Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Händemark inför sin stora NHL-flytt: ”Kommer kriga”

Fredrik Händemark är tillbaka i Malmö efter NHL-kontraktet – men bara för en kort stund.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
I San Jose Sharks finns redan ett av de största namnen i svensk hockey – Erik Karlsson, som på bilden firar ett mål ihop med Melker Karlsson (t.v.).Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Karriärens allra första NHL-kontrakt är kritat och klart.

Men 27-årige Fredrik Händemark inleder hockeysäsongen hemma i Malmö – dit han är utlånad från San Jose Sharks. 

– Det är min stora dröm att spela i NHL. Men jag lever i nuet, det är bara Malmö som gäller.

Över 200 matcher, 45 mål och semifinal två gånger om. 

När Malmö Redhawks växte in i SHL-kostymen var det med Frederik Händemark som kapten, nyckelspelare och fanbärare.

Den 27-årige centern har gjort så pass bra ifrån sig att han flera gånger om lockat storklubbars blickar mot Malmö.

I våras blev barndomsdrömmen verklighet – när Händemark skrev NHL-kontrakt med San Jose Sharks.

– Att nå NHL har varit min stora dröm sedan jag började spela hockey. Samtidigt försöker jag vara här och nu, det är Malmö som gäller. Just nu känns NHL väldigt långt borta, säger 27-åringen.

Ja, för debuten i världens bästa liga är sedan tidigare förskjuten några månader. På grund av det försenade NHL-slutspelet kommer den Nordamerikanska grundserien börja först i december.

”Har rullat på bra”

Det är just därför Händemark är tillbaka i Malmö, om än temporärt. Den Björbo-bördiga centern kommer inleda säsongen på lån hos Redhawks, innan han inleder sitt nya NHL-äventyr. 

– Det har löst sig bra, att jag kan spela med Malmö tills jag åker. Jag hjälper både mig själv, Malmö och Sharks, säger Händemark. 

Hur har försäsongen varit nu då, med tanke på corona?

– Det har varit ganska som vanligt, faktiskt. Det är bara det att vi ska tänka på hur vi är i omklädningsrummet och gymmet. Men annars har det rullat på bra, det har inte varit några problem. 

Fredrik Händemark under en match i SHL 2014, mellan Leksand och Frölunda.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Motbevisat experterna gång på gång”

Egentligen börjar sagan om Fredrik Händemark och Malmö Redhawks redan 2015 – med en hjärtekross av Guds nåde.

Där och då tillhörde Händemark fortfarande Leksand, som efter en strulig säsong tvingades kvala sig kvar i SHL.

Kvalmotståndare? Malmö, så klart.

Matchserien gick till en nervkittlande sjunde och avgörande match – där Malmö till sist vann med 4-2.

åNär Malmö Redhawks tog klivet upp till SHL fanns Fredrik Händemark hos motståndarna, Leksand.Foto: NISSE SCHMIDT / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter kvalförlusten bytte Händemark Dalarna mot Skåne, och blev en trofast Redhawksspelare.

Och han berättar att en sak varit sig likt under alla år: underskattningen.

– Man tycker ju att alla experter egentligen vore lära sig, men fyra år i rad har vi alltid tippats långt ner. Vi har motbevisat experterna gång på gång. Varför ska inte Malmö kunna göra det igen? säger Händemark. 

Intrycket av Malmö då, hur bra är Redhawks?

– Ja, det känns spännande och det finns bra pjäser i laget. Man vet vad man får av bröderna Westerholm i SHL, de har spelat där förr. Bröderna Lauridsen på backen är också bra, framför allt var Markus grym förra året i Hv71. 

– Det är inte många som tror på oss. Men jag tror på laget och jag tror vi kan överraska många. 

”Jag kan bli materialare också”

Fredrik Händemark började kopplas ihop med en rad olika NHL-klubbar redan i februari. Först uppgavs klassiska Detroit Red Wings vara allra närmast att skriva kontrakt med 27-åringen.

Men det blev som bekant San Jose och en (kommande) flytt till soliga Kalifornien.

– Jag hade intresse redan efter förförra säsongen. Men jag vet att det är långt från intresse till att skriva kontrakt. Så det var sjukt kul att kunna skriva på för San Jose, säger Händemark.

– Sedan fanns det intresse från några till. Men det var Sharks som ville ha mig mest.

I San Jose Sharks finns en rad svenskar, däribland backstjärnan Erik Karlsson – klubbens överlägset bäst betalda spelare.Foto: CHRIS BROWN/CSM/SHUTTERSTOCK / CHRIS BROWN/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

San Jose Sharks grundades så sent som 1991 och jagar fortfarande sin allra första Stanley Cup-titel. 

Genom åren har en rad storstjärnor dragit på sig klubbens smått ikoniska matchtröja. Däribland centrarna Patrick Marleau och Joe Thornton, samt målvakten Evgeni Nabokov.

– Jag vet att jag kommer till världens bästa liga. Om jag ska slå mig in måste jag göra allt för att ta en plats, oavsett var de säger till mig att spela. De kan nästan säga åt mig att vara materialare också, säger Fredrik Händemark med ett skratt, och fortsätter:

– Jag är beredd att kriga och kämpa, oavsett var jag hamnar. Men jag tror på mig själv, och jag tror jag har en ganska bra chans att slå mig in.

Som svensk blir Händemark långt ifrån ensam i San Jose. I klubben finns bland annat Marcus Sörensen och Malmöbekantingen Joel Kellman.

På backplats finns den kanske störste svenska hockeyspelaren just nu – superstjärnan Erik Karlsson.

– Jag känner ju Kellman litegrann, eftersom vi spelat ihop i landslaget. Men de andra svenskarna känner jag inte. Men det är ändå skönt att ha några svenskar i laget.