Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är klart att man kan tänka att det är orättvist”

Jakob Lilja.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Jakob Lilja.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Jakob Liljas attack på Jens Olsson har prövats av Högsta domstolen.

Nu inväntar han domen.

– Det känns bra att jag inte påverka mer. Nu kan jag lägga det här bakom mig, säger Lilja.

Han dömdes för misshandel i tingsrätten och hovrätten men överklagade. I dag har Jakob Liljas fall varit uppe i Högsta domstolen.

Hockeyspelarens försvarsadvokat Mats Tornéus lade där fram ny bevisning i form av en film där man klippt ihop flera händelser liknande den crosschecking som Lilja satte in på Malmö Redhawks Jens Olsson.

– Det är klart att man kan tänka att det är orättvist att det är jag som har suttit här. Jag vill inte värdera de olika situationerna och säga vilken som är värst men om de ska bedöma allt likadant så kommer de behöva driva fler sådana här fall för det kommer förmodligen hända liknande saker i framtiden också, säger Lilja.

Han försvarar inte sitt beteende på planen.

– Jag vet vad jag har gjort och jag säger absolut inte att jag gjort allt rätt. Den är inte snygg (crosscheckingen), det var därför jag fick en avstängning från hockeyn.

Hoppas på friande dom

Vad har du fått för respons från folk inom hockeyvärlden?

– Alla jag har pratat med har stöttat mig, de delar min uppfattning. De som inte är så insatta i hockeyn kanske har en annan uppfattning men jag kan inte gå och lägga för mycket energi på vad folk tycker och tänker om det.

Jakob Liljas advokat Mats Tornéus är nöjd efter förhandlingen i Högsta domstolen.

– Både jag och min klient ser fram emot domen som kommer om någon vecka. Jag hoppas att han ska bli helt frikänd, säger Tornéus.

Den dåvarande Rögle-spelaren Jakob Lilja dömdes till tio matchers avstängning av Disciplinnämnden en crosschecking i nacken på Malmöspelaren Jens Olsson i derbyt som spelades den 5 mars 2015.