Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör sin sista SHL-säsong: ”Varje saga har ett slut”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Idag skulle han dömt sin 900:e match i SHL, men planerade matchen mellan Malmö och Växjö sköts fram.

Den 20 mars är karriären som elitdomare över, för då dömer Ljungbydomaren Morgan Johansson sin sista match på SHL-nivå.

– Varenda saga har ett slut. När det fått sjunka in, så känns det rätt bra att det blir så här, säger Morgan Johansson.

Alla som följer svensk hockey har förmodligen sett en match där Morgan Johansson varit en av de randiga herrarna på isen som leder matchen och fattar de viktiga besluten.

Sedan 1998 har nämligen Morgan Johansson dömt SHL-hockey som huvuddomare, och lägger man till de 110 matcherna som linjedomare, så tog sagan i elitserien som det hette då, fart 1992.

Men snart är det alltså över.

När HV71 tar emot Linköping den 20 mars i Jönköping så dömer Morgan Johansson sin sista SHL-match.

Rutinen är att de som får döma sin sista match får välja match. Johansson valde mellan att döma i Malmö eller Jönköping.

– Jag tror nog att Malmö är det stället jag dömt absolut mest i. På 90-talet var jag linjedomare och dömde där nere hela tiden känns det som.

Varför slutar du döma?

– Jag och Tomas Thorsbrink har kommit överens om att vi ska göra så här. I början tyckte väl att det var lite tråkigt, men nu har jag kommit över det rätt bra. Varenda saga har ett slut, och det är dags nu. Det känns bra.

Hur länge har du vetat om att du ska sluta?

– Sedan i maj, så det är lång tid nu. Man kan konstatera att det blir inga problem att glömma vilket år man slutade. Ett tråkigt år att sluta, när det inte är publik. Kanske inte det helt ultimata.

Ja, när du för en gångs skull har chansen att få en värmande applåd från publiken...

– Ha ha ha! Verkligen. Nu när du säger det. 

Ishockeyn är en stark del av Morgan Johanssons liv.

Sedan 2010/2011 har han dömt SHL på heltid och innan dess så har han alltså dömt i SHL sedan 1992, om man räknar in de sex åren som linjedomare också.

Vildsvinsolycka förra året

När Malmö Redhawks skulle ta emot Växjö i Malmö Arena under lördagseftermiddagen var det meningen att domare #13 skulle göra sin 900:e match. 

– 110 av dessa är på linjen, och 790 som huvuddomare, säger Morgan, som säger att resan till Malmö är en av de mest bekväma resorna. Det blir ett antal mil på vägarna.

– Malmöresan är bra. Motorväg hela vägen. Då rullar det på bra. Speciellt på hemvägen.

Vilken är den värsta vägen eller resan?

– Det är nog vägen mellan Växjö och Oskarshamn. Vägen där efter Åseda. Det är så fruktansvärt mycket vildsvin och jag körde faktiskt på ett för något år sedan. Då small det till kan jag säga.

Vad händer i höst?

– Det är inte riktigt klart. Jag hoppas få fortsätta med projektet nollvision vad gäller hjärnskakningar. Jag tror att det kommer fortsätta. Sedan jobbar jag gärna inom domarorganisationen. Vi behöver stärka upp den. Sedan om det blir så, det får andra uttala sig om. Men som svar på frågan så vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Det är inte riktigt klart.

En naturlig sista fråga är så klart om du haft någon favoritmatch genom åren?

– Ja, spontant tänker jag på när jag dömde Wayne Gretzky och hans vänner 1994/1995 i Malmö. Jag tror Ricard Persson avgjorde med ett skott i krysset för Malmös del.

– Frölunda och Luleå hade jag i något slutspel som var riktigt bra matcher inför fullsatta läktare. Det är något jag spontant minns.