Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han får matchstraff – efter otäcka smällen

Foto: C More
Foto: C More
Foto: C More
Foto: C MORE
Foto: C MORE

Efter fem raka förluster fick HV 71 stå som segrare igen efter 4-1 mot Rögle. 

Detta i en match där Joakim Anderssons matchstraff efter tacklingen på Samuel Jonsson blev det stora samtalsämnet. 

– Det är en olycka, säger C Mores expert Petter Rönnqvist. 

– Svensk hockey måste ändra icingregeln tillbaka till den gamla, säger hans kollega Sanny Lindström.

HV 71 var inne i en riktigt tung formsvacka och fick en bedrövlig start i bortamötet mot Rögle när Kodie Curran efter bara tre minuter slog in 1-0. 

HV höll dock undan perioden ut och kom ut till den andra med mer energi, något som till slut gav utdelning. Simon Önerud höll sig framme och tryckte in 1-1 efter att Roman Will tappat pucken i en tilltrasslad situation framför målet. 

Sen blev det obehagligt. 

Andersson fick matchstraff

HV skickade en lång puck upp mot Rögles zon vilket ledde till en duell mellan HV:s Joakim Andersson och Rögles Samuel Jonsson. De jagade pucken ner mot zonen bakom Rögles mål. Jonsson kom först till pucken och drog undan den medan Andersson fullföljde och tacklade. 

Tacklingen tog illa. Jonsson flög in i sargen och blev liggandes på isen. Han fick tillsyn av medicinsk personal innan han togs ut i omklädningsrummet medan Andersson fick matchstraff för boarding. 

Jonsson spelade inte mer under matchen. 

C Mores expert Sanny Lindström var kritisk mot Anderssons agerande. 

– Jag tycker att Andersson måste göra en bättre bedömning, för han ser ryggen på Jonsson hela vägen. Sen att Jonsson kommer ner lågt gör att smällen i sig blir värre, säger han. 

Kritiken mot nya icingregeln

Lindström menar därtill att det nuvarande reglementet inte gör tillräckligt för att skydda spelarna i en sån här situation. Lindström tycker att domarna borde blåsa av för icing i en sån här situation då Jonsson är lite före Andersson. 

– Man hade tydligare regler för icing tidigare. Det var något de ändrade inför säsongen. Det tycker jag är ett otyg, för blåser man för icing här, vilket jag tycker man ska göra när försvararen är lite före, så blir det inget. Svensk hockey måste ändra icingregeln tillbaka till den gamla, så att försvararen får fördel. Då hade man blåst här och det hade inte blivit någon situation. 

I studion granskar expertduon Petter Rönnqvist och Johan Tornberg händelsen och identifierar att Jonssons och Anderssons skridskor krokar ihop, vilket leder till att Jonsson tappar balansen. 

– Det är en olycka. Själva tacklingen är inte så kraftfull, men det är att han tappar balansen för att skridskorna slår i varandra, säger Rönnqvist.