Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tänkte att 'fan, jag har varit utan hockeyn'”

38 sekunder in i matchen mot Färjestad satte Ilari Melart 1-0 för Växjö.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. Växjö Lakers har tre raka vinster.

En stor anledning till upphämtningen? Finska backbjässen Ilari Melart som haft en stor påverkan på laget.

– Det syns ju på våra resultat också, säger Sam Hallam om honom.

26 oktober, 2019: Växjö möter Linköping hemma, går ut i första perioden och är katastrofala. Linköping leder med 2-0 efter 20 spelade minuter. 

Sen vände Växjö till 6-2, en vändning som betydde mer än bara tre poäng.

– När vi kom hem, mötte Linköping hemma, hade vi en riktigt, riktigt dålig förstaperiod. Det var nog det lägsta jag någonsin sett ett lag, sen jag var här, spela. Där nådde vi botten, sen samlade vi oss och efter det har vi varit ett nytt lag, säger Brendan Shinnimin.

Men vi får spola tillbaka ännu några veckor för att se en annan sak som haft stor effekt på laget.

5 oktober. Växjö har skrapat ihop sex poäng på de inledande åtta matcherna.

Då kommer beskedet: Backbjässen Ilari Melart är klar för Växjö.

– Det var ganska tydligt när han kom in att han stod för en pondus och kraft, det fanns inte så mycket tvekan, han bara körde på och jag tycker att det ganska snabbt spred sig till folk runtomkring. Han har haft en stor påverkan på vårt lag sedan han kom in och det syns ju på våra resultat också, säger Sam Hallam.

”När får jag spela hockey igen?”

Ilari Melart får svara på Sams citat och menar att suget efter hockeyn var stor. 

– Jag tror att det kan vara att när man är skada, inte har något lag och bara väntar på ”när får jag spela hockey igen?” och när jag kom hit tänkte jag att ”fan, jag har varit utan hockey i ett halvår” så behöver inte tänka eller stressa utan bara köra. Kanske det är några gånger i ens karriär att man tänker för mycket, man har bara väntat på när man får spela igen och då är det bara att köra.

Efter förra säsongen tog han itu med en knäskada och har efter det rehabat. Valet att börja i Växjö?

Det var ganska enkelt.

– Det var helt ärligt den enda som hade ett kontrakt för mig... mycket snack med många lag men de enda som vågade signa mig var Växjö. Jag tror att det hade att göra med knäoperationen men i slutet var det lätt att välja, säger han med ett skratt.

Redan fyra mål fler än på hela förra säsongen, det har ju blivit ganska lyckat?

– Jo, men jag tycker det. Det har varit bra. Jag vet inte, jag har alltid tyckt att skottet är bra men nu är det att de lägen jag får går in. Det är en bra period med hockeyn just nu för mig. Det brukar vara att man kan försöka jobba mycket för att göra poäng och ändå inte lyckas. Nu känns det att när jag får lägen ser jag att det är någon öppning i målet och det går in, tidigare har det kanske träffat ribban, stolpen eller målvakten.

Finska Melart har skrivit på ett tvåårskontrakt i Växjö och kommer från de två senaste säsongerna i Färjestad. Under lördagen möttes de.

Det tog 38 sekunder sen pangade just Melart in ledningsmålet.

– Ja absolut, det var skönt. Jag var där i omklädningsrummet så tänkte jag att ”fan, jag vill köra hårt idag”. Jag kände att det var extra roligt att man fick göra mål direkt.

Hallam: ”Precis börjat vandra”

Tre raka vinster och Växjö har klättrat några steg i tabellen. Men det är fortfarande en lång väg att gå, menar coach Sam Hallam:

– Känslan i gruppen är bra. Sen när du förlorar mycket är det klart att det påverkar, du får kämpa lite för att hitta den kraften och verkligen fortsätta tro på det du gör. Så vinner du lite, då känns vissa naturliga saker känns lite lättare utan att du behöver fundera på det. 

Han fortsätter:

– Men någonstans handlar det för oss om att hålla våra prioriteringar nu och vad vi har gjort för att få de resultaten på slutet och ha förståelse för att vi precis börjat vandra upp det här berget. Det kommer krävas den här typen av resultat under en lång tid.