Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldhjältens nya liv: ”Det kommer bli kontraster”

Robert Rosén med sambon Lina. Nu väntar en ny vardag i ryska Sotji.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Robert Rosén.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter två SM-guld med Växjö Lakers lämnar Robert Rosén Sverige i sommar.

Nu berättar han om tankarna inför flytten till Sotji – och råden som hjälpte honom och sambon i beslutet.

– Folk vi pratade med sa att om vi inte kunde tänka oss att bo i Sotji så är Ryssland inget att tänka på, säger guldhjälten till vxonews.

Robert Rosén är Växjö Lakers bäste poängplockare genom tiderna och var en av de största guldhjältarna när Växjö Lakers i suverän stil tog hem klubbens andra SM-guld tidigare i vår. Rosén själv gjorde 14 poäng på tio matcher i SM-slutspelet.

31-årige Rosén, som varit Sverige trogen hela sin karriär, valde efter SM-guldet att nappa på ett erbjudande från ryska KHL-klubben HK Sochi.

I den forna OS-staden (arrangerade vinter-OS 2014) väntar snart en ny vardag.

– Det kommer bli kontraster mot vad man är van vid runtomkring. Med språk och kultur, sen var det en stor förändring för mig när jag gick från Växjö förra gången och då skulle testa spel i SHL. Men då var det mer hockeymässigt, nu är det levnadsstandard och sådant som kommer bli förändringen och utmaningen. Det är något jag längtar efter och ser fram emot, att det ska dra igång, säger Robert Rosén till vxonews.

Gjort läxan: ”Kan inte bli bättre”

Innan OS kände inte Robert Rosén till särskilt mycket om sin nya hemstad. Han har fått göra sin läxa och ser Sotji som en av de bättre städerna att leva i Ryssland. Klimatet gillar han också. Dels kan man åka skidor i bergen, dels bada i havet.

Klubbens anläggning ska också vara fin och flytten till KHL är ett steg upp i karriären känner Rosén.

Samtidigt var det ett svårt beslut att ta. Robert Rosén och sambon Lina fick dock goda vitsord om Sotji.

– Det är klart att vi vände och vred ganska många gånger. Sen folk vi pratade med sa att om vi inte kunde tänka oss att bo i Sotji så är Ryssland inget att tänka på. Så sett till den aspekten så kan det inte bli bättre. Alla vi pratade med hade bara bra saker att säga. Typ att det var härligt klimat, fräscht och så nära västerländskt som det går i Ryssland så det kändes jättebra.

Vill återvända till Lakers: ”Innan jag slutar”

Att lämna Växjö känns samtidigt vemodigt.

Men Robert Rosén vill avsluta i klubben där han nått sina största framgångar, säger han i intervjun med vxonews.

– Jag ser absolut mig själv som Lakersspelare i framtiden. Jag har väl ingen plan för att det ska vara om ett eller två år. Men jag vill absolut spela i Lakers igen innan jag slutar. Sen kommer det ju handla om ifall Lakers vill ha mig också.