Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag och Sam snackar mer hästar än hockey”

Anna ArvsellFoto: Privat / Privat
Sam HallamFoto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Hon brinner för föreningslivet. 

Och när hon träffar Sam Hallam pratar de mest om hästar. 

Möt Växjö Lakers nya ordförande Anna Arvsell, som trots att hon som alla andra har tankar på läktaren, lovar att inte lägga sig i det sportsliga.  

– Jag har inte där att göra och kan inte det heller. Vi har fantastiskt bra människor på plats som sköter det.

Anna Arvsell, 41 år, valdes till ny ordförande i Växjö Lakers i juni. Efter sommaren och semestern har hon nu börjat ta sig an den nya rollen mer på allvar, däribland genom att rekrytera en ny vd till klubben.  

Hon vet också vad det är hon brinner för. 

– Jag är en föreningsmänniska. Jag tycker det är fantastiskt att ge våra barn och ungdomar möjlighet att utföra sin idrott. Sedan är det förstås mycket mer i en SHL-klubb, konstaterar hon. 

– Jag tycker också att det är otroligt spännande med vår tjejhockey. Vi har startat upp ett nytt projekt, vilket jag tycker är jättespännande. Det är något vi absolut ska ta vidare och vi har en hel del idéer på hur man ska bygga mer men det tar sin lilla tid. Just nu har vi runt 70 tjejer registrerade som aktiva i klubben. Det är jättekul. 

Är du rädd att det faktum att du är SHL:s enda kvinnliga ordförande ska stjäla fokus från vad du är för person och vad du är bra på? 

– Det är inget som jag tänker så mycket på. Jag visste väl att det skulle komma och jag tycker det är jättekul och hedrande men inget som jag bär med mig varje dag. 

– Jag kommer från en tung industribransch som är manligt dominerad och har jobbat med det hela mitt liv. Man blir van vid att det kan vara en jargong. Det finns också många andra duktiga kvinnor på höga poster inom SHL så jag ser det snarare det som att det kommer fler kvinnliga ordförande i framtiden.  

Delar hästintresset 

Du har även en bakgrund inom ridsporten – kan du ta med något därifrån till hockeyn? 

– Man måste vara lugn, cool och vara med i det som händer när man hanterar en häst och det kan jag absolut ta med mig. Att vara närvarande. Annars går det inte riktigt att jämföra.  

Lakers tränare Sam Hallam har också hästintresset i familjen – pratar ni ridsport när ni ses? 

– Absolut, när vi träffas har vi nog snackat mer hästar än hockey, helt klart. Det gör vi, hans dotter är i gång och tävlar i dressyr och min mest i hoppning. Det gillar jag.

Båda ridsport och hockey framställs ofta som jämförelsevis dyra och otillgängliga sporter – hur ser du på det? 

– De behöver inte vara så mycket dyrare än andra sporter i början. I vår hockeyskola i Lakers får barnen utrustning och för att gå på ridskola krävs hjälm och stövlar med klack. Allt är relativt. Sedan är väl alla sporter mer eller mindre materialsporter i slutändan.   

Vad har SHL för utmaningar i stort? 

– Publiksiffrorna är en utmaning. All idrott ska upplevas live och där får vi klubbar se till att ge en upplevelse som är så mycket bättre än hemma i soffan, som är bekvämt och fantastiskt trevligt. Det ska ge mer att komma till arenan. 

– Vi har en ny stor och fin mediakub som vi hoppas bidrar till en höjning i vår arena men vi måste steppa upp lite till där. Få fler att gå även om de inte är mest hockeyintresserade i familjen, att det ändå blir en familjegrej att gå på tillsammans. 

Hör inte plastklubb mer 

Hur ser du på Lakers varumärke och att klubben i elaka kommentarer kallas plastklubb? 

– Jag tycker inte att man hör det så mycket mer. Jag är otroligt stolt över Lakers varumärke. Man har jobbat hårt för att det ska vara och förbli ett bra varumärke. Det finns en bra värdegrund och stort hjärta i hockeyn. Och så vill vi vara bäst och ligga i toppen. 

Hur är du som supporter? 

– Jag är väldigt lugn och glad, inte den som skriker och gapar. Lugn och medryckande skulle jag säga. 

Kommer du att lägga dig i det sportsliga? 

– Nej, inte alls. Jag har inte där att göra och kan inte det heller. Sedan kommer jag förstås att sitta på läktaren och tänka som alla andra men jag lägger inte mig i sporten. Vi har fantastiskt bra människor på plats som sköter det, Sam och Henke är duktiga. 

Hur går det i premiären? 

– Vi har Luleå borta och det är klart att vi vinner den.