Hemligheten bakom den oväntade succén

Olle Liss efter sitt 1-0-mål mot Frölunda.
Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån
Olle Liss.
Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

SHL-kontraktet ska säkras – sedan tänker Olle Liss gasa vidare på de skånska vägarna.

Rögles succévärvning känner fortfarande att det finns mycket mer att visa.

– Jag sätter inga gränser just nu, säger Olle Liss.

Ingen som följer SHL kan väl ha undgått Olle Liss succéstart i Rögle och SHL.

# Två assist i debuten mot Brynäs (4–3).

# Två mål mot Örebro (6–1).

# Ett mål och två assist i Skånederbyt borta mot Malmö (5–2).

# Två mål mot Frölunda (3–4).

25-åringens nio poäng på fyra matcher efter flytten från allsvenska Pantern har skapat många rubriker och hjälpt Rögle att klättra upp på säkrare mark i kampen om att undvika kvalspel i vår.

Har du hunnit landa lite under uppehållet?

– Ja. I början var det mycket rus och mycket matcher på en gång så det var bara att försöka att koppla bort så mycket som möjligt. Men det är bara kul när det gått så pass bra, säger Olle Liss.

– Man får hoppas det kan fortsätta både för mig och laget för vi har fått en bra start och jag hoppas vi kan fortsätta så hela vägen in i mål.

Olle Liss har på kort tid gått från doldis till att se sitt namn i rubriker match efter match även i rikspressen. Han konstaterar att det varit ”en väldig uppståndelse”, men trivs i rampljuset.

Hur mycket läser du av det som skrivs?

– Jag har framför allt en mor som är väldigt duktig på att uppdatera mig om jag har missat någonting. Hon har full koll på vad ni skriver, säger Liss med ett skratt.

”Kommer ikapp en del på vägen”

Rögleforwarden spenderade sina fyra lediga dagar hemma i Dalarna där hans start i Rögle förstås inte gått föräldrarna och vännerna förbi.

– Det var mycket grattis och kul att jag fått chansen och tagit den. Det är många som har koll i de små byarna.

– Mina föräldrar är nog de trognaste supportrarna. Allt är positivt, oavsett hur dåligt man har spelat så hittar de det positiva.

Säsongen 2011/12 debuterade Olle Liss i Hockeyallsvenskan. Det blev bara två matcher, sen blev det tre säsonger i division 1 med Halmstad och Kristianstad och en säsong i danska Ålborg innan han skrev på för Västervik. Efter 34 poäng flyttade han till Pantern inför den här säsongen.

Resan till SHL har tagit tid och genombrottet har kommit senare än för många andra. Liss blev till exempel inte uttagen till Tv-pucken. Och han har sett tidigare juniorlagkamrater i Leksand som Filip Forsberg och Victor Rask etablera sig i NHL.

– Ända sedan man var 16 i Leksand har man följt folk som slagit igenom något fruktansvärt. Deras utvecklingskurva har varit rakare.

Men Olle Liss har inte tvivlat på sig själv eller drömmen att nå SHL.

– Nej, aldrig. Jag har väl sagt till mig att jag vet vad jag kan och fortsätter man med sitt och gör jobbet så vet jag att chansen kommer dyka upp.

– Någonstans kommer man ikapp en del på vägen, några går man förbi också som fått chansen i yngre år. Det sporrar en också.

Rådet till andra: ”Ingen hejd”

Hur mycket har just den där hungern betytt för din start nu?

– Jag har jobbat för att ta mig hit och när man väl får chansen kan man inte slappna av och vara nöjd utan jag måste visa upp mig själv, visa att jag verkligen hör hemma här och visa att man platsar i ligan. Det har också sporrat en för att kunna prestera, säger Olle Liss.

Om du själv skulle ge råd till någon som inte fått chansen än, vad skulle det bli?

– Så länge man tror på sig själv finns ingen hejd egentligen.

– Det är mycket snack om till exempel Tv-pucken i ung ålder, men jag la inte alls stor vikt vid att jag inte kom med. Man hör mycket om unga spelare som om de inte kommer med i Tv-pucken tycker att allt är skit samma. Så är det verkligen inte. Man är så pass ung och det finns så mycket kvar man kan utveckla. Så länge man tror på sig själv och tycker det man gör är kul så ser jag ingen anledning att inte försöka. Så enkelt är det.

Sju matcher – Rögles slutspel

Varför tror du att det har blivit en sådan perfekt match med Rögle för din del?

– Jag har spelat mitt spel och försökt samma som hela tiden. Sen har jag fått spela med otroligt bra spelare runtomkring mig och det är klart man lyfter sig en nivå till då. Jag har också fått chansen till 100 procent, inte bara något halvdant och spel någon minut per match.

Med sju omgångar kvar har Rögle 50 poäng på elfte plats i kampen om att säkra nytt SHL-kontrakt. Där bakom jagar Örebro, 48 poäng och under kvalstrecket som alla lag vill undvika finns Mora, 46 poäng, och Karlskrona, 40.

Rögle startar om med en ytterst viktig bortamatch mot Mora.

– De sista sju matcherna blir lite som vårt slutspel den här säsongen. Vi lär ge allt i varje drabbning vi har framför oss för att undvika de två sista platserna. Men jag tror vi har goda chanser. Jag tycker vi har spelat en väldigt bra hockey och kan vi bygga vidare på det tycker jag det ser väldigt bra ut inför framtiden.

Tagit motorcykelkörkort

Själv har Olle Liss två år till på kontraktet med Rögle efter säsongen.

– Jag ska försöka göra allt i min makt för att det ska bli så bra år som möjligt. Drömmen har alltid varit att spela så högt upp jag kan och jag sätter inga gränser eller mål just nu.

Olle Liss är redo att lägga i ytterligare en växel.

Både på isen – och på de skånska vägarna med sin Yamaha.

– Jag tog motorcykelkörkort för knappt ett år sedan. Det är skitkul varje gång man får chansen att dra i väg. Jag hoppas det blir en tidig vår. Förhoppningsvis kan både solen och värmen titta fram och då tar jag gärna en tur.