Elias Pettersson jublar efter sitt rekordmål mot Malmö. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅNElias Pettersson jublar efter sitt rekordmål mot Malmö. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Elias Pettersson jublar efter sitt rekordmål mot Malmö. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Elias Pettersson hyllades i Vida Arena. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅNElias Pettersson hyllades i Vida Arena. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Elias Pettersson hyllades i Vida Arena. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Hyllas stort i NHL: Blir skrämmande

Publicerad

Elias Pettersson slog Kenta Nilssons "omöjliga" poängrekord för juniorer i SHL.

Efter uppvisningen hyllas Växjöstjärnan även i Nordamerika.

”Sett till hans dominans i SHL är det i stort sett säkert att Pettersson kommer spela i NHL nästa säsong”, skriver Vancouver Courier.

Det har inte funnits något hejd på Elias Pettersson under forwardsstjärnans första säsong i SHL.

19-åringen har gjort 55 poäng på 43 matcher i grundserien. I 6–3-segern mot Malmö Redhawks på torsdagskvällen slog Pettersson till med fyra nya poäng – och slog samtidigt Kenta Nilssons gamla poängrekord för juniorer.

– En helt fantastisk känsla. Det här var inget jag trodde på inför säsongen. Verkligen inte. Men nu är jag här, sa en märkbart rörd Elias Pettersson efter matchen.

https://twitter.com/Canucks/status/971868307799212033

”Finns inte längre några rimliga förväntningar”

Elias Pettersson leder även SHL:s totala poängliga inför dagens sista omgång. Och hans framgångar skapar rubriker även på andra sidan Atlanten. 

Elias Pettersson draftades av Vancouver Canucks som femteval i NHL-draften i somras och sajten The Hockey Writers räknar kallt med att 19-åringen spelar i NHL nästa säsong.

”Vi kommer sannolikt se den här unga killen i Canucks lag nästa säsong och det har fått Canucks-fansen väldigt spända. Tanken på Brock Boeser och Elias Pettersson som jobbar mot samma mål borde vara en väldigt skrämmande tanke för motståndarna.”

Vancouver Courier skriver att ”det finns inte längre några rimliga förväntningar på Elias Pettersson." De noterar även att Elias Petterssons samtliga 23 mål varit viktiga mål i matcherna för Växjö och inget i öppet mål. 

”Sett till hans dominans i SHL är det i stort sett säkert att Pettersson kommer spela i NHL nästa säsong.”

POÄNGLIGAN I SHL

1. Elias Pettersson, Växjö 23+32 55 poäng

2. Ryan Lasch, Frölunda 15+39 54 poäng

3. Joakim Lindström, Skellefteå 16+34 50 poäng

4. Pär Lindholm, Skellefteå 18+29 47 poäng

5. Johan Ryno, Färjestad 9+37 46 poäng

”Kan vinna Calder Trophy nästa säsong”

Även Nashvilles svenske NHL-stjärna Filip Forsberg är imponerad.

– Det är imponerande. Det är sjukt bra gjort. Även om han har spelat några matcher mer (än ”Kenta”) så är det riktigt bra gjort. Mycket har hänt sedan dess. Spännande att se han här borta (i NHL) tids nog, säger Filip Forsberg till Hockeysverige.se.

Scott Wheeler på The Athletic lyfter på Twitter redan nu fram Elias Pettersson som hans förhandsval som vinnare av Calder Trophy till NHL:s bästa nykomling nästa säsong.

https://twitter.com/scottcwheeler/status/971824079937462272

Jämförs med ET

https://twitter.com/nyrvesey/status/971878561308176385

Ett Twitter-konto gör den lite fyndiga jämförelsen mellan Elias Pettersson och Steven Spielbergs utomjording ET. 

https://twitter.com/Dosange/status/971856917009072129
Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag