Ekonomisk smäll för Lakers arenabolag – förlorar i tvist

Växjö ligger i skrivande stund femma i SHL-tabellen.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lakers hemmaborg Vida Arena.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Växjö Lakers vann SM-guld i våras.

Nu tvingas klubbens arenabolag betala drygt 300 000 kronor efter att ha förlorat i en rättstvist gällande missade biljettintäkter under pandemin. 

SM-guld efter finalseger mot Rögle i maj månad för Växjö Lakers inför tomma läktare. Nu måste klubbens arenabolag betala tillbaka pengar.

Arenabolaget hävdar att de har rätt till ersättning från försäkringsbolaget för att de förlorat ersättning på grund av missade publikintäkter under pandemin och därför stämde de försäkringsbolaget Länsförsäkring Kronoberg på närmare fem miljoner kronor. 

Tingsrätten går dock på försäkringsbolagets linje och det innebär att arenabolaget tvingas betala försäkringsbolagets rättegångskostnader på drygt 300 000 kronor. 

Arena Service i Växjö AB som bolaget heter menar att smittavbrottet var en sådan typ av skada som ska ingå i den försäkring som bolaget tidigare hade tecknat, men tingsrätten anser att regeringens förordningar inte omfattade arenabolagets verksamhet. 

Ett av de coronastöd som regeringen betalade ut var de 600 miljoner kronor till idrotten, men arenabolaget ingår alltså inte i ett liknande sådant enligt tingsrätten. 

Möjlighet att överklaga till Göta hovrätt 

För att försäkringsvillkoren skulle gälla hade en myndighet specifikt behövt ingripa mot verksamheten, vilket då inte skett enligt tingsrätten. 

Växjö Lakers arenabolag har möjlighet att överklaga till Göta hovrätt – som då behöver fatta beslut i frågan om prövningstillstånd. 

Kvällsposten har försökt nå ansvariga för en kommentar.