Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Domarna klappar varandra på ryggen”

Höjdpunkter: Rögle-Malmö
Sylvegård stoppas av linjemannen.Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Peter AnderssonFoto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

I derbymatchen mellan Rögle och Malmö under gårdagen blev en matchens snackisar när linjemannen Ludvig Lundgren brottade ner Malmös Emil Sylvegård när han ville åt Rögles back Kodie Curran.

Malmötränaren Peter Andersson har dagen efter vevat situationen, och är vansinnig, på Lundgren.

– Domarna klappar säkert varandra på ryggen efter det, säger Andersson.

– Det gör mig ledsen att Peter har de tankarna, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.

Det var i den första perioden i går som Malmös Emil Sylvegård, efter en situation framför mål blev förbannad på Rögles stjärnback.

I situationen försöker Sylvegård att nå Curran, men stoppas av den ena linjemannen, Ludvig Lundgren.

Situationen slutar med att Sylvegård tappar balansen och ett av kvällens största jubel utbröt.

I en intervju efteråt säger också Röglespelaren Daniel Zaar att det utbröt ett garv i båset vid händelsen.

– För mig är det en gåta hur en domare kan hålla på att jaga en spelare i sju sekunder. Han håller honom och i stort sett tar han ett nacksving på honom. 

– Det är väldigt hög inkompetens på hantering av situationen, säger Peter Andersson.

Den synen delar inte Tomas Thorsbrink.

– Det blir lite otur, men ”Ludde” agerar helt rätt. Han jobbar för spelarnas säkerhet och för att de inte ska hamna i luven på varandra. Så länge det inte redan är ett slagsmål, så ska han verka för att förhindra det.

– I det här fallet agerar han rätt, sedan blir det olyckligt att Emil tappar balansen, men det ber också Ludvig Lundgren honom om ursäkt för.

”Det är pinsamt”

Peter Andersson är, dagen efter matchen enormt upprörd över det hela. 

I sändningen på C More var experten Niklas Wikegård kritisk till linjemannens agerande.

– Det är jättetråkigt när man ser en linjedomare som drar ner en spelare på det sättet. Det är pinsamt faktiskt. Ingenting man vill se, sa Wikegård.

Det håller Andersson med om.

– Han har hundra procent rätt. 

Vad hade alternativet varit om du ser från domarens synvinkel?

– Att ställa sig emellan. De kan titta på Viaplay och se hur domarna i NHL gör, om de vill se hur det går till. Det hade räckt att han sa till Emil. Han behöver inte jaga honom. Det gör bara situationen värre.

Men är inte Emil Sylvegård uppeldad själv och söker Curran, trots Lundgrens uppmaningar?

– Det spelar ingen roll! Om domaren står emellan, så kommer han inte dit ändå, och då slipper det bli en förnedring av det hela. Det är pinsamt att se, dundrar Andersson, och tänker ett steg längre.

– Om Emil får en axelskada, vad händer då? Om den går ur led? Kompenserar Thorsbrink oss då?

Det kan inte jag svara på.

– Jag tror inte Thorsbrink heller har något svar på det. Hur fan går man bete sig egentligen? Det är så bedrövligt dåligt.

Försökte du få svar i går?

– Det är inte lönt, och jag tror att domarna klappar varandra på ryggen efter här. 

Tomas Thorsbrink, som under eftermiddagen varit i kontakt med Malmö Redhawks, genom assisterande tränaren Martin Filander, tar Anderssons utspel med ro.

– Det får stå för Peter. Om han tror att vi klappar varandra om ryggen, så får han tro det, men så är det inte. Vi har tolv heltidsanställda domare, som gör research, och efterarbete. De gör jobbet, och har han de tankarna om oss, så gör det mig ledsen.

Har du pratat med Malmö nu?

– Jag har förklarat för Filander och bad honom prata med Peter.

Ludvig Lundgren som var en av huvudaktörerna i det hela avböjer att kommentera då han inte vill göra någon grej av det.

Men då han dömer mycket hockey i södra Sverige och är relativt återkommande som linjeman i Malmö arena, så kommer han oundvikligen att stöta på Andersson.

– Jag vet. Han dömer oss jämt! Men jag vet inte om detta är domarens eller direktivens fel. Men jag tror inte att direktiven är att kasta honom i isen direkt, säger Peter Andersson, som stör sig på att det blev sådan uppståndelse i hallen kring det hela.

– Vad händer nästa gång? Vad hade hänt om Emil hade knuffat tillbaka? Han ska ha jättecred för att han inte går emot. Då hade kanske linjemannen ramlat och då hade han säkert blivit avstängd resten av säsongen.

Thorsbrink är dock helt säker på sin sak.

– Han har bett om ursäkt och han agerade rätt. Vi vill inte ha slagsmål i svensk hockey och han hindrar Emil Sylvegård från att gå in i ett slagsmål. Det finns inte mycket mer att säga, säger domarbasen.