Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinner första finalen: ”Ett världsklassmål”

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. Växjö Lakers har kopplat ett tidigt grepp om finalserien.

Lördagens inledande match mot Rögle slutade med en småländsk seger, 2-1. 

– Det betyder mycket så klart, alltid skönt att vinna första matchen, men inget är vunnet än, säger segerskytten Pontus Holmberg.

Det var visserligen Rögle som började klart bäst på isen.

Men det var Växjö Lakers som hade effektiviteten.

Efter åtta minuter kom däremot ett långt avbrott när ett plexiglas gick sönder. Då förändrades matchbilden.

– De skapade mycket i inledningen, men vi är starka i vårt defensiva spel, vi vet att vi kan hantera pressen. Vi hanterade det och kom sedan ut starkare efter det avbrottet, säger Jack Drury som passade till första målet.

Smålänningarna fick bara i väg två skott på mål under matchens första period. Men det krävdes inte mer – Lakers tog ändå paus med en 1-0-ledning.

Richard Gynge och lagkamraterna firar efter Växjö Lakers ledningsmål.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det är en hård kamp” 

Växjö Lakers vässade spelet i mittperioden. Framför allt offensivt, där smålänningarna skapade en lång rad fina chanser att utöka sin ledning.

Men det blev inget hemmamål.

Christoffer Rifalk stod pall och räddade alla 13 avslut han fick mot sig under matchens andra period.

I stället var det Rögle som fick in en kvittering, när den tyska supertalangen Moritz Seider gjorde sitt första slutspelsmål.

– Jag tycker vi började bra och fick den start vi ville. Vi skapade några bra chanser och hade bra kontroll på saker. I den andra perioden tappade vi vårt spel och vår koncentration. Vi kastade bort pucken för mycket, säger Rögletränaren Cam Abbott.

Seiders fullträff var inte bara viktig för Rögle – utan även historisk. Med sitt mål är Moritz Seider numera den första spelaren att någonsin göra ett finalmål för Rögle.

Växjö lyckades återta ledningen

Å andra sidan har Rögle skrivit klubbhistoria hela våren. Men det där kapitlet om klubbens första final kunde kanske blivit lite roligare.

Efter en trevande start på matchens sista period lyckades Pontus Holmberg till sist döda likaläget när han avancerade in i offensiv zon, la pucken på backhand och rappt skickade in 2-1-målet för Växjö Lakers.

– Det är ett världsklassmål helt enkelt. Både uppbyggnaden och avslutet. Han överraskar Rifalk med ett sånt vasst skott. Det här är hockeygodis, säger experten Sanny Lindström i C More.

Holmberg själv var också nöjd med sitt mål.

– Fick upp den bra, vi hade ett bra spel där från egen zon och fick igenom ett bra anfall, den satt bra där, säger hjälten.

Hur var det att avgöra?

– Det var kul (att avgöra), skönt att vinna första matchen, säger han efter matchen.

Blott några klubbdragningar senare höll Växjö på att göra ytterligare ett mål. I samband med ett misslyckat byte blev Richard Gynge helt frispelad mot Christoffer Rifalk, men avslutet saknade skärpa och susade utanför. 

Växjös Pontus Holmberg i kamp mot Röglebacken Samuel Jonsson.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Abbott: ”Vår disciplin var bra”

Växjö Lakers fortsatte bjuda sin covidsäkrade publik på en fin och offensiv hockey, även efter ledningsmålet. Stora delar av matchens sista period spenderades framför Christoffer Rifalk, som tvingades göra flera kvalificerade räddningar.

Med tre minuter kvar på klockan gjorde Cam Abbott och Rögle en sista offensiv frammarsch genom att plocka ut Rifalk. Men ängelholmarna hade svårt att skapa målchanser och hittade ingen väg att överlista Erik Källgren.

Det blev till sist en uddamålsseger, 2-1, för Växjö Lakers.

– Jag tycker inte till räckligt många spelare kom upp i sitt ”A game”. Vi går in i detta tillsammans, men vi behöver ha fler ”A games”, säger Cam Abbott.

Kan du peka ut något särskilt som krävs för att ni ska göra 60 bra minuter? 

– Nej, det är väl inget jag vill dela med mig av. Det finns flera områden där vi kan spela bättre för att lyckas göra en bra match över 60 minuter.

Även om ni förlorar, kan ni ändå ta med er den första perioden? 

– Ja, absolut och det är inte bara den första perioden. Det finns några bra områden, jag tycker vår disciplin var bra i dag. Sam (Hallam, Växjös huvudtränare) klagade på domarna och regelboken under presskonferensen, men jag tycker att vi var disciplinerade. Vi ska fortsätta vara disciplinerade och förbättra vårt utförande. 

Finalserien mellan Växjö Lakers och Rögle fortsätter på måndag, även då med Växjö som hemmalag. Den matchen har nedsläpp klockan 20.00.