Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Femte raka – mot favoritmotståndet

Vilt Röglefirande när Tony Sund gjort 1-0.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Rögle verkar trivas mot Luleå.

Efter en fartfylld och underhållande lördagsmatch mot norrbottningarna vann till sist Rögle med 3-1.

– Jag tycker Rögle är det bästa laget i ligan när vi inte riktigt är på topp, säger Luleås assisterande tränare Henrik Stridh.

Segern var ängelholmarnas femte raka (!) mot just Luleå. 

Fullsatt i Ängelholm.

Då blev det fysiskt, chansrikt och ett minst sagt rappt tempo i Catena arena. 

Kort innan den första pausen tog Rögle ledningen, när Adam Tambellini stod för lördagens läckraste backhandpassning till Tony Sund.

Röglebacken kunde utan några större problem trycka in 1-0-målet bakom supertalangen Jesper Wallstedt.

– Jag tycker vi spelar ganska bra i dag. Vi får en bra start, men jag tycker Luleå också gör det bra. Vi spelar en ganska liknande hockey, säger Rögleforwarden Anton Bengtsson.

Det blir mycket fart?

– Ja, exakt. Det blir alltid bra matcher mot Luleå, de är riktigt roliga att spela. 

Eftersom Catena arena fortfarande genomgår en större ombyggnation inledde Rögle årets SHL-äventyr på bortais. Först mot Malmö Redhawks den 9 oktober firade ängelholmarna hemmapremiär – en match som slutade med vinst, 2-1.

Därefter har Rögle även hemmabesegrat Färjestad med 5-2.

”Hade velat göra några mål ...”

Och att Rögle trivs hemma i nordvästra Skåne syntes med all önskvärd tydlighet under mittperioden. Rögle kopplade ett hårt grepp om Luleå och skapade nästan alla periodens farligheter.

Men det kom inget mål.

– Jag tycker faktiskt att Rögle kunde punkterat matchen under de första tio minuterna. Då var de mycket bättre än oss. Sedan kommer vi tillbaka och får lite mer energi i laget, säger Luleås assisterande tränare Henrik Stridh om den andra perioden.

Ja, Rögle hade sannerligen behövt kapitalisera på det spelmässiga övertaget. För den tredje perioden hade knappt hunnit börja när de annars högljudda Röglesupportrarna tystnade.

Pontus Andreasson stod för en riktigt läcker framspelning, när han hittade Olli Nikupeteri – som kvitterade till 1-1.

McKiernan återgav Rögle ledningen

Men Rögle lyckades vakna till liv igen.

Brendan Shinnimin åkte ut två minuter för en hooking och skåningarna fick sitt andra powerplay för dagen. Till en början hade Rögle svårt att skapa tryck och Luleå lyckades rensa undan.

Men med bara några enstaka sekunder kvar på sitt numerära överläge valde Ludvig Larsson att söka pass snarare än att skjuta. Ryan McKiernan mötte med klubban och dundrade in ledningsmålet, 2-1.

Luleå jagade en kvittering och plockade ut sin målvakt kort från slutet. Men som så många gånger förr slutade det med ett baklängesmål. Rögles poängkung Anton Bengtsson vann puck, kom fri och gjorde ett tämligen enkelt 3-1-mål.

– Det var skönt! Framför allt var jag så jävla trött det bytet så jag ville bara få det överstökat och få en avblåsning. Så det var skönt att den gick in, säger Bengtsson.

Bengtsson: ”Det är jättetajta matcher”

3-1 blev även lördagens slutresultat – vilket innebär att Rögle tagit nio poäng av nio möjliga hemma i Catena arena. Dessutom har ängelholmarna vunnit fem raka matcher mot just Luleå. 

– Vi kommer ut i sista perioden och då tycker jag vi är det bättre laget, säger Henrik Stridh. 

– Vi får fast Rögle, har en bra forecheck och vi vinner mycket puckar långt ner i Rögles zon. Vi skapar många chanser och vi har några lägen när vi faktiskt kunde tagit ledningen. Sedan tar vi en onödig utvisning i anfallszon och den tar poängen i från oss. 

Är det tillfälligheter eller varför verkar ni ha svårt mot just Rögle?

– Ja, vi har mötts en gång?

Jag menar förra säsongen också!

– Okej, om vi ska gå så långt tillbaka i tiden. Under mina fem år i Luleå tror jag vi har ganska hög plusstatistik på Rögle, men i fjol var det tre förlängningsmatcher som vi förlorade och en klar seger (för Rögle).

– Men jag tycker Rögle är det bästa laget i ligan, när vi inte riktigt är på topp. Det är inga konstigheter. Är man inte riktigt bra när man kommer ner hit så får man stryk. 

För Rögle innebär segern att klubben nu parkerar på en fjärdeplats i SHL-tabellen, fyra poäng bakom serieettan Frölunda. Göteborgarna har däremot spelat tre matcher fler än Rögle.

– Det är jättetajta matcher när vi spelar mot Luleå. Vi har lyckats vinna de fem senaste, så det är skönt, säger Anton Bengtsson, som tack vare sitt mål och en målgivande passning nu gjort elva poäng för Rögle.

De visade din ”spindel” i C More-studion under matchen. Det är en ganska markant förbättring, det är bara tacklingarna där du är ”sämre”? 

– Ja, det är jättekul att se, säger Anton Bengtsson, när han får se en grafisk illustration över sin säsong så här långt.

– Jag tycker jag har börjat säsongen bra och verkligen fått utdelning. Jag skapar chanser och jag hittar de här ytorna där det blir farliga chanser. Jag har sagt det innan, nu får jag spela på en vinge och det gör att jag får vara mer offensiv. Det har gynnat mig. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

MFF-mittfältaren svarar på fem snabba