Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllar juniorerna: "De fungerar i systemet"

Mathias Tjärnqvist.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Malmö Redhawks tog tredje raka segern i SHL.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

LULEÅ. Tredje raka segern och tredje raka matchen med insläppt mål. Malmö Redhawks har tajtat till sin defensiv när man har drabbats av många skador, och det har gett utdelning.

- Vi krigar, blockar puckar och framför allt skridskoåkningen har vi fått upp, säger Mathias Tjärnqvist, som har fått hoppa in i båset under oktober.

Som spelare kom Mathias Tjärnqvist in i Redhawks inte mindre än två gånger på korttidskontrakt för att lösa skadefylld situationer. 

Han avslutade sin spelarkarriär i våras, när han blev assisterande sportchef till Patrik Sylvegård.

När Jesper Mattsson tog en hastig timeout, så blev det att göra ytterligare en "brandkårsutryckning" för Tjärnqvist, i en helt ny roll.

- Man är ständig assistent, säger "Tjärna" skämtsamt.

- Nej, men det är jätteroligt, och lärorikt. Samtidigt är det annorlunda och jag suger i mig så mycket jag kan från Peter Andersson och Martin Filander. Jag ska mest vara peppande till killarna.

- Samtidigt är jag lite mer övergripande och får även saker i hörlurarna från vår målvaktstränare, Andreas Eriksson.

Hur är han i lurarna?

- Man får nog sålla lite. Han är förmodligen den mest pratglada norrlänning jag vet. Han pratar ständigt, men samtidigt är det till stor hjälp att vi har honom, så kan jag förmedla det till killarna på isen.

"Vi blir inte stressade"

Tjärnqvist har just nu dubbla jobb. På onsdagskvällen satt han och scoutade allsvenska matchen Troja-Ljungby mot AIK. Och på torsdagen väntade flygresa och match mot Luleå. 

- Som jag sa, jag lär mycket mycket, och det är roligt när killarna gör ett bra jobb på isen.

Och nu har ni tre raka segrar. Vad gör ni rätt?

- Om jag ska peka på en sak så är skridskoåkningen någonting annat. Sedan krigar vi bra och ställer upp för varandra. Alla chippar in i systemet och vi blockerar skott.

- När Luleå gör 1-2 i tredje, ganska tidigt blir vi inte stressade heller, utan det är kontrollerat och behärskat, berömma Tjärnqvist sitt lag.

Malmö vann med sju spelare borta

Med sju spelare på frånvarolistan, som under matchen utökades till åtta med Christoffer Forsberg, så har medicinska teamet mycket att stå i, men Tjärnqvist skickar beröm till juniorerna som kliver in. Och faktiskt uträttar saker på isen.

- Filip Lennström gör mycket rätt. Kul att han får göra ett mål när han gör så mycket rätt i en situation, säger Tjärnqvist.

- Men "Ekan" (Oscar Eklind) och Oliver Olsson gör också många bra saker. De fungerar väl i systemet.

Filip Lennström gjorde sitt första SHL-mål, och har nu pucken sparad.

- Min SHL-debut var faktiskt för nästan två år sedan i Gävle. Då fick jag tio sekunder. Nu hade jag bestämt mig för att ta för mig och passa på när jag gick chansen. Det var otroligt skönt att få göra ett mål, säger Lennström.