”Ingenstans i Sverige är det så bra tryck som här”

Leon Bristedt och hans Rögle har vunnit fem av sju matcher under årets SHL-inledning.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röglesupportrarna sjöng sin hymn med spelarna runt mittcirkeln inför lördagens derby mot rivalen Malmö.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Han sjöng med i hymnen när Rögle fick sin första publikovation på över 500 dagar.

Sedan var Leon Bristedt med och hemmaslog ärkerivalen Malmö Redhawks med uddamålet.

– Det finns ingenstans i Sverige där det är så bra tryck som här, säger han.

Rögle BK gick vinnande ur lördagens derbykamp mot Malmö Redhawks.

Men det satt hårt inne – först med tio minuter kvar på matchen lyckades Ludvig Larsson sätta segermålet för Rögle, som betydde 2-1.

– Bra lag hittar sätt att vinna, säger forwardsstjärnan Leon Bristedt. 

– Vi gör absolut inte vår bästa match mot Malmö, det gör vi inte. Men vi kommer tillbaka efter en ganska knackig andraperiod, flyttar upp spelet och (Christoffer) Rifalk spelar ganska bra. Vi spelar relativt tätt framför Rifalk och sedan krigar vi in en puck i slutet och det räckte.

Lördagens derby var speciellt av många anledningar.

Dels var det säsongens första hatmatch mellan de klassiska antagonisterna Rögle BK och Malmö Redhawks.

Sjöng med i hymnen: ”Den kan man”

Dels var det första gången på över 500 dagar som ängelholmarna fick återvända till Catena arena och stötta sitt lag.

För att fira den högtidliga matchen skippade Rögle helt sitt intro. I stället spelades en video på jumbotronen där hela Rögles A-trupp en efter en tackade supportrarna för stödet under den pågående pandemin.

När videon var klar åkte Röglespelarna ut på isen och ställde upp runt mittcirkeln. Därefter spelades Röglehymnen inför tusentals sjungande hemmasupportrar – stämningen var så hög att det nybyggda taket kanske fick en och annan spricka.

Under tiden musiken spelades spände de flesta spelarna blicken mot sittplats och ståplats. En som passade på att ta ton och sjunga med i hymen var Stockholmsfödde Leon Bristedt.

– Den sitter där, den är bra. Den kan man utantill, säger han. 

Tv-kamerorna fångade dig när du sjöng med?

– Ja, men man måste njuta och det är inte så ofta man får uppleva sådana stunder. Det är bara att släppa allt och låta sig uppslukas av den atmosfären vi hade. Man vet inte när ens sista match kommer och då gäller det att passa på att njuta så länge man kan.

Supportrarna stämde upp i sång för sitt Rögle inför nedsläpp mot Malmö Redhawks.
Foto: , ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur mäktigt var det att stå där och få den ovationen?

– Hur mäktigt som helst! Jag vet inte om jag varit med om någon mäktigare hockeyupplevelse när det kommer till fans. De har väntat i över 500 dagar på att få se oss spela och nu fick de det. Det finns ingenstans i Sverige där det är så bra tryck som här. 

– Att få börja hemma i ett derby mot Malmö och lyckas vinna en het och tajt match – det är riktigt magiskt! Jag unnar verkligen våra fans den här matchen. 

”Jag är på god väg”

Är det stämningsmässigt det bästa du varit med om i Rögle, eller finns det något bättre derby från innan pandemin?

– HV71 i första slutspelsmatchen hemma (2019) är det enda jag kan tänka mig som matchar det här. Men absolut, det är topp-3. 

För egen del kommer Leon Bristedt närmast från en säsong som blev sönderhackad på grund av covid-19. Han har öppnat årets hockeyvinter genom att pricka två poäng (1+1) under sina fem första SHL-bataljer.

Mot Redhawks blev det över 17 minuters istid för Bristedt, som formerades i en kedja ihop med centern Ted Brithén och forwardsstjärnan Dennis Everberg.

– Jag känner mig bättre och bättre, säger Bristedt. Det har blivit två matcher nu med ny omgivning och jag skapade framför allt mycket uppe mot Djurgården eftersom den matchen var mer öppen. Sedan att puckarna inte studsade in då var en annan sak, jag hade bland annat en puck i stolpen.

– Jag känner att jag absolut är på god väg och stundvis känner jag att jag spelar riktigt bra hockey.

Leon Bristedt delar ut en smäll med klubban under matchen mot Malmö.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lagmässigt fick Rögle inleda årets SHL-säsong på bortaturné eftersom hemmaborgen Catena arena genomgått en rejäl utbyggnad, som framåt våren ska ge plats åt lite drygt 1 500 nya åskådare.

Rögle har samlat ihop 14 poäng på sju matcher och bland annat besegrat Örebro (3-2), Leksand (5-1) och Djurgården (4-1). 

– Jag tycker absolut vi har börjat bra, säger Bristedt.

– Vi bygger laget hela tiden och det är flera spelare som fortfarande har steg kvar att ta. Men som det känns i gruppen nu har vi god potential att gå riktigt långt.