Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”I Lindab är det alltid fullt och ett jäkla tryck”

Mikael Holm. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
MIkael Holm och Malmö Redhawks tränare Peter Andersson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Mikael Holm. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT

Få matcher är så heta som Skånederbyna i SHL. 

Här berättar domaren Mikael Holm om hur det är att döma ett hett derby, när han visade ut alla spelarna på isen och hans tankar om Dick Axelssons kontroversiella avstängning. 

– I Lindab är det alltid fullt och ett jäkla tryck. Det är min favoritarena att döma i hela Sverige.

Mikael Holm har dömt många Skånederbyn genom åren, däribland de två tidigare den här säsongen.  

Vem som ska döma torsdagskvällen derby offentliggörs som vanligt kort innan matchen.  

– Det är de roligaste matcherna på säsongen. Det är fantastiskt, vare sig det är i Malmö arena eller Lindab, konstaterar Mikael Holm. 

– Det är lite skillnad. I Lindab är det alltid fullt och ett jäkla tryck. Det är min favoritarena att döma i hela Sverige. I Malmö kan det variera ganska mycket, när det är fullsatt är det helt fantastiskt. 

Är det någon skillnad mellan Skånederby och andra derby i svensk hockey? 

– Ja, rivaliteten. Det är en stark rivalitet som inte jag har upplevt på någon annan plats och som går långt tillbaka, kanske Stockholmsderbyna går att jämföra.  

Vad har man för taktik inför ett derby? 

– Överleva. 

– Målsättningen är att få det så rättvist det bara går. Det händer så mycket i ett derby att man troligtvis missar någon sak här och där men summa summarum ska det bli så rättvist som möjligt.

Är du nervös innan nedsläpp? 

– Man känner ett pirr så klart men man kan inte tänka att man ska göra ett misstag för då lär misstaget komma. 

Har derbyna blivit hetare eller svalare? 

– Det är lite skillnad från år till år. Vissa årgångar är jätteheta.  

– 2010-11 var det helt fantastiska matcher. Det var allt från Jacob Johansson, Daniel Glimmenwall, Michael Wahlberg och Ossi-Petteri Grönholm. Det smällde överallt. 

Och årets upplagor? 

 – Det är roliga årgångar med riktiga vinnarskallar i båda lagen. Det kommer nog tjafsas mellan vissa individer och hända saker.

Vilka är dina bästa derbyminnen? 

– Jag älskar ju ishockey och kommer ihåg de snygga målen och bra spelarna. När en tidig Calle Söderberg kom upp eller när man bara stod och tittade på hur duktig Timothy Liljegren var. Olle Liss, när han gjorde poäng på allt i ett derby.  

Dick Axelsson blev avstängd efter att ha förolämpat domarna efter en match - var går gränsen för dig? 

– Det är väldigt individuellt. Det är skillnad att kritisera på ett okej sätt och häva ur sig saker. Jag tror inte någon domare har någon emot kritik. Vi vill hela tiden bli bättre och göra ett så bra jobb som möjligt. Vi får också mycket kritik, inte minst genom feedback inifrån. 

– Samtidigt är det jag själv som mår sämst om jag gjort ett misstag. Bilden av att vi lever i en skyddad verkstad är så långt från verkligheten det går. Vi är enormt kritiska mot oss själva och jag är min största kritiker. Om man har gjort något som påverkar utgången av en match så mår man riktigt dåligt. 

– Sedan ska vi också vara granskade, vi är topp i Sverige. Jag har ingenting emot det så länge det görs på ett sansat sätt. 

En gång visade du ut alla spelarna på isen efter ett gruff...

– Ja, det var i Karlstad, Färjestad mot Malmö. Någon började och till slut vara alla på isen med och vi hade egentligen ingen koll på vem som skulle ut och det åkte säkert ut någon som inte borde med det kändes rättvisast just då att få bort alla. Det är inte ofta sådant händer.