Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hockeystjärnan överklagar till Högsta domstolen

Jakob Lilja väljer att överklaga domen till Högsta domstolen. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT NYHETSBYRÅN
Jakob Lilja dömdes för misshandel efter crosschecking Malmös Jens Olsson 2015. Foto: BJÖRN LINDGREN/TT NYHETSBYRÅN

Jakob Lilja fälldes i hovrätten för misshandel efter crosscheckingen på Malmös Jens Olsson i en match för drygt två år sedan.

Nu väljer hockeystjärnan att överklaga domen.

– Vi anser att det finns många andra liknande händelser som inte polisanmäls och går till allmän domstol, säger Liljas advokat Mats Tornéus. 

Efter crosscheckingen på Malmös Jens Olsson för två år sedan dömdes Jakob Lilja till 40 dagsböter x 650 kronor för misshandel i tingsrätten.

I veckan fastställde hovrätten domen och straffet blev detsamma. 

– Det är beklagligt. Det var ju inte det jag hoppats på, sa Jakob Lilja till SVT då.

Nu står det klart att Jakob Lilja väljer att överklaga domen till Högsta domstolen.

Tillsammans med sin advokat Mats Tornéus går hockeystjärnan vidare och söker prövningstillstånd.

Jakob Lilja överklagar domen

Advokaten säger till Kvällsposten att de väljer att överklaga för att Lilja inte ska bli "dubbelbestraffad".

– Högsta domstolen bör klargöra vad som är tillåtet våld under en pågående hockeymatch, var går gränsen när allmän domstol ska träda in och ta över idrottsrörelsens bestraffningssystem, säger han. 

– Vi anser att det finns många andra liknande händelser som inte polisanmäls och går till allmän domstol. Alla ska vara lika inför lagen. Vad gäller här, var går gränsen?

Liljas advokat: "Finns goda möjligheter"

Mats Tornéus menar att spelarna måste få något att rätta sig efter, då det i hockey och även andra sporter förekommer tacklingar. 

– Det vill vi att Högsta domstolen utreder och lämnar en vägledning som gäller kampsporten här i Sverige.

Vad tror du om er möjlighet nå fram till Högsta domstolen? 

– Det är svårt att få prövningstillstånd. Men vi anser det finns goda möjligheter att få upp det här målet till prövning, för det är ett så unikt fall. Det handlar om en match på elitnivå och det är något som sker under pågående spelsekvens, alltså före domaren blåser av.

När får ni besked? 

– Ett prövningstillstånd hoppas vi få före årsskiftet. Sedan brukar det ta ungefär ett år innan Högsta domstolen tar upp det till prövning i rättegång om prövningstillstånd beviljas. 

"Måste kanske inrätta specialdomstolar"

Mats Tornéus tror att det finns en risk för en ketchupeffekt efter att tingsrätten och hovrätten satt nivån på vad som är tillåtet och vad som är olagligt i hockey. 

– Då kommer det att bli många idrottsmål till allmänna domstolar. Frågan är om de klara av det. Vi måste kanske inrätta specialdomstolar som handlägger idrottsmål, säger han. 

Vad tycker du att man slår på varandra i hockeymatcher? 

– Ishockeyn har ett kampmoment med i spelidén. Man kan jämföra med boxning, där man har ett klart syfte men där döms inte folk till misshandel. Ett önsketänkande vore att Högsta domstolen går in och ser på vilken ansvarsfrihet för de som utövar en sport med kampmoment. Vad ska man vara beredd att tåla under spelets gång?

Jakob Lilja har hela tiden nekat och hävdat att det var en olyckshändelse. Han blev avstängd 10 matcher av Disciplinnämnden.