Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga sponsorn: ”Dags att kliva fram”

Rögle tog viktig seger före landslagsuppehållet.
Svante Paulsson är övertygad om att Rögle kommer vinna SM-guld – frågan är bara när. Foto: Jockum Klenell.

Han är en av de viktigaste personerna bakom Rögles framgångar. 

Kanske den viktigaste, rentav. 

Ändå vill han hålla sig dold. 

– Mitt signum har aldrig varit att synas, säger storsponsorn Svante Paulsson. 

Rögle inleder säsongen historiskt bra. Efter tolv omgångar är klubben överraskande serieledare trots ett tungt avbräck i hemmasonen Ted Brithén, som knäcker käken i premiären. 

Intresset runt laget är också större än någonsin. Inför säsongen ökade årskortsförsäljningen med 14 procent och Catena arena, som är känd för att koka, är nu också knökfull match på match. 

Hemvändarna Dennis Everberg och Mattias Sjögren, som missade stora delar av förra säsongen på grund av skada, höjer trycket tillsammans med stjärnor som Leon Bristedt och Kodie Curran samt supertalangen Nils Höglander.

Dennis Everberg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Men det här ska handla om en nyckelspelare bakom kulisserna. 

En investerare som inte vill stå i centrum. 

Flera SHL-klubbar har tunga investerare i ryggen såsom Jakob Porser i Luleå, Per-Olof Ejendal i Leksand och Percy Nilsson, och tidigare Hugo Stenbeck, i Malmö. 

I Rögle har han varit en av klubbens viktigaste personer de senaste 10-15 åren.  

Förutom ett betydande sponsorskap ligger han bakom Rögles träningshall och ombyggnad av arenan.

– Jag brukar inte vilja synas i medierna men det kan vara dags att kliva fram, säger entreprenören Svante Paulsson.

Inget ägande i Peab  

Svante Paulsson, 47 år, är uppväxt på Bjärehalvön och spelade själv fotboll som ung. Han är son till Erik Paulsson, som tillsammans med sin bror Mats grundade Peab, Paulsson entreprenad aktiebolag, på 60-talet. 

2018 hade Peab, som verkar inom bygg och anläggning, nästan 15 000 anställda och var med omsättningen på 50 395 miljoner det 25:e största företaget i Sverige. 

Erik Paulsson kommer alltid att vara förknippad med Peab men i dag har hans familj lämnat bolaget.  

– Vi har inget ägande i Peab, det är min farbror Mats och hans son. Vi delade på det 2013 men det var egentligen tidigare. Det är inget konstigt. Pappa flyttade till Stockholm för 25 år sedan och började med fastigheter, berättar Svante. 

Nu jobbar Erik, Svante och Svantes syster Sara i stället på familjeföretaget Backahill som är ett Investmentbolag med fokus på fastigheter och lokaler i Ängelholm och Båstad.

Företaget är en av Rögles storsponsorer. 

– Alla gillar Rögle här. Det är mycket analyserande vid frukostbordet. Vi läser allt om Rögle och snackar innan och efter matcher. När Rögle har förlorat kan man känna den dåliga stämningen här. 

Hockeyintresset fick Svante redan som barn. Pappa Erik satt i Rögles styrelse i omgångar och Svante minns hur han fick gå ut på isen med familjen när man klistrade isreklam i arenan efter branden 1983. 

Linköpings värvningskupp sved

20 år senare, 2003, kom Svante in i Rögles styrelse. 

Han störde sig på att Rögle blev av med tränare och bra spelare på löpande band till andra klubbar. 

Mest sved Linköpings värvningskupp 2007 när de tog Patrik Zackrisson och Mattias Carlsson, två tredjedelar av Rögles succékedja ”Zac-kedjan”, som var en snackis i hela Hockey-sverige.

Pär Arlbrandt, den tredje länken, gick till Södertälje.  

Dessutom hade Roger Melin lämnat för Linköping något år tidigare. 

Röglefansens vädjan till Roger Melin 2003. Foto: ULF RYD / KVP

– Det är ju business men det kändes inte bra och det var det som fick mig att engagera mig mer. Det är lätt att ha en massa åsikter men man måste vara med och göra jobbet. 

Snabbt stod det då klart för honom att klubben behövde utveckla sina faciliteter för att kunna tävla på lika villkor med de större klubbarna. 

– Jag kollade avundsjukt på andra klubbar och kände att vi behövde utveckla arenaområdet. Vi drog i gång ett arenabolag och fick in en massa människor som var beredda att investera tillsammans med kommunen. 

Först byggdes en träningshall och sedan byggdes gamla ishallen om, den som i dag är Catena arena. 

2015 fick Svante Paulsson ”Jackes grönvita hjärtan”, som är ett pris supporterklubben AIA delar ut till en person som under en säsong visat ett särskilt stort Rögle-hjärta samt engagemang kopplat till Rögle. 

Priset är uppkallat efter klubbikonen Jakob Johansson och Svante fick priset första gången.   

Ännu står det på en hylla på hans kontorsrum på Backahill. 

Vill ge tillbaka

I dag är han också suppleant i Rögles styrelse och ordförande i arenabolaget. 

– Jag tror att det är bra att kliva tillbaka och andra får komma in. Att det blir lite rotation och suppleant passar mig bra, konstaterar han och dricker en klunk kaffe. 

Har du något hum om hur mycket pengar ni legat bakom till Rögle under alla år? 

– Nej, jag ser inte det i pengar, jag ser det i engagemang. Vi tycker om Rögle och klubben är viktig för Ängelholm och regionen och människorna här. 

– Att ge tillbaka har varit jätteviktigt för min familj. Om man kan ge tillbaka så ska man ge tillbaka. 

Har du aldrig lockats av att pumpa in stålar till en supersatsning? 

– Jag tror alla människor vill ha snabba resultat men det fungerar inte så. Det är klart att jag har haft de tankarna, men jag tycker att vi har satsat sunt. Vissa säsonger har vi satsat mer men kanske har vi lyckats bättre när vi satsat mindre. Det gäller att hitta rätt i hela organisationen.  

Har du gått in och tagit hem någon stjärna?

– Vi är ett gäng investerare som hjälpt Rögle genom åren. Grupperingar går in och hjälper till och det är vi en del av så klart. 

En av de mest spektakulära satsningar i hockey-Sverige är Hugo Stenbecks miljonregn över Malmö 2011 – hur ser du på sådana supersatsningar i grunden?    

– Jag tror inte på kortsiktiga supersatsningar överlag. Man måste jobba långsiktigt, det går inte att trycka in pengar för en kortsiktig framgång i den här ligan. Det tar tid. Visst kan man få en framgång men jag tror inte att det håller över tid. Det lyckas någon gång men det är väldigt svårt. 

Kan du tänka dig att engagera dig ännu mer i Rögle i framtiden? 

– Det vet man inte. Jag har alltid med mig Rögle, jag tänker ganska mycket på Rögle för att det är så kul men det fungerar bra nu, de gör det bra. 

Du framstår väldigt ödmjuk och med båda fötterna på jorden... 

Jag är född och uppvuxen med att man ska vara ödmjuk. Jag gillar att vara ödmjuk. Det är aldrig en person och det har alltid varit viktigt i våra företag. Vi skapar förutsättningar men det är de anställda som ska göra jobbet med oss. Det är inte en one man show. 

– Jag tror inte på one man show. Det finns många som vill synas men jag har aldrig känt behovet av att stå i centrum och att det ska kretsa kring mig. Jag mår bättre av att det kretsar kring Rögle och att jag jobbar bakom kulisserna. Mitt signum har aldrig varit att synas. 

Stora planer för framtiden

Tunga skadesmällar på stjärnor som Mattias Sjögren, Dennis Everberg, Ted Brithén och Craig Schira har tagit ut sin rätt på Rögle som tappat i den absoluta toppen av serien och nu parkerar laget på en sjätteplats under landslagsuppehållet. 

Men att framtiden för den grönvita klubben ser ljusare ut än någonsin råder det inga tvivel om. 

Tiden som jojo-lag mellan serierna är historia. 

– Det känns väldigt bra. Rögle har gjort många bra saker sista åren, vilket har börjat bära frukt. Om man bygger ett hus bra från grunden så blir resten bra. Vi har lärt oss mycket genom resan. 

Det betyder dock inte att Svante Paulsson lutar sig tillbaka. 

Tvärtom smids det stora planer för framtiden. 

– Vi tittar ihop med kommunen på att utveckla arenaområdet och i olika etapper inkludera all idrott. Vi vill bygga en ny träningshall och bygga ut Catena Arena. 

– Om vi ska ha Le Mat-pokalen måste vi ge Rögle förutsättningarna. Men vi ska göra det klokt, vi ska inte förbygga oss och bygga bort stämningen. Det ska vara en gryta. 

Catena Arena. Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Samtidigt är det många i och runt klubben som vill jobba bort Rögles identitet som småstadsklubb. Tvätta bort den gamla ”bonnamentaliteten”. 

– Vi ser inte oss som en liten stad i dag utan som en region. Sedan är det en liten stad och det är också charmigt. Det blir ett väldigt engagemang i små städer, alla tar ett stort ansvar och vill stötta sitt lag i vått och torrt. Det är en fördel i en mindre stad. I Ängelholm snackas det först väder och sedan Rögle. 

Svante Paulsson kastar en blick på hyllan där AIA:s pris står bredvid en grönvit vimpel. 

– Jag har alltid känt en ära att jobba med Rögle för att jag älskat klubben och hockeyn men samtidigt är det ett ansvar. Rögle är ett fint och gammalt varumärke. Det är viktigt för mig att göra rätt saker och tänka långsiktigt.

Hur ser Rögledrömmen ut? 

– Jag drömmer självklart om att vi ska få lyfta bucklan. Jag vet att jag kommer få uppleva det. Den känslan har jag alltid haft. Sedan vilket år, det vet jag inte.