarna samlat ihop tre poäng fler än Linköping, som parkerar på den översta kvalplatsen.

Har ni någon målsättning internt i spelargruppen nu? 

– Nja, både ja och nej. Vi har en uttalad målsättning och det är att vi ska fortsätta titta uppåt och jaga. Sedan är det farligt också att blicka framåt, med tanke på hur pass många nya och unga spelare vi har. Vi ska inte ha för stora målbilder eller för stor horisont. Vi behöver ta en match i taget, säger Lauridsen, som tror att hans lagkamrater har vad som krävs för att klättra i den haltande SHL-tabellen: 

 – Vi spelar för att vinna varje match. Med tanke på hur vi spelat den sista tiden tror jag att vi har spelet som krävs för att vi ska ta oss upp högre i tabellen än vad vi är just nu.

Oliver Lauridsen i samband med ett derby mot Rögle.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

”Min roll är enkel – defensiv och fysisk” 

Oliver Lauridsen själv vann SM-guld med Frölunda våren 2016, innan han flyttade till Finland för att spela KHL-hockey med Jokerit under de senaste fyra säsongerna. Sommarens övergång till Skåne och Malmö innebar att Oliver blev lagkamrat med lillebror Markus för första gången sedan de var juniorer i Linköping.

Den 31-årige backen har så här långt producerat sju poäng på 25 SHL-omgångar, men är inte helt nöjd med de egna insatserna. 

– Jag mäter så klart mina prestationer med lagets och som lagkapten har jag ett större ansvar. Så jag måste erkänna att säsongen varit mycket upp och ner, säger Oliver, och fortsätter: 

– Även om jag har varit ett år i SHL sedan innan så har det gått fyra år sedan jag var i ligan sist och mycket har hänt sedan dess. Det går väldigt fort och det är ett annorlunda spel än det som jag varit van vid.

Du är som laget då, du har fåt växa in i allting? 

– Ja, det tycker jag. Sedan är min roll som hockeyspelare ganska enkel, jag ska vara defensiv och fysisk. Det gäller för mig att hitta sätt att vara fysisk när spelet går snabbt och när pucken rör sig snabbt. 

För Malmö Redhawks väntar härnäst ett tajt spelschema – bara under januaris sista dagar ska skåningarna hinna med ytterligare fem SHL-bataljer.

Och matchkavalkaden börjar redan till helgen. Först väntar hemmamöte mot IK Oskarshamn på lördag, innan topplaget Luleå gästar Malmö arena på söndag.

– Jag skulle säga att all vår energi och fokus är på lördag, att ens börja titta mot söndag och Luleå är bara onödigt. Allt matchfokus är mot Oskarshamn. Det är en riktig megafajt, avslutar Oliver Lauridsen.