Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅNFoto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
 Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE

"Den hetsen vi lever i just nu..."

Publicerad

För ett år sedan var Karlskrona ett topplag med osannolik medstuds - nu kravlar KHK i botten med måltorka. 

Här berättar Mattias Karlsson om frustrationen i laget men också sitt eget intresse för pulsmätning och sina tankar om barnidrott som hockeyförälder. 

– Hetsen vi lever i just nu, alla föräldrar skickar sina barn på camper till höger och vänster. Det är väl kul men man ska ha i åtanke att anledningen till att man börjar spela är för att det är kul. 

Det var häromveckan Karlskronaspelaren Mattias ”Kolan” Karlsson efterlyste ”konditionsnördar” på Twitter som vill forska kring pulsmätning och hockey. 

– Vi fick pulsklockor till den här säsongen. Jag har använt det själv tidigare men nu har jag loggat alla ispass och matcher. Det är kul att ha en hel säsong sedan med data. Jag tror det är ganska ovanligt, förklarar han. 

Fick du napp från någon ”konditionsnörd” som vill snöa in sig mer på ämnet? 

– Ja, jag har delat med mig av vår data till flera stycken som varit intresserade men det har inte gått så lång tid så jag har inte fått några speciella svar. 

– Det finns inte så mycket data tillgänglig för allmänheten om just sådana här grejer så det är bra vi kan dela med oss till den som är intresserad.  

Annars har det gått lite sisådär för Mattias Karlssons lag under den första fjärdedelen av serien. 

– Vi kan inte säga att vi är speciellt nöjda med vår inledning. Vi har gjort det hyfsat. Vi gör för lite mål, det är solklart. Sedan har vi ett boxplay som släppt för mycket mål och ett powerplay som skulle behöva bli giftigare och göra fler viktiga mål. 

"Det är som natt och dag"

Skillnaden från förra säsongen vid den här tidpunkten är monumental för KHK. Då var Karlskrona ett topplag med osannolik medstuds, nu kravlar laget i botten. 

– Det är som natt och dag. Vi hade maxflyt förra året och fick ut maximalt av vårt material. Vi gjorde mål på allt, när vi sköt utanför styrde målvakten in pucken åt oss. Vi fick islossning på spelarna som behövde det direkt och alla mådde bra. 

– Nu har det blivit tvärtom och många spelare som behöver målen för att må bra har inte gjort sina mål. Då byggs det upp en liten frustration. 

KHK-backen tror ändå att laget har potential att klättra i tabellen.

– Vi måste fortsätta tro på vårt spel, vi vet att vi inte kommer spela ut många lag men vi kommer vinna för att vi spelar smart. Det känns ändå som att vi skapar mer lägen i år och har ett bättre spel. 

Kritisk till den pågående hetsen 

Ett annat ämne som tycks ligga ”Kolan” varmt om hjärtat är att barn ska få spela hockey för att är kul.  

– Hetsen vi lever i just nu, alla föräldrar skickar sina barn på camper till höger och vänster, vilket jag inte kan förstå. Visst det är väl kul men man ska kanske ha i åtanke att anledningen till att man börjar spela är för att det är kul. 

– Alla människor har inte förutsättningar att skicka barnen på fyra hockeyskolor på sommaren och camper under loven bara för att de ska hamna före och kunna spela TV-pucken. 

Du har två hockeyspelande söner på åtta och tio år – hur är du själv som idrottsförälder? 

– När mina barn tränar ska de träna på riktigt och inte hålla på att fjanta, det är det värsta jag vet, då kan man stanna hemma. Men grundidén med att spela hockey är för att det är roligt och sedan på isen så ska man köra.

”Kolan” trycker också på att hoppet om en karriär som hockeyspelare inte ska släckas för att man eventuellt inte kommer med i TV-pucken. 

– Livet går vidare. Det finns hundratusentals spelare som inte spelat TV-pucken men som blivit bra hockeyspelare ändå. I mitt TV-pucken-lag är det nog bara är jag som spelar hockey i dag. 

Mattias Karlsson fortsätter: 

– Jag berättade för mina barn om att en gammal hockeykompis skrev till mig på Twitter, att han spelade i division två och tycker det är svinkul. Det är det som är själva grejen, det ska vara kul, sedan om du tjänar pengar och blir känd, det känns lite mer sekundärt. 

– Men det är kanske drivkraften för en del även om det känns som det ligger mer hos föräldrarna i alla fall till en början. De är ute efter att barnen måste bli så bra. Jag tycker att man ska uppmana sina barn att fortsätta spela så länge de kan och till att ha kul.  

Hur ser du på den omdebatterade frågan om serietabeller i barnidrott? 

– Jag tycker personligen att det är fjantigt att man inte har en tabell, jag har svårt att se att det har jättestor betydelse. Det är säkert roligare för någon att få vinna och att sätta upp resultat på en tavla är väl inget konstigt. Barnen har full koll. Det vet man ju. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag