Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte orolig – men vill inte råka smitta någon sårbar”

Leon Bristedt i landslaget.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Leon Bristedt i duell med Jonathan Andersson (Örebro).Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Toppmatcherna mot Luleå har ställts in på grund av coronaviruset.

Då kan Röglestjärnan Leon Bristedt luta sig tillbaka under en matchfri vecka – sedan väntar landslagsuppdrag med Tre Kronor. 

– Jag är inte orolig över att bli sjuk själv. Men jag vill inte råka smitta någon sårbar, säger Röglestjärnan.

Såväl under torsdagen som lördagen var tanken att serieledande Rögle skulle ta sig an toppkonkurrenten och tabelltrean Luleå. 

Men norrbottningarna har slagits hårt av covid-19 den sista tiden och kan inte komma till spel. Än så länge är det okänt när dubbelmatcherna går av stapeln i stället.

– Så som omständigheterna är får vi arbeta för att undvika smittspridning. Vi får hoppas vi kan spela alla matcher innan jul, säger Rögle-forwarden Leon Bristedt.

Med bataljerna mot Luleå strukna gapar den grönvita kalendern tom ett tag framöver.

Rögle har ingen inplanerad SHL-match förens den 10 november, när det vankas stekhett Skånederby mot ärkerivalen Malmö Redhawks. 

”Jag är inte orolig”

Men redan innan dess ska trion Leon Bristedt, Daniel Zaar och Niklas Hansson ge sig ut på turné med Tre Kronor. 

Mellan den 5 och 8 november kommer landslaget ställas mot Tjeckien, Ryssland och Finland i Karjala Cup. En turnering som denna gång går av stapeln i Helsingfors.

– Det ska bi jättekul så klart, det är alltid en ära att få vara med landslaget. Det ska bli kul att komma och spela med nya coacher och nya medpelare. Det är utvecklande, säger Leon Bristedt.

Känner du som spelare någon oro över den situation som ändå uppstått när det kommer till covid-19 och spridning inom vissa lag?

– Nja, jag kan ju bara prata för mig själv och jag är inte orolig.

– Inte över att bli sjuk i alla fall. Det enda jag kan vara lite orolig över för är att bli sjuk och sedan smitta någon som är sårbar. Det är det enda jag tänker på.

”Siktar mot guld” 

Liksom förra året har Rögle börjat årets SHL-äventyr imponerande.

Skåningarna toppar tabellen – trots att man har spelat en match mindre än tvåan Frölunda.

– Det är tack vare djupet och bredden i laget som vi har vunnit många matcher, summerar Leon Bristedt.

Ni tappade ju Ted Brithén, Romain Will och Kodie Curran. Har ni ändå känt inom truppen att ni är lika bra som förra säsongen? 

– Nja, det finns alltid osäkerhet. Men en stor del av kärnan i laget är kvar och vi har inte så speciellt många nya spelare. Det ger en viss trygghet.

– Sedan har många spelare tagit stora steg och spelar en bättre hockey och har en större roll jämfört med förut. Det är det som krävs, för det kommer alltid försvinna spelare, säger Bristedt.

Allra närmast kommer Rögle från tre raka segrar mot Frölunda, Skellefteå och Färjestad. Dessförinnan förlorade skåningarna mot Leksand – efter förlängning.

Sist Rögle lämnade isen helt utan poäng var den 15 oktober, efter en uddamålsförlust mot Brynäs. 

– Långsiktigt är det klart att vi siktar på guld. Kortsiktigt gäller det att bara vinna varje match och se till att vi har ett slagkraftigt slutspelslag när den tiden kommer. För i ett slutspel kan allting hända, säger Leon Bristedt.

– Men vi sticker inte under stol med at vi tänker på guldet. Det är inte bara floskler. 

”Trevande – jag kan bättre” 

Hur har det varit att spela så här pass många matcher utan publik då? 

– I början tänkte jag inte så mycket på det och det var inget som påverkade mig jättemycket. Men nu på slutet har jag märkt det mer, när man börjar komma in i lite mer av en lunk.

– Man förstår nog inte hur mycket publiken gör. Publiken är otroligt viktig för idrotten och sporten, och även för oss spelare. Vi saknar framför allt att spela inför våra egna hemmafans. Det är otroligt coolt och få förunnat.

För egen del har höstsäsongen inneburit sex poäng (två mål och fyra assist) för Leon Bristedt.

Poängbäst så här långt i Rögle är den hårdskjutande backen Eric Gelinas. 

– Min säsong har varit trevande och jag vet att jag kan bättre. Sedan har jag spelat bra hockey men inte fått med mig de mål och poäng jag velat, säger Bristedt, som inför årets SHL-säsong utsågs till assisterande kapten i Rögle: 

– Jag försöker bara vara den jag är. Jag frågade inte efter ett A på bröstet utan det är något jag blev tilldelad. Då tar jag för givet att det beror på att jag är den jag är. 

SE MER: Skräckbilderna: Här får han skridskon över halsen