Des Moroney 1985 Foto: JONNY GRAANDes Moroney 1985 Foto: JONNY GRAAN
Des Moroney 1985 Foto: JONNY GRAAN
Foto: ALINE LESSNER / BILDBYRÅNFoto: ALINE LESSNER / BILDBYRÅN
 Foto: ALINE LESSNER / BILDBYRÅN

Hockeyikonen död – blev 82 år gammal

Publicerad

Han var med och öppnade dörren för transatlantiska hockeyspelare i Sverige.

Nu har Des Moroney somnat in – 82 år gammal, skriver Sydsvenskan.

Hockey-Sverige befinner sig i sorg.
– Han drog folk till ishallarna var han än kom, säger Tingsryds ordförande Johan Blomster.

Des Moroney avled natten till söndagen. Han somnade in lugnt och stilla med sina närmsta omkring sig, skriver Sydsvenskan.  

Moroney kom till Sverige som 27-åring 1962 och banade väg för transatlantiska importer till de svenska ligorna. Genom sin karriär i Sverige representerade han klubbar som Leksand, Rögle, Lund, Västerås, Örebro och Karlskrona. Men mest känd är han kanske för sin period i Tingsryd. 

– Vi hade kontakt med honom så sent som förra året. Han hjälpte oss skriva en minneskrönika. Vi kommer säkert hedra honom, säger klubbens ordförande Johan Blomster.

"Moroney hjälpte till att byga hockeyn till vad den är i dag"

– Vi minns honom som en fantastisk karaktär och en ganska grovhuggen spelare, som kunde göra skillnad i matcherna – på både gott och ont. Han satte skräck i motståndarna.

Des Moroney spelade i Sverige mellan 1962 och 1978 då han avslutade sin karriär som 43-åring. Fyra av de åren var han en Tingsrydsspelare. 

– Han skapade ett intresse kring svensk hockey när han kom hit. Han byggde upp lite av det som gjorde det till en populär sport. Han drog folk, mycket folk, både på hemmaplan och bortaplan. Han hjälpte till att bygga upp den hypen som gjort hockeyn till vad den är i dag i Sverige.

"Vi tillverkade en specialklubba till Moroney"

I Tingsryd påminns man än i dag om Des Moroneys karriär – och hans färgstarka personlighet.

– Det en myt om honom att han hade en väldigt stor klubba. Så vi gjorde faktiskt en specialklubba till honom som han hade med sig en bortamatch mot Leksand. Den är tre meter lång och fem centimeter tjock i virket. Den gled han in med på isen på uppvärmningen för att sätta lite skräck i motståndarna, säger Johan Blomster.

Des Moroney lämnar efter sig sin fru Margaret, döttrarna Kelly och Caroline, sin son Peter och två barnbarn.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag