Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har aldrig känt behovet av alkohol”

Per Ledin skrev på för Malmö Redhawks på övergångsfönstret sista dag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Ledin i Malmös hemmaarena. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Ni känner till hockeyspelaren Per Ledin.  

Men taxiföraren Pehr Gunnar Ledin? Eller barnskötaren? 

Nu berättar en av svensk hockeys största profiler om övergången till Malmö, varför vissa hockeyspelare blir bortskämda och egoistiska, vad han kan tänka sig att göra efter karriären och varför han aldrig rört alkohol. 

– Mina barn har sagt att de är glada att jag inte dricker. 

Per Ledin tar upp sin telefon från rockfickan och skrattar. 

– Jag fick ett sms av Patrik Sylvegård häromdagen, han tyckte det var stort att jag redan stod på torget som reklamdocka efter en match här. 

– Jag svarade att det är ett ännu större att jag fått ett helt taxibolag, säger han och visar upp en bild på en bil från taxibolaget ”Taxi 979797”. 

Vi kommer få anledning till att återkomma till taxi-ämnet men Per Ledin har förstås kommit till Malmö för att spela hockey med tröja nummer 97, även om det varit ytterst sparsamt med speltid sedan den spektakulära värvningen. 

– Jag brinner för att vinna och få chansen att komma hit till Malmö... Jag skulle ångra mig om jag inte tog chansen, på den vägen är det. 

Men blir du ändå inte besviken när du får sitta på läktaren? 

– Näää. Det är klart man vill spela, det är inget snack. Men man har ett val, antingen kan man tycka synd om sig själv eller göra något åt det. 

– Alla kommer någon gång till att man inte får spela så mycket som man vill. Det största problemet är när man tar något för givet, så fort man börjar göra det så går det sakta men säkert utför.  

– Det enda jag vet är att ju hårdare jag jobbar, då kommer pendeln svänga över till slut. Det är en känsla som kittlar. De sista åren har jag lärt mig att älska konkurrens, desto jävligare det är, ju mer testas jag som person. 

Per Ledins speltid i Malmö

Växjö: Sjuk.

Timrå: Sjuk.

Djurgården: Ej hunnit träna.

Skellefteå: Petad.

Frölunda: 2.36 i speltid.

HV71: Petad.

Linköping: 00.50 i speltid.

Mora: Petad.

Brynäs: Petad.

Timrå: 8.53 i speltid.

Minns Mattssons ord

I Malmö återförenas Per Ledin också med en lagkompis från tiden i Färjestad, Jesper Mattsson, som i dag är assisterande tränare i Redhawks. Under två säsonger, 2005-07, spelade de ihop i Karlstad. Och Mattsson satte avtryck hos Ledin. 

– Jag kommer ihåg att han sa till mig, den dagen du står på torget med pokalen kommer alla älska dig lika mycket oavsett om du spelat en minut eller är superstjärna. Det är en tanke som jag tänkt vidare på och som driver mig.

– Hockey är en lagsport och det gäller även att kunna bidra och ge energi till laget. Det gäller att få ut det bästa både från mig själv och mina lagkamrater. 

Tycker du att yngre spelare i dag är sämre på att ”älska” konkurrens och göra andra bättre så som du pratar om det? 

– Jag sticker kanske ut hakan, men när jag kom upp så rullade man på fyra femmor, nu delas man mer upp i roller. Jag känner en tendens till att duktiga spelare, de ska inte få allt gratis. De blir bortskämda och egoistiska, tar saker för givet och får attityd. Om du är en bra spelare, då ska du inte bara vara bäst själv, utan även kunna guida andra. 

– Man skulle behöva vrida om huvudena lite. Om man kan göra andra bättre då blir man ostoppbar. Vi behöver jobba lite mer med yngre spelare. Jag märker att det finns en hets att ta sig fram till vilket pris som helst. Det är inte hälsosamt.  

Kan det inte vara en svår balansgång mellan att å ena sidan göra allt för att vinna och å andra sidan då inte ta sig fram till vilket pris som helst? 

– Absolut, men på isen är en sak, där är det kamp och hockey är en fysisk sport, du tävlar. Däremot ska man hålla isär att vinna till vilket pris som helst vid sidan om. Bara för att man spelar högre upp i laget ska man inte tro man är mer värd än någon annan. Jag har märkt att det kan bli så, att man tar sig friheter på någon annans bekostnad. 

Du påminns ständigt om din ålder – men vad är det som driver dig att fortsätta? 

– Jag älskar hockey och har en stor passion för att vinna. Sedan kan jag lira fortfarande som 40-åring, jag har varit målmedveten och noggrann med träning i alla år. Jag är inget fuskbygge utan det är nu jag får betalt för all tid jag lagt ner på träning. 

– Det är otroligt många personer genom åren som har ifrågasatt mig, nedvärderat och hånat mig. Det har också blivit en slags motivation. Visst jag har varit lite udda och gått min egen väg men det är också det som gjort att kroppen fortfarande håller.

Många jagar det perfekta slutet – hur viktigt är det för dig att sluta på topp? 

– Vad är på topp? Om jag vänder på frågan. Det perfekta slutet, att stå som vinnare? Jag har också tänkt på det, det är ganska klassiskt, men jag är kanske lite udda och känner att den dagen jag slutar, om jag gjort allt vad jag kan då, så är det att sluta som vinnare. 

Är du rädd för den dagen?  

– Nej, jag vet inte. Jag vet att den dagen kommer att komma, så är det ju. Jag har en ganska klar bild för vad som skulle kunna vara intressant därefter men jag har också alltid sagt att jag inte vill tänka så mycket på det. Då flyttas fokus från här och nu.  

Per Ledin i Malmötröjan. Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Har taxikörtkort 

Per Ledin stänger dock inte dörren för att stanna inom hockeyn även på sikt, tvärtom. Han vill gärna ge tillbaka och hjälpa andra. Kanske som tränare. 

– Självklart skulle det vara kul att få lära ut och se individer växa. Jag tycker det är en rolig grej att pusha och inspirera grupper. Få alla att bli sedda, det är en sak jag brinner för jättemycket. Jag tycker det är intressant att försöka nå de som är hard to get, vilken approach ska jag ha till dem? Vad behöver de? 

– Det går inte att komma från att man är sportnörd även om jag inte är främmande för att göra något annat. 

Jag skulle kunna se dig som TV-expert - vad tror du om det? 

– Jag brukar faktiskt tänka på att prata så att publiken förstår i intervjuer. Några gånger är man bara förbannad och pratar av sig förstås men jag försöker vara tydlig. Jag gillar detaljer som förklarar varför något blir rätt eller fel. Kanske, varför inte?

Per Ledin hajar till och utbrister: 

– Det här är så jäkla kul, du kommer garva som fasiken. 

Några sekunder senare har profilen slängt fram ett - taxiförarkort - på bordet i logen i Malmö arena. 

Per Ledins taxiförarkort. Foto: Elisabeth Lindbäck.

 – Mamma och pappa har haft ett taxibolag i 45 år. De är 81 och 79 år och kör fortfarande. När jag kom hem från Schweiz hade jag ingenting att göra på dagarna och då passade jag på att ta ett taxikort. Jag har inte kört någon ännu men mina föräldrar frågar mig när jag ska sluta spela hockey och börja köra.  

– Sedan är jag utbildad barnskötare, det är ingen som vet det heller. Jag kan alltid falla tillbaka på barnskötare eller taxiförare, säger han och skrattar stort. 

Ärligt – behöver du jobba efter karriären? 

– Bra fråga...

– Jag tror på att man ska jobba, ha rutiner och komma ut och träffa människor. Jag vill göra något, annars klättrar jag på väggarna. 

Men har du varit duktig på att investera pengarna från karriären? 

– Ja, det tycker jag väl. Inte med aktier men jag har fått hjälp och är ganska ekonomisk. Jag gillar att ha koll på ekonomin men jag är inte Ove Sundberg-snål. 

Vad är det senaste du unnade dig då? 

– Jag kommer inte ihåg sist, det är dåligt... Jag köper hellre saker till mina barn och min fru. Jag har inte känt behov av flashiga bilar och sådant. 

”Ingen tror att jag är nykter”

Jag har sett i tidigare intervjuer att du är lite av en renlevnadsmänniska, berätta...  

– Jag är absolutist. Min far är 81 år och har aldrig rökt, snusat eller druckit. Pappa är min första och största idol och jag ser upp till honom. 

– Sedan har jag aldrig känt behovet. Jag älskar att gå på fester, älskar vara med och stänga fester och att dansa. Ge mig ett sexpack Coca-Cola så hänger jag på. Det har också format mig till att bli mer social. 

Har du varit med om att folk många gånger felaktigt utgår från att du är absolutist för att du fått se alkoholmissbruk på nära håll eller själv haft problem då? 

– Jo, jag har fått frågan, har du varit med om något trauma? Nej. Oftast brukar jag bara säga att jag kör, annars sticker man ut från normen och är lite knäpp. Samtidigt tror ingen att jag är nykter. 

Dina barn är 13, 15 och 17 år - är det viktigt för dig att de också blir absolutister? 

– Nej, min äldsta dotter säger att hon aldrig ska dricka men alla bestämmer själv efter 18 år. Jag kan bara säga vad som passat mig som individ. 

– Men mina barn har sagt att de är glada att jag inte dricker som vissa andra vuxna, det har jag fått höra många gånger. 

Vi återgår till Malmö, här och nu. Det är slutspurt i SHL:s grundserie och det vankas slutspel för Redhawks. Men först Skånederby på tisdag, i ett nära nog fullsatt Malmö arena. 

– Det ska bli riktigt intressant. Den rivaliteten, känslorna, fansen, spelarna, alla bjuder till. Det kokar. Det är sådana matcher man vill spela. 

Hur såg din bild ut av Malmö innan du blev en i laget?  

– Jag har alltid haft bilden av stora kaxiga Malmö. De har varit kaxiga där nere, jobbiga att möta och trott på sig själv. Och det har man ju velat köra ner, ju större bubbla desto roligare att sticka hål på den.

– Men här är hur bra som helst. Nu har jag också lite att jämföra med och arenan är fantastisk, här är bra faciliteter, alltihop är tipp-topp. Laget har bra sammanhållning, bra driv och tränarna är engagerade. Det känns bara positivt. 

– Det är ett ganska anonymt lag men de är otroligt skickliga spelare även om de inte har slagit genom på internationell nivå. Det behöver inte vara någon nackdel att ha ett hårt jobbande kollektiv. Men jag är imponerad över hur otroligt skickliga spelarna är med puck, en mot en, sätta dit puckarna och på att utmana. 

Om jag får hårddra det - du är vid 40 års ålder och med sparsam speltid en av SHL:s absolut största profiler - finns det för lite profiler i svensk hockey i dag? 

– De skalas bort och blir mindre och mindre. Jag tror faktiskt att det inte är många som klarar av att säga vad de tycker och då väljer de hellre att inte säga något. Det står så mycket på spel. Det är ett maktspel, den som hanterar känslorna bäst vinner. Många spelare klarar inte av att backa upp det så att de kan säga det. 

– Det blir för tufft att säga vad man tycker. 

Per Ledin

Ålder: 40 år

Position: Forward

Moderklubb: Bergnäsets AIK

Andra klubbar: Vännäs HC, Björklöven, Baton Rouge Kingfish, Luleå, Färjestad, HV 71, Colorado, Lake Erie Monsters, EC Salzburg, Lausanne HC, Martigny Red Ice (utlånad), Karlskrona, Brooklyn Tigers City, Boden och Malmö Redhawks

Övrigt: 26 landskamper

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Malmö Redhawks – direkt i Messenger