Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har fått förklara mitt jobb för mina barn”

Sam Hallam är inne på sin åttonde säsong som tränare för Växjö Lakers. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Sam Hallam och hans Växjö har haft en tung start på säsongen med bara sex poäng på åtta matcher och Lakers är för närvarande på kvalplats.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Sam Hallam är hockeytränare med extrema krav på prestation.

Han är också trebarnspappa.

Nu berättar han om balansakten mellan sin två världar - om Växjös tuffa start i SHL och varför han nobbar alla sociala medier.

– Jag har fått förklara en del om mitt jobb för mina barn och jag vill inte att de ska påverkas av vad jag gör på jobbet, säger han. 

Att vara tränare på elitnivå är att sitta hemma med familjen på julafton och komma på sig själv med att fundera på hur man ska lägga upp träningen dagen efter.

– Då fick jag säga till mig själv att leva i nuet. Eller som när jag nyligen satt och spelade kort med barnen och kom på mig själv att tänka på vem Fredrik Karlström skulle ha bredvid sig som högerforward.

”Känns ofta piss när man förlorat”

Sam Hallam skrattar åt sig själv och sin verklighet. 

– Det är lätt att säga: ”det här är bara hockey, livet går vidare”. Men när det går dåligt så kryper det sig in. Vi är väldigt privilegierade som lever i den här världen, det pratar vi om i Växjö ibland och det är viktigt att lyfta det perspektivet, säger Sam och fortsätter:

– Samtidigt är det väldigt höga förväntningar och det känns piss när man förlorat ett par matcher på raken. Det är ingen hemlighet att den här branschen ofta präglas av prestationsångest, där personen blir sitt resultat. Samtidigt är det där en balansgång i ledarskapet, för på slutet har jag efterfrågat större fokus, bättre skärpa och mer arbetsmoral - att spelarna ska göra sitt jobb helt enkelt. 

Efter en usel säsongsinledning med bara sex poäng på åtta matcher har Sam Hallam fått höja rösten några gånger, men Växjös tränare tror inte alls på att gapa sig till framgång.

– Det är lätt att du känner dig som en dålig person bara för att du förlorat några hockeymatcher. Jag har påmint spelarna om att gå ut och har roligt. Att skälla och trycka ner folk i skorna är inte bra. Hockey går ut på att vara kreativa och ha roligt. Samtidigt har jag fått påpeka att även försvarsspel är roligt, att frustrera motståndarna i vår zon är också en väg till seger. Som senast mot Leksand.

Sam Hallam har fått en tung start på SHL-säsongen med sitt topptippade Växjö.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

”Det är inte vårt att må så dåligt”

Den matchen var typisk för tränarlivet. Hade Leksand vunnit hade Hallam suttit i flera timmar och grubblat i bussen under den långa hemresan, han hade inte tillåtit sig själv att ha en ledig söndag. Nu blev det seger. Sam Hallam kollade två avsnitt av sin nya favoritserie Top Boy under natten och ägande sedan söndagen åt familjen och bland annat sonens hockeyskola.

– Jag har lärt mig vad som är bäst för mig och laget. Resultaten präglar min tillvaro, men får inte ta överhand. Mitt första år i Lakers förlorade vi nio raka matcher. Jag har aldrig mått så dåligt yrkesmässigt och jag lät det påverka mig, jag sov inte, jag letade fel hela tiden, jag mådde inte bra.

– Det är inte värt att må så dåligt. Om vi förlorar tillräckligt många matcher så kanske jag får sparken. Så är det i den här branschen. Men det är viktigt att aldrig sabla ner sig själv för mycket. Inget blir bättre av att jag sover dåligt och går runt och är tjurig.

Men han har förklarat sina villkor för barnen, att han kan få sparken, men att han inte blir av med lönen och att om det händer så kan han få ett nytt jobb.

– Barnen vet att vi inte måste sälja huset om jag får sparken. De är fjorton, tolv och fem år. De två äldsta har jag pratat med om sociala medier och folks krav och förväntningar. Att jag lever i en verklighet som kan innebär jobbiga saker och att de inte ska ta på sig något. Men hittills har jag inte upplevt att någon av dem blivit påverkad. 

Sam Hallam nobbar alla sociala medier

Själv nobbar han alla sociala medier och under hösten har han inte läst något som skrivits om Växjö Lakers överhuvudtaget.

– Jag har inte läst ett ord, jag har inga sociala medier, jag har ingen aning om vad folk tycker och tänker, jag går in i min bubbla och förbereder träningar och matcher. Jag vill stänga ute bruset och inte bli påverkad av det .

I medgång läser han en del som skrivs.

– Då kan det vara lite skönt att läsa!

Sam Hallam gillar långsiktigheten hos flera SHL-klubbar numera. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Han säger också att han tycker om trenden inom svensk hockey att våga ha tålamod och satsa mer långsiktigt med ledare som blir kvar under längre tid.

– Vi gör det. Frölunda gör det. Luleå och Djurgården gör det och Rögle är på väg ditåt också. Trenden är tydlig. Och sen det är bara att titta på klubbar som haft större tränarkarusell och hur det har gått för dem.   

Sam Hallam har två år kvar på sitt kontrakt och menar att en anledning till att vi ser långvariga tränare är spelaromsättningen. 

– Erik Josefsson är den ende spelaren jag har haft hela tiden. Och jag kan väl förstå om han ibland tänker att han hört mig säga samma sak förut. Men annars är det som nya lag och nya utmaningar hela tiden.

LÄS MER: 10 SHL-stjärnor som har kammat noll - och som måste skärpa sig 

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Växjö Lakers – direkt i Messenger