Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag tappade nästan hakan – inte beredd”

Anna Arvsell är Växjö Lakers nya ordförande – den enda kvinnan i SHL på den positionen. Foto: Privat

Sveriges hårdaste idrottsliga.

Nu blir Anna Arvsell SHL:s enda kvinnliga ordföranden – dessutom i Växjö Lakers en av 10-talets mest framgångsrika klubbar.

– Jag har jobbat inom tung industri så jag är van vid manliga miljöer, säger hon.

Hon är uppvuxen i Ljungby.

I ungdomsåren gick hon ofta och såg den lokala storheten Troja spela ishockey.

Hon har spenderat flera år inom den tunga industrin. 

Att Anna Arvsell skulle bli Växjö Lakers nya ordförande trodde hon inte ens själv. Men när frågan ställdes behövde hon inte fundera allt för länge innan hon antog utmaningen.

– Jag blev tillfrågad för ett tag sedan och efter lite betänketid och samtal med familjen och folk i min närhet så bestämde jag mig för att ta jobbet, säger hon.

Det måste varit en udda fråga att få: ”vill du bli ordförande för en av landets just nu mest framgångsrika hockeyföreningar?”

– Ja, jag tappade nästan hakan. Det var inget jag var beredd på, så det var en väldigt stor grej att få frågan. Det var inget jag tänkt någon tanke kring tidigare. 

Gör miljonvinst – igen 

Anna Arvsell kliver in i en förening som minst sagt mår bra och som omgärdas av rejält positiva vindar.

Växjö Lakers har plockat hem två SM-guld på fyra år (2015 och 2018) och åtta år i rad har klubben presenterat gröna siffror i bokslutet. För den senaste säsongen blev vinsten 4,9 miljoner kronor. 

Totalt har Lakers samlat ihop en vinst på över 70 miljoner kronor sedan klubben tog klivet upp till SHL för åtta år sedan.

– Lakers är en välskött förening med en bra organisation på alla plan. Så för mig handlar det inte om att göra något revolutionerande, utan det som fungerar det fungerar. Jag ska hitta nya vägar och nya sätt att se på saker. Sedan finns det alltid saker att skruva på, säger Anna Arvsell.

När Växjö Lakers tog klivet upp till SHL 2011 spelade klubben fortfarande i gamla Växjö Ishall – mer känd som Lakerdome. Foto: ULF RYD / EXPRESSEN/KVP

Vill locka mer publik

Med en ekonomi i balans och med några SM-guld i troféskåpet är frågan om det finns så särskilt mycket en ny ordförande kan göra bättre än de tidigare.

Själv ser Anna Arvsell dock ett konkret utvecklingsområde: publiken.

Förra säsongen bänkades i snitt 4 691 personer på läktarna i Vida Arena för att se Lakers spela på hemmais. Ett snitt som bara slår fyra konkurrenter i serien. 

– Fullt hus är alltid en dröm som man har. Sedan är det inte alltid det lättaste att nå, så klart. Men det är en stor utmaning som vi tar oss an och vi ska komma så nära vi bara kan, säger hon. 

Finns det något annat du vet att Växjö Lakers kan bli ännu bättre på? 

– Det är en bra fråga! Men det handlar om att helt enkelt titta på det man kan göra: detta är en välfungerande klubb, men vi ska inte sitta ner och vara nöjda. Vi ska alltid utvecklas, men exakt hur kan jag inte riktigt svara på ännu.

Växjö Lakers

Grundade: 1997

Hemmaarena: Vida Arena

Guld: 2 (2015, 2018)

Förra säsongen: Kvartsfinal 

Ensam som kvinnlig ordförande

Som kvinna blir Anna Arvsell den enda på sin position i SHL den kommande säsongen. 

Men manliga miljöer är knappast nya eller främmande för henne. 

Hon har en lång bakgrund inom den tunga industrin genom familjeföretaget hemma i Ljungby. Hon har arbetat med både tillverkning av kugghjul och elektriska truckar.

– Det här jobbet har en väldigt manlig miljö, det kan man inte komma undan. Man jag är van vid manliga miljöer eftersom jag alltid har arbetat inom tung industri. Så det är inget konstigt, det är jag van vid, säger hon. 

Själv har Anna Arvsell aldrig spelat hockey och när hon var yngre var hästar det stora intresset. 

Men nu för tiden har hockeyn ett starkt grepp om hennes vardag. Hon berättar att hon tycker om att vara på plats i arenorna för att se live-hockey, och hennes man Henrik Arvsell har spelat ishockey på elitnivå. 

– Jag är född och uppvuxen i Ljungby och då har det hänt att man gått och kollat på Troja. Det är en idrott som alltid funnits i mitt liv, min man och bröder har spelat och jag är själv en glad åskådare, säger hon.

Ska åka ner till Skåne

För Anna Arvsell kommer den första tiden på nya jobbet dels bestå av att lära känna alla människor i och runt Växjö Lakers. Därefter ska hon sätta sig in i klubbens organisation för att i augusti dra i gång arbetet på allvar.

Men nu närmast väntar några veckor i sommarhuset i Båstad.

– Jag hämtade precis dotter och hästen och nu ska vi köra till Båstad. Det är därifrån vi utgår på sommartid och det ska bli väldigt skönt med lite semester. Eller jobbsemester, som jag nog får kalla det, säger hon.