Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hockeyikonen död – blev 82 år gammal

Des Moroney 1985 Foto: JONNY GRAAN
Foto: ALINE LESSNER / BILDBYRÅN

Han var med och öppnade dörren för transatlantiska hockeyspelare i Sverige.

Nu har Des Moroney somnat in – 82 år gammal, skriver Sydsvenskan.

Hockey-Sverige befinner sig i sorg.
– Han drog folk till ishallarna var han än kom, säger Tingsryds ordförande Johan Blomster.

Des Moroney avled natten till söndagen. Han somnade in lugnt och stilla med sina närmsta omkring sig, skriver Sydsvenskan.  

Moroney kom till Sverige som 27-åring 1962 och banade väg för transatlantiska importer till de svenska ligorna. Genom sin karriär i Sverige representerade han klubbar som Leksand, Rögle, Lund, Västerås, Örebro och Karlskrona. Men mest känd är han kanske för sin period i Tingsryd. 

– Vi hade kontakt med honom så sent som förra året. Han hjälpte oss skriva en minneskrönika. Vi kommer säkert hedra honom, säger klubbens ordförande Johan Blomster.

"Moroney hjälpte till att byga hockeyn till vad den är i dag"

– Vi minns honom som en fantastisk karaktär och en ganska grovhuggen spelare, som kunde göra skillnad i matcherna – på både gott och ont. Han satte skräck i motståndarna.

Des Moroney spelade i Sverige mellan 1962 och 1978 då han avslutade sin karriär som 43-åring. Fyra av de åren var han en Tingsrydsspelare. 

– Han skapade ett intresse kring svensk hockey när han kom hit. Han byggde upp lite av det som gjorde det till en populär sport. Han drog folk, mycket folk, både på hemmaplan och bortaplan. Han hjälpte till att bygga upp den hypen som gjort hockeyn till vad den är i dag i Sverige.

"Vi tillverkade en specialklubba till Moroney"

I Tingsryd påminns man än i dag om Des Moroneys karriär – och hans färgstarka personlighet.

– Det en myt om honom att han hade en väldigt stor klubba. Så vi gjorde faktiskt en specialklubba till honom som han hade med sig en bortamatch mot Leksand. Den är tre meter lång och fem centimeter tjock i virket. Den gled han in med på isen på uppvärmningen för att sätta lite skräck i motståndarna, säger Johan Blomster.

Des Moroney lämnar efter sig sin fru Margaret, döttrarna Kelly och Caroline, sin son Peter och två barnbarn.