Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska tabelltvåan vill värva Murphy

Rögles huvudtränare Cam Abbott och assisterande Cory Murphy.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Rögles assisterande tränare Jan Larsson, tränare Cam Abbott och assisterande tränare Cory Murphy.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Är serieledande Rögle på väg att tappa Cory Murphy? 

Enligt den finska tidningen Iltalehti kan tränaren vara aktuell för en flytt till Helsingfors och tabelltvåan HIFK.

Den finska hockeylegendaren Ville Peltonen kommer ta över huvudansvaret i HIFK från och med nästa säsong, skriver Iltalehti. Med det tränarbytet kommer också flera personalomställningar på bänken.

Bland annat kommer Samuel Tilkanen lämna sitt arbete i Schweiz och Bern för att ansluta till HIFK:s nya tränarteam. 

En annan som också finns på radarn är ett namn som klingar bekant i Skåne – Cory Murphy. 

Efter en lång och framgångsrik spelarkarriär, som tillbringades i allt från Nordamerika till Schweiz, Vitryssland och Sverige, har 43-åringen de senaste tre åren varit Rögles assisterande tränare. Där har han främst ansvar för backarna och klubbens defensiv.

Har väckt finskt intresse

Med dels Cam Abbott och dels Cory Murphy på bänken har Rögle lyft till nya höjder. Fjolåret slutade med en tredjeplats i grundserien och framgångsvågen har fortsatt under årets pandemipräglade säsong. Efter 47 spelade omgångar leder Rögle hela SHL, med 91 inspelade poäng. 

I sin artikel, som publicerades under onsdagskvällen, skriver Iltalehti att HIFK är ”väldigt villiga” att göra Murphy till en del av sin nya tränaruppsättning. Samtidigt ska 43-åringen själv vara öppen för att flytta till Helsingfors. 

Samtidigt konstaterar Iltalehti att Cory Murphys avtal med Rögle också täcker säsongen 2021/22 och att det därför kan krävas en del arbete för att övergången ska bli till verklighet.

Som spelare spenderade Cory Murphy fem år i Finland. Han tillhörde just HIFK säsongen 2006/07, när klubben åkte i kvartsfinal mot HPK.

Förutom Rögle har Cory Murphy även varit assisterande tränare i det tyska landslaget i samband med hockey-VM i Slovakien. Som spelare tillhörde han Växjö Lakers under fyra framgångsrika SHL-säsonger, innan han avslutade sin spelarkarriär 2018 hos Karlskrona HK.