Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälte med sitt första mål sedan november

Malmös Fredrik Händemark.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MALMÖ. Fredrik Händemarks första mål sedan november och den fjärde raka hemmavinsten.

Ja, trots nyinrättade covidrestriktioner bjöds de glest befolkade Redhawksläktarna på hockeyfest.

– En del av vår identitet de senaste åren har varit att vi varit starka på vår hemmaplan. Det behöver vi komma tillbaka till, säger Malmömålvakten Oscar Alsenfelt. 

Redhawks vann tisdagens möte mot Växjö Lakers med 3-1.

Visserligen blev det torsk mot Brynäs med 4-0 när den klassiska annandagshockeyn tog vid. Men Malmö kom påkopplade till tisdagens möte mot formstarka Växjö Lakers och skapade tidigt flera fina lägen som kunde renderat i skånska fullträffar.

Växjökeepern Adam Åhman visade dock varför han har en räddningsprocent på nästan 95 och han såg till att det inte blev något nättrassel alls under matchens inledande 20 minuter.

– Vi gör en jättebra förstaperiod och till stora delar kör vi över dem. Vi pratade mycket om energi i matchen i dag för att vi saknade den sist. När man pratar om energi så brukar det leda till att man gasar på hela matchen och får man då bara första målet så brukar det generera bra grejer, säger Mif-målvakten Oscar Alsenfelt. 

Den målmässiga utdelningen lät inte vänta på sig allt för länge i mittperioden. Åhman tvingades ge vika redan efter två minuter när Christoffer Forsberg lämnade över pucken till kedjekamraten Carl Persson, som sköt ledningsmålet till rödhökarna.

”Om jag jobbar hårt så kommer målet”

Inför tisdagens annandagsmöte hade Växjö Lakers varit spellediga sedan den 11 december och det syntes att de jagade matchtempot. När smålänningarna väl lyckades hitta nästa växel kom chanserna på ett löpande band och Oscar Alsenfelt tvingades till flera kvalificerade räddningar.

När Växjö-dominansen nådde sin peak i mittperioden ledde gästerna skotten med övertydliga 9-1. 

Men vad betyder statistiskt dominans när det ändå inte kommer några mål? 

I stället kunde Malmö Redhawks utöka till 2-0 kort från den andra pausen genom Emil Sylvegård. 

– Det var kul att få jobba lite, säger Malmömålvakten Oscar Alsenfelt.

Var det skönt för dig att kunna åka av och känna att du stod emot deras anstormning i den andra perioden?

– Ja, fatiskt så var det jätteskönt att jag fick lite skott och några räddningar. Många av matcherna jag har spelat har varit svåranalyserade för jag har knappt fått några skott. Jag har gått av matcherna med tolv - tretton skott och så har jag släppt in tre.

– Då blir det svårt att analysera och känna att man gör saker och ting bra. Så jag har faktiskt letat lite efter att få mycket skott, oavsett om jag släpper in eller inte, för att jag ska kunna analysera och ta steg framåt. 

Växjö Lakers gav sig ut på reduceringsjakt under den tredje perioden och gästerna fick målmässig kontakt redan efter sex minuter, när Martin Lundberg satte 2-1-målet på backhand.

Händemark utökade hemmaledningen

Men Redhawks har prickat en fin form hemma i Malmö arena den sista tiden och det dröjde knappast länge innan skåningarna återigen var tillbaka i tvåmålsledning.

Mer exakt dröjde det 53 sekunder – sedan såg Fredrik Händemark till att Redhawks gick upp en trygg 3-1-ledning. Fullträffen var hans första sedan november och blev även matchens sista.

3-1-resultatet innebär att Redhawks nu har vunnit fyra raka matcher hemma i Malmö arena. 

– Vi var direkt usla i början på säsongen och en del av vår identitet de senaste åren har varit att vi varit starka på vår hemmaplan. Det behöver vi komma tillbaka till som en av grundpelarna för att vi ska kunna klättra i tabellen, säger Oscar Alsenfelt. 

För Växjö Lakers del innebär tisdagens torsk att den fyra matcher långa segersviten är död och begraven. Smålänningarna parkerar på en sjundeplats i den haltande SHL-tabellen, med 45 inspelade poäng på 28 matcher.

– Det var ett rättvist resultat, även om jag inte brukar använda rättvist för livet är sällan rättvist. Jag blir så sjukt irriterad när om den vinnande pratar om att det var rättvist.

– Men jag tycker verkligen det var det i dag. Jag tycker Malmö är bättre i närkampspelet, jag tycker de är rakare och jag tycker de betalar ett betydligt högre pris, säger Växjötränaren Sam Hallam. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Ta del av hyllningen till fotbollsikonen