Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är inte skitbra för andra spelare kanske”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VIASAT

Hockeyspelaren Jakob Lilja dömdes av både tingsrätten och hovrätten för misshandel i en match 2015.

I dag kom domen från Högsta domstolen som går på samma linje och fäller Lilja för misshandel.

– Jag är besviken på domen, säger Jakob Lilja.

Incidenten skedde i mars 2015. Jakob Lilja, som då spelade i Rögle, delade ut en crosschecking i nacken på Malmös Jens Olsson och fick tio matchers avstängning av ishockeyns Disciplinnämnd.

Efteråt påbörjades även en rättslig process, där Lilja fälldes för misshandel i först tingsrätten och sedan i hovrätten. I båda fallen dömdes spelaren till villkorlig dom och 40 dagsböter x 650 kronor för misshandel. 

Domen i hovrätten överklagades av Mats Tornéus, Jakob Liljas advokat, och fick prövningstillstånd i Högsta domstolen. 

I dag kom domen därifrån, och liksom både tingsrätten och hovrätten så fäller Högsta domstolen Lilja för misshandel. Den enda skillnaden är att HD ändrar hovrättens dom till att Lilja endast döms till villkorlig dom. 

– Jag är besviken på domen. Jag hade förhoppningen om att det skulle lösa sig till slut, annars hade jag inte överklagat hela vägen, säger Jakob Lilja.

"Folk får tycka vad de vill"

Det har gått över tre år sedan händelsen och Jakob Lilja har hunnit byta klubbadress två gånger. Ändå har den utdragna rättsprocessen följt honom under hela den tiden.

– I början tänkte man mer på det för efter ett tag måste man sluta bry sig. Men det är klart att det har påverkat mig lite, misshandel är ändå något man får på sig, säger han.

Vad är jobbigast med domen, själva misshandel-stämpeln eller något annat?

– Jag får ta och skita i den stämpeln, folk får tycka vad de vill. Det är mest för min egen skull jag drivit detta vidare men även lite för hockeyn också. Det är kanske inte skitbra för hockeyspelare att det nu finns prejudikat för detta. Det är lite så jag har resonerat med spelarfacket när jag beslutat att överklaga. Sen är det klart att man inte vill ha en misshandelsdom på sig, man får en stämpel på sig.

Spelare går över gränsen titt som tätt. Varför tror du att just ditt fall har gått så här långt?

– Jag vet ärligt talat inte varför. Det jag gjorde var fult men många andra gör fula saker också. Det kanske var fel människor som intresserade sig för mig och ville göra något av det. Om personerna har något personligt mot mig kan jag inte svara på, men det känns konstigt.

"Böter borde räcka"

Det är många i Hockeysverige som har engagerat sig för Liljas fall och har menat på att det som händer inom idrotten borde också lösas där. 

Jakob Lilja själv håller med om det.

– Det är fel att det vanliga rättssystemet blandar sig i. Det är därför vi har vår disciplinnämnd som ska göra sitt. Böter borde räcka på ett sätt, säger han.

Hur ska du gå vidare från det här nu?

– Det kommer inte vara några problem, det har jag nästan redan gjort. Det är skönt att det är över men det slutar ändå i att jag döms. Just nu är det där jag är.

Kommer det här påverka dig ute på isen, att du håller tillbaka i vissa situationer?

– Jag har märkt lite skillnad på mig själv sedan det hände, att jag börjat tänka lika extra på vad jag gör. Sen om det är bra eller dåligt vet jag inte.