Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera Malmöspelare riskerar att sparkas

Jens Olsson.
Foto: BILDBYRÅN
Cristopher Nihlstorp kan tacka för sig.
Foto: BILDBYRÅN
Anton Öhman.
Foto: BILDBYRÅN
OS-backen Patrik Hersley är ett drömnamn.
Foto: REUTERS

GÖTEBORG. Efter en slimmad budget nådde Malmö Redhawks överaskande kvartsfinal, utan att passera åttondelsfinal.

Men mot Frölunda blev det tvärstopp, och Göteborgarna gick enkelt vidare till semifinal, efter 4-1 i matcher.

Redhawks har 21 spelarkontrakt skrivna, men enligt källor till Kvällsposten jobbar klubben på att lösa ett antal av dessa kontrakt.

– Det kommer säkert bli så att några av de som har kontrakt, inte spelar i Malmö nästa säsong, säger sportchef Patrik Sylvegård.

Två målvakter, åtta backar och elva forwards.

En dröm för de flesta sportchefer att vara så långt fram med sin trupp inför nästa säsong. Sportchef Patrik Sylvegård har varit flitig i sitt kontraktsskrivnade.

Kanske för flitig.

Kvällsposten kan berätta att flera kontrakt av de 21 skrivna kontrakten, kan komma att rivas.

Målvakten Cristopher Nihlstorp har inte haft någon lyckad tid i sin moderklubb efter återkomsten från Växjö. Sedan matchen mot Luleå den 14 februari, då Nihlstorp också skadade sig, så har han inte ens varit ombytt någon match. Detta trots att han sedan flera veckor tillbaka har återkommit från skadan. Under slutspelet har han varit tredjemålvakt, sedan Panternmålvakten Lars Volden lånats in, och Volden kommer också att bli en permanent lösning, säger flera olika uppgifter.

– Det är spekulationer som jag inte tänker kommentera, säger Sylvegård.

Våra källor säger att Volden till och med har skrivit på.

– Ingen kommentar.

Nihlstorp sitter på en ganska dyr lön, och det kommer bli lite av ett ”chickenrace” mellan Malmö och Nihlstorp, där det troliga är att det kan komma att kosta en slant för Patrik Sylvegård att lösa ut 35-åringen från avtalet.

Malmö Redhawks har under slutspelet haft stora problem i försvarsspelet, och av de sju kontrakten som är skrivna, så tittar nu klubben över en lösning på två av dessa kontrakt.

Initierade källor säger att klubben redan meddelat Anton Öhmans agent att man inte önskar att fortsätta samarbetet trots kontrakt. Anton Öhman har konsekvent varit petad under slutspelet, då man anser att han spel i egen zon inte håller måttet. Kontraktet är inte dyrt, så här kommer man att hitta en lösning. Inte helt otroligt att Öhman landar någonstans i HockeyAllsvenskan.

Ett kontrakt som också diskuteras inom Malmö Redhawks är Jens Olssons vara eller icke vara i klubben.

Veteranen, som missade de sista matcherna i slutspelet, på grund av en huvudskada, har inte alls rosat marknaden, under framför allt den sista delen av säsongen, och kan man hitta en lösning, kommer Malmö inte stå i vägen på något sätt.

– Saker har diskuterats kring befintliga avtal, men om det är Jens Olsson, Anton Öhman, eller någon av de kontrakten du nu tar upp kan jag i dagsläget inte kommentera, säger Patrik Sylvegård.

Jens Olsson återvände 2012, och har varit en viktig och bärande back i klubben under alla dessa åren. Under denna säsongen har det defensiva arbetet, och arbetsmoralen, samt attityden ifrågasatts kraftigt internt, enligt de personerna i klubben som Kvällsposten pratat med.

NHL-intresse för lagkaptenen

Mot Malmös vilja kan man också tappa sin lagkapten, Fredrik Händemark. Hans attityd, karaktär och fina centerspel har fått upp ögonen hos NHL-lagen.

Händemark är en spelare som skulle kunna inleda som fjärdecenter i många NHL-lag. Hans fina insatser under turneringen på Hovet i februari avskräckte knappast NHL-scouterna, utan snarare tvärtom.

Det är också troligt att Händemark kommer att få spela med Tre Kronor ett antal landskamper under april, med möjlighet att visa upp sig ytterligare.

I dagsläget har Malmö Redhawks inte fått några indikationer om att Händemark ska flytta, men man lever med risken att tappa sin härförare och lagkapten hela vägen till den 15 juni, trots att han har ett gällande kontrakt.

– Fredrik och jag har en dialog. Han har lovat att han ska säga om det börjar brinna till, för att vi ska ha en rimlig möjlighet att finna en ersättare. I dagsläget har han inte sagt någonting sådant, säger Patrik Sylvegård.

Så Fredrik Händemark blir kvar?

– Det är vad jag utgår från.

Veteranen dumpas efter korttidskontraktet

Totalt är det endast fem kontrakt som löper ut. En back, Anton Mylläri, och fyra forwards, Max Görtz, Marcus Sylvegård, Kim Rosdahl och Per Ledin.

Dessutom löper låneavtalet med Växjös Pontus Netterberg ut.

Netterberg återvänder till sitt kontrakt han har med Växjö, under förutsättning att Lakers inte väljer att säga upp det.

– Netterberg blir inte kvar. Han återgår till sitt kontrakt med Växjö, säger Redhawks sportchef.

Bland övriga kontrakt så erfar Kvällsposten att man väljer att inte förlänga kontrakten med Anton Mylläri och Per Ledin.

– Per Ledin blir inte kvar i Malmö Redhawks, säger Patrik Sylvegård.

Egenfostrade Kim Rosdahl råder det delade meningar om inom klubben, men det mesta pekar på att man låter Rosdahl gå vidare, och utvecklas i en annan klubb, där han kan få en större roll. 

– Vi får se. Han är en Malmökille. Jag vill gärna prata med Kim först. Han kan bli kvar, och han kan inte bli kvar.

Marcus Sylvegård är klar för Växjö Lakers, vilket Kvällsposten avslöjat sedan tidigare och han kommer att presenteras nu när båda lagen har spelat klart för säsongen.

– Det har du redan spekulerat i. Men han blir inte kvar i Malmö Redhawks, säger Patrik Sylvegård, som också är pappa till Marcus.

När det gäller Max Görtz så säger flera uppgiftslämnare att man erbjudit Höörprodukten ett nytt kontraktsförslag.

Källor säger att detta innebär en lönesänkning på kring 40 % av lönen, jämfört med den lönen Görtz fick när han kom tillbaka från Nordamerika 2017. 

– Siffrorna får stå för dig. Men jag kan verifiera att vi givit Max ett förslag, och hans agent har återkommit med ett motbud. Men jag vill gärna prata med tränarna och Max också. Hur vi ser på allting efter slutspelet.

Efter en lyckad andra halva av säsongen, då ryggproblemen har avtagit för 25-åringen, så vill man fortsätta med honom, förutsatt att han tar det nya kontraktsförslaget.

Poängkungen klar - stjärnbacken erbjuds kontrakt

Tidigt kunde Kvällsposten berätta att Redhawks jagade Södertäljes och hela HockeyAllsvenskans poängkung Nicolai Meyer.

Den 18 mars kunde avslöjas att Meyer då även hade gjort klart ett tvåårskontrakt med klubben.

– Jag kan inte säga så mycket just nu. Jag hoppas att allt ska lösa sig innan VM för min del, sa Meyer då. 

Nicolai Meyer är klar.
Foto: TT NYHETSBYR¿N

Malmös stora förhoppning under årets silly season är dock någon helt annan. Klubben har enligt källor redan erbjudit SKA Sankt Petersburgs svenske stjärnback, Patrik Hersley ett kontrakt, och hoppas kunna skriva ett längre kontrakt med skåningen, som står på blålinjen i ett av Europas bästa powerplay.

32-åringen har spelat i KHL under fem raka år, sedan han lämnade SHL 2014. Kontakten med Malmö har funnits varje år, men nu erfar Kvällsposten att det för första gången under alla dessa åren finns en verkligt rimlig chans att Höllvikenbon väljer att göra Skåne till sitt permanenta hem igen.

Flera namn ytterligare har diskuterats. Sydsvenskan har blandat annat skrivit att Redhawks är på jakt efter backen Jesper Jensen i Jokerit, med erfarenhet från SHL med Färjestad, och HockeyAllsvenskan med Rögle. 

Kvällspostens källor bekräftar att man jagar honom, men att det finns fler alternativ vad gäller backförstärkningar.

Kvällsposten kunde tidigt berätta att klubben varit på jakt efter Vienna Capitals poängmaskin Peter Schneider. Han valde att nobba Redhawks under pågående säsong. Uppgifter säger att man är fortsatt under luppen.

– Nyförvärv kommenterar jag inte, det får vi ta senare, säger Patrik Sylvegård avslutningsvis.

De har kontrakt 19/20

Målvakter:

Oscar Alsenfelt (2022/2023)

Christopher Nihlstorp (2019/2020)

Backar:

Niklas Arell (2019/2020)

Marcus Björk (2019/2020)

Linus Cronholm (2019/2020)

Tobias Ekberg (2019/2020)

Carl-Johan Lerby (2019/2020)

Jens Olsson (2019/2020)

Anton Öhman (2019/2020)

Malte Setkov (2019/2020)

Forwards:

Lars Bryggman (2019/2020)

Christoffer Forsberg (2019/2020)

Henrik Hetta (2019/2020)

Fredrik Händemark (2021/2022)

Konstantin Komarek (2019/2020)

Emil Molin (2019/2020)

Johan Olofsson (2020/2021)

Carl Persson (2019/2020)

Frederik Storm (2019/2020)

Emil Sylvegård (2019/2020)

Axel Wemmenborn (2019/2020)