Vinsterna i lotteriet ska egentligen gå till publiken. Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅNVinsterna i lotteriet ska egentligen gå till publiken. Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
Vinsterna i lotteriet ska egentligen gå till publiken. Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
Funktionären har lämnat sitt uppdrag i Lindab arena. Foto: STEFAN LINDBLOMFunktionären har lämnat sitt uppdrag i Lindab arena. Foto: STEFAN LINDBLOM
Funktionären har lämnat sitt uppdrag i Lindab arena. Foto: STEFAN LINDBLOM

Funktionären förskingrade 150 000 från Rögles lotteri

Publicerad

Vid minst femton tillfällen misstänks en funktionär ha lurat till sig storvinsten i Rögles Halva potten-lotteri.

Totalt ska mannen ha kommit över 150 000 kronor och nu riskerar han sex månaders fängelse.

Enligt Helsingborgs Dagblad har Rögle-ledningen försökt tysta ner händelsen.

Halva potten-lotterier är ett vanligt inslag bland så väl elitklubbar som mindre föreningar. Lotter säljs, hälften av pengarna går till klubben och hälften lottas ut till lottköparna.

Rögle är inget undantag – men där misstänks stora pengar ha hamnat i en Rögle-funktionärs ficka, det avslöjar Helsingborgs Dagblad.

Enligt tidningen ska funktionären under säsongen 2015/16, med hjälp av bulvaner, ha lurat till sig högsta vinsten vid minst 15 tillfällen till ett sammanlagt värde av 150 000 kronor.

Rögles dåvarande säkerhetsansvarige Arne Henriksson var den som upptäckte fusket. Funktionären lämnade sitt uppdrag men trots att klubbledningen informerats dröjde det till i våras innan brottet polisanmäldes – och då av polisen, inte av Rögle.

Röglefunktionären riskerar fängelse

Rögles klubbdirektör Marcus Thuresson skriver i ett mejl till Helsingborgs Dagblad:

”För ca två år sedan identifierade vi omständigheter som indikerade oegentligheter i samband med 50/50 lotteriet men det fanns inga bevis eller erkännanden. Vi vidtog omedelbara åtgärder men styrelsen tillsammans med mig valde vid en samlad bedömning att inte polisanmäla. Om det var en korrekt bedömning eller inte får den nu inledda förundersökningen utvisa. De nya rutinerna ska säkerställa att det i fortsättningen inte ska kunna uppstå några som helst tvivel eller misstankar kring lotteriet som är en viktig intäktskälla för våra ungdomar. Av hänsyn till polisens förundersökning så kommenterar vi det inte mer än så här. Vi avvaktar polisens utredning för att se om ett brott har begåtts eller ej.”

Grov förskingring är polisens brottsrubricering. Det brottet ger i normalfallet sex månaders fängelse.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag