Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gick i pension – nu klar för OS

Noah Welch blev uttagen i den amerikanska OS-truppen.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Noah Welch med hustrun Alissa och deras son efter SM-guldet 2015.
Foto: DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS

I våras avslutade Noah Welch sin hockeykarriär.

Nu är Växjöbacken klar för OS-spel – och har drömavslutet på karriären i vår klart för sig.

– Om jag kan vinna CHL, ta medalj i OS och sedan vinna SM-guld med Växjö så är det ett rätt trevligt sätt att sluta på, säger Noah Welch.

På nyårsdagen presenterades den amerikanska hockeytruppen till OS i Peyongchang i februari.

Ett av tre namn från SHL som kom med var Växjös stjärnback Noah Welch.

– Det är fantastiskt. En ära. Den största prestationen i min hockeykarriär eller helt säkert en av dem. Jag vet inte om det har sjunkit in helt än men jag är väldigt glad och hedrad att jag blev uttagen, säger Noah Welch.

Det är inte så konstigt att glädjebeskedet är svårsmält.

I våras var Noah Welch nöjd efter tolv år som proffs och bestämde sig för att lägga skridskorna på hyllan efter semifinaluttåget med Malmö Redhawks i SM-slutspelet.

– Det var ett bra tillfälle för mig och min familj. Det fanns lite möjligheter utanför hockeyn som jag kunde jobba med så vi var okej med att börja nästa kapitel i livet.

Med en gammal kompis från Harvard-tiden har Noah Welch dragit igång projekt både i Kanada och i Afrika. Han var själv inställd på att jobba i en multisportarenasatsning.

– Det skulle vara mitt dagjobb, säger han.

Fick stöd av frun

Men när NHL valde att nobba OS sådde Welchs svåger Spencer Machacek ett frö om OS-spel samma kväll som Pittsburgh vann Stanley Cup.

Efter ett par sömnlösa nätter, och många böner, hade den djupt troende Noah Welch, bestämt sig för att göra comeback i Sverige och Växjö Lakers, som hann vann SM-guld med 2015. Men han behövde fortfarande övertyga sin fru Alissa.

– Med den livsstilen vi har så kan hon aldrig stadga sig på en plats och vi har två små barn nu. Det är tufft men hon är fantastisk. Jag väckte henne på morgonen och sa att jag funderade på att göra comeback men att jag måste ha hennes stöd i så fall eftersom det är ett enormt ansvar för min fru att ta hand om barnen och allt hon gör i huset. Det var en liten chock för henne, men hon stöttade mig.

Vill ha drömavslut i vår

Nu väntar ett 2018 där Växjö är i semifinal i CHL, OS väntar i februari och därefter ett SM-slutspel. Sedan är planen att Noah Welch åter avslutar karriären.

– Det är planen just nu i alla fall, sen kan saker och ting ändras, säger han med ett skratt.

– Men om jag kan skriva historia genom att vinna CHL, spela och ta medalj i OS och sedan vinna SM-guld med Växjö så är det ett rätt trevligt sätt att sluta på.

Han har målbilden i huvudet redan.

– I min sista proffshockeymatch vill jag gå av isen med min familj och lagkamrater med guldhjälm på huvudet medan konfettin regnar ner från taket. Vi har chansen att göra det, jag säger inte att vi kommer göra det, men det vore ett väldigt speciellt sätt att sluta på.

Överraskad av petningarna

Samtidigt som Noah Welch gläds över sin OS-plats är han överraskad av inte någon av de tidigare lagkamraterna Rhett Rahkshani och Ryan Lasch kom med i den amerikanska truppen.

– Ja, det är jag. Jag är glad att jag slapp ta ut laget för det var inget lätt beslut för landslagsledningen och båda de två är riktigt duktiga.

– Nu är jag säkert partisk för Rhett är min svåger, men han gör kanske sin bästa säsong i karriären just nu. Samtidigt kan mycket hända innan OS och karaktärsspelarna kommer fortsätta jobba hårt och vara redo om de får ett samtal.