Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Final är inte vårt mål – för nu ska vi vinna”

Leon Bristedt och Cam Abbott tackar varandra efter Rögles avgörande semifinalseger mot Skellefteå.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Leon Bristedt firar ett av två mål mot Skellefteå.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÄNGELHOLM. Efter en tung säsong har Leon Bristedt prickat storformen vid precis rätt tillfälle.

När Rögle säkrade sin finalplats gjorde Röglestjärnan dubbla mål.

– Finalen är inte vårt mål utan nu ska vi vinna, säger han.

Vid det här laget har nog de allra flesta förstått varför säsongen inte blivit som tänkt för Leon Bristedt. När covid-19 spreds i Rögletruppen var Bristedt en av flera spelare som blev sjuka – men viruset slog hårdare mot just Bristedt.

Rögleforwarden tog till en början paus från hockeyn och var tillbaka i spel först runt februari. Därefter var Bristedt mestadels uppskriven som trettondeforward i Cam Abbotts laguppställning.

Fram tills slutspelet, i alla fall. Där har Leon Bristedt återgått till en framskjuten roll i Rögle, framför allt i takt med att klubben drabbats a flera skador på offensiva nyckelpjäser.

När Rögle säkrade sin finalplats i torsdags spelade Leon Bristedt tio och en halv minut. 

– Vi kände redan uppe i Skellefteå att vi var det bättre laget och vi tog med oss det självförtroendet till hemmamatchen. Vi visste att om vi gör en ny match som den andra i Skellefteå så skulle vi ha riktigt goda chanser att vinna, säger Leon Bristedt.

I torsdags fortsatte Leon Bristedt rida vidare på sin formtopp. Under den femte och helt avgörande semifinalmatchen blev 26-åringen dubbel målskytt.

Bristedt både öppnade och stängde målskyttet i 4-0-segern

– Det känns jättekul, det har varit ett av våra mål. Nu kan vi sätta en check på det målet och fortsätta satsa mot finalen, säger Leon Bristedt.

”Har jag inte mina ben har jag inte mitt spel”

Är det storform som gäller för dig nu då? 

– Ja, jag tycker det känns helt okej. Jag har vuxit in i den här serien på ett ganska bra sätt. Men framför allt har jag börjat orka mer, då kan jag spela på ett sätt som jag vill.

Leon Bristedt har funnits på isen i samband med alla Rögles nio slutspelsmatcher. 26-åringen har redan prickat tre mål och spelat fram ytterligare fyra. 

Under årets grundserie blev det totalt 33 matcher och 17 poäng (fyra mål och 13 assist).

– Grunden till mitt spel är energi, fart och mina ben. Sedan lägger jag till lite teknik och skills på det. Men har jag inte mina ben så har jag inte mitt spel, säger Bristedt, som uppenbarligen fått fart på de där benen igen.

Kommer du kunna spela ut ditt fulla register under finalserien?

– Tja, det där återstår väl att se? 

Matchserien mot Skellefteå blev fem hårda bataljer där Rögle förlorade båda bortamatcherna, med 4-1 och 2-1. Men skåningarna hittade tillbaka till vinnarspåret så fort serien vände tillbaka till Ängelholm igen.

”Började blicka framåt”

Segern innebär att Rögle Bandyklubb, som bildades 1932 och började spela hockey 1950, spelar SM-final för första gången någonsin.

– Den stora anledningen varför vi vinner är för att vi är riktigt djupa och vi har en riktig bredd i vår trupp. Vi saknar tre av ligans bästa spelare när vi spelar uppe i Skellefteå och i torsdags saknade vi två av dem (Dennis Everberg och Ted Brithén). 

– Men trots det så spelar vi riktigt bra. Vår ledning är ändå relativt ohotat, säger Leon Bristedt.

I den andra semifinalserien ställdes Växjö Lakers mot Örebro och även det blev en hård matchserie som krävde fem matcher för att få ett avgörande.

Till slut var dock Växjö några nummer för stora.

Med andra ord väntar en SM-final mellan tabellettan Växjö och tvåan Rögle. De första två matchernas spelas på lördag och måndag i Småland.

Därefter vänder serien ner till Skåne för dubbla matcher i Catena arena. 

– Vi började blicka framåt i precis samma sekund som slutsignalen gick. Final är inte vårt mål utan vi ska vinna. Vi har fortfarande mycket jobb kvar att göra, säger Leon Bristedt.

Vad tänker du om att möta just Växjö i en final då? 

– Jag tror det blir jättebra. Det är två bra lag och det kommer bli två tajta matcher, jag ser fram emot det grymt mycket.

Jublande Röglesupportrar mötte upp sitt lag efter gårdagens seger mot Skellefteå.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Den pågående pandemin har stoppat alla grönvita hockeysupportrar från att närvara när Rögle spelar hemma och borta. Men visst har fansens stöd varit påtagligt i Ängelholm ändå.

”Det är hockeyfeber i den här stan”

Inför varje slutspelsmatch har Röglespelarna mötts av tutande bilar, med flaggor och sång. Dessutom har den lilla publik som tillåts i restaurang och loger gjort sitt för att skapa ett bra hemmatryck i Catena arena.

– Ja, det är helt fantastiskt. Om du åker ner till havsbaden där jag bor så har varannan flaggstång en Rögle-flagga just nu, säger Leon Bristedt, och fortsätter:

– Det är en otrolig ”buzz” och jag vet att vi har fans som väldig, väldigt, gärna hade varit här. Det räcker att kolla när de tutar på oss på parkeringen inför matcherna. Eller rör dig bara på stan inför en match! Det är hockeyfeber i den här stan just nu. Vi har det i ryggen och det ger oss en stor trygghet.

Hur stolt är du över att vara med och föra Rögle till vad som måste få anses vara en historisk final?

– Alltså, just nu är jag inte så stolt mer än att vi blickar framåt. Vi har ju jobb kvar att göra, som jag sa tidigare. De känslorna kommer nog efter säsongen när vi kan börja reflektera lite.