Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har kommit hit för att ta en större roll”

Matias MyttynenFoto: Olof Berglund / Malmö Redhawks
Foto: Olof Berglund / Malmö Redhawks
Myttynen tar instruktioner av offensiva tränaren Jesper Mattsson.Foto: Olof Berglund / Malmö Redhawks

MALMÖ. Matias Myttynen är spelaren som ska få fart på Redhawks trubbiga offensiv, som fällt laget de senaste fyra omgångarna.

Det är åtminstone tanken, och den pressen trivs finländaren med.

– Jag har kommit hit för att ta en större roll, som jag inte riktigt fick i KHL, säger han till Kvällsposten.

Det har varit snabba bud för 29-åringen.

Första kontakten togs i början av veckan och ömsesidigt intresse uppstod direkt. Samma kväll kunde Kvällsposten avslöja att affären var på gång.

Under tisdagen slutfördes allt med Jokerit och på onsdagen var han i Malmö för att göra sin första träning. Myttynen parades ihop med Lars Bryggman och Fredrik Händemark.

– Två riktigt bra spelare. Jag märkte att de är starka på pucken. Jag hoppas kunna bana väg för dem med mitt sätt att spela också.

Hur är du som spelare? En playmaker?

– Ja, det skulle jag säga. En offensiv spelare. Jag hoppas även jag kan sätta dit puckarna. Jag är här för att bidra offensivt. Det är ingenting att hymla om.

Spelade i Sverige för fyra år sedan

Matias Myttynen har varit i Sverige tidigare.

2015/2016 var han tongivande i Västerås, som då tränades av Martin Filander, idag assisterande tränare i Malmö Redhawks.

Filander var i allra högsta grad inblandad i rekryteringen.

– Året i Sverige var bra för mig. Det blev lite av en språngbräda i min karriär. Jag hade en bra säsong med Kalpa hemma i Finland direkt efter, och vi gick till final. Året var bra både för mig och laget, och jag fick KHL-kontrakt efter det, säger Myttynen.

Men KHL-åren har inte varit speciellt framgångsrika.

Poängproduktionen har inte varit i närheten av året i Kalpa, som gav honom möjlighet till penningstinna kontrakt i KHL.

Myttynen förklarar:

– Första året präglades av skador. Jag var först i Kunlun, och sedan i Vityaz Podolsk. Det var en väldig utmaning för mig, som förstördes av skadorna.

– Men jag fick nytt kontrakt med Riga och där föll det i stället på att jag inte alls fick spela i någon tillfredställande roll. Det blev en defensiv roll, och som offensiv spelare är det svårt att leverera när man inte får spela offensivt. 

Nu blev det bara sex matcher i Jokerit. Berätta.

– Jag tycker ändå det var en bra tid. Jag är glad att jag fick möjligheten. All finska spelare vill spela för Jokerit. Det är ett väldigt speciellt lag, och jag fick möjligheten. Nu fungerade inte allting och min roll blev rätt långt ner i laget. Då är det bättre att jag kommer hit och får spela offensiv hockey. Dessutom trivdes jag bra i Sverige senast, och med Martin Filander.

Fick feedback från Mattsson på träningen

Särskilt mycket med Filander lär Myttynen inte ha med att göra denna gången dock. Filander är ansvarig för försvarsspelet i Redhawks och nu ska finländaren få fokusera på det han är bra på. Under träningen syntes han i flera samtal med offensiva tränaren Jesper Mattsson.

Genom åren har han bjudit på en hel del vackra mål. I CHL-gruppspelet 2016 bjöd han på ett riktigt konstmål mot Djurgården.

Nu har han skrivit på för resten av säsongen i Malmö Redhawks, ett lag där man haft svenskspråkiga träningar de senaste två åren.

Så kommer det fortsätta vara.

– Jag förstår svenska litegrann. Men när vi gör en intervju i slutet av säsongen så ska du både ställa frågorna på svenska, och jag svara på svenska, lovar Matias Myttynen.

Tränarens skarpa kritik i senaste matchen: