Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen efter nya derbysegern

Robert Rosén gjorde Växjös 1–0-mål mot HV 71.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Noah Welch satte det avgörande målet mot HV 71.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. Efter andra raka Smålandsderbysegern drar Växjö Lakers ifrån i SHL-toppen.

Jämfört med laget som vann grundserien i fjol tycker Robert Rosén att årets upplaga är både bättre och komplett.

– Ja, det känns som att vi är ett lag som är lite mer slutspelshockey än förra året, säger målskytten Robert Rosén.

Växjö Lakers fick en drömstart i Smålandsderbyt mot HV 71.

Redan efter 4.29 lossade Robert Rosén bössan och sköt 1–0 i powerplay.

– Jag tittade inte så mycket utan sköt bara. I efterhand ser man att vi inte har så mycket folk framför kassen så räddar han den känns det som ett onödigt skott att ta, men nu gick den in, säger Robert Rosén.

I andra perioden satte Noah Welch 2–0, ett mål som till slut blev matchavgörande. HV mäktade bara med en reducering till 2–1 genom Dylan Reece.

Det var serieledande Växjös elfte seger mot rivalen HV 71 på de 15 senaste SHL-mötena.

– Den statistiken talar för sig själv, men med det sagt så vann de guld i fjol och är regerande mästare till någon tar titeln från dem, säger Noah Welch.

Roséns storform

Även för Robert Rosén fortsätter storformen. Den landslagsmeriterade centern har gjort elva poäng på de sex senaste matcherna.

Efter ett lite tyngre fjolår har det lossnat i höst igen.

– Formen följer väl lagets. Jag är inne i ett skönt stim där mål och pass har ramlat in på slutet. Det är klart det känns otroligt bra, säger han.

Bättre än seriesegrarna

Växjö har nu 53 poäng, åtta mer än tvåan Färjestad.

Robert Rosén tycker att årets upplaga av Växjö Lakers – så här långt in på säsongen – är bättre än fjolårets som vann grundserien men sen åkte ut i kvartsfinal.

– Det känns som att vi har behållit mycket av skillsen och fått in tuffhet. Det här laget känns komplett bakifrån ända fram.

– Det känns som att vi är ett lag som är lite mer fysiskt, lite mer slutspelshockey utöver hur vi var förra året. 

Om du jämför med det Växjö som vann guld för ett par år sedan?

– Det är svårt att jämföra. Det året kändes det också som att vi hade lite av allt och blev en maskin som bara malde på. Någonstans är det dit vi vill hitta i år också. Vi får se framåt vårkanten hur laget står sig.

Slutspelet viktigare än serien

Robert Rosén förlängde med Växjö Lakers bland annat för att han kände en revanschlust efter fjolårets tidiga slutspelssorti. Att lyckas i slutspelet är viktigare än att vinna grundserien igen.

– Så är det. Man kommer hellre trea-fyra i serien och går bra i slutspelet än vinner serien och åker ut i kvartsfinal som vi gjorde förra året. Det är helt klart att man hellre går bra i ett slutspel, men det är givetvis en fjäder i hatten att vinna serien och något man strävar efter. Vi är inne i en process där vi hela tiden ska utvecklas och vara som bäst framåt våren.