Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förändringen kritiseras: Känns som ett ”fuckup”

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petter Rönnqvist.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Fredrik Händemark.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Högsommaren närmar sig med stormsteg, så även SHL-säsongen. 

Nu släpper hockeyförbundet sin nya regelbok som innehåller en rad nya regler och regeltolkningar. 

Framför allt en ny regel, regel 56, väcker starka reaktioner. 

Klockan 15.15 den 14 september släpps pucken i Skellefteå kraft arena, Tegera arena och Scandinavium. Något som förkunnar att SHL-säsongen 2019/20 är i gång. 

Men trots att det är flera månader kvar innan spelet drar i gång har hockey varit på tapeten under dagen. Tacka det svenska ishockeyförbundets nya regelbok för det. 

Den släpptes på tisdagsmorgonen och innehåller en rad nyheter. Bland annat så har förbund adresserat den omdiskuterade frågan med målvaktsinteference med sin nya regel 79: 

Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning”, skriver de. 

Kritiken mot nya regeln: ”Den kommer att skiftas”

De tar även krafttag mot maskning med Regel 72 – Refusing to the play the puck: 

”Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.”

Men den på förhand med omdiskuterade regeln är Regel 56 - Late hit. 

Regeltolkningen lyder: 

”Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit.” 

Malmö Redhawks Fredrik Händemark är skeptisk: 

– Rent spontant känner jag att det kommer bli svårbedömt. Jag tror det är en sådan regel som kommer skiftas om under säsongen. Det går snabbt på isen och om man tar ett beslut att tackla och sedan släpper spelaren pucken precis efter det, då kommer det bli svårt för domarna att bedöma situationen. Det blir svårt att sätta en sådan regel svart på vitt, säger han. 

”Känns som ett 'fuckup' redan på pappret”

– Det blir en tolkningsfråga vad en ”late hit” innebär. Svart på vitt känns det diffust och svårtolkat, måste jag säga. Ska man räkna sekunder eller ska man räkna från att man slagit från sig pucken och inte längre är beredd?, säger Växjö Lakers Erik Josefsson. 

– Om det är en regel som kan få bort en onödig smäll, så finns det vinning på det hela. Men det är svårt att veta vad ”late hit” innebär och det är svårtolkat. Men förhoppningsvis får vi klarhet i det.

C More:s expert Petter Rönnqvist är än mer skeptisk: 

”Känns som ett ”fuckup” redan på pappret”, skriver han på Twitter

Sammanfattning av de nya reglerna 2019/20

Regel 1 – Banan 

Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs. 

Regel 2 – Målburar

Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.

Regel 12 – Övriga utrustningsregler

Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand. 

Regel 44 – Checking to the head

Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.

Regel 56 – Interference & Late hit

Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit. 

Regel 71 – Leaving the bench

Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Regel 72 – Refusing to the play the puck

Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Regel 77 – Nedsläpp 

Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Regel 79 -Mål 

Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Regel 80 – Icing

Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av. 

Regel 85 – Puck ur spel

Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen. 

Regel 87 Timeout

Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.