Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter finalnollan: ”Vi behöver steppa upp”

Simon Ryfors spelade fram till Moriz Seiders kvitteringsmål i lördags. Därefter har hans stjärntäta förstakedja inte gjort några fler poäng.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Daniel Zaar var fram till en skada poängbästa slutspelsspelaren i Rögle – men mot Växjö har det inte blivit några nya mål.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Dennis Everberg under en av två finalmatcher mot Växjö.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Nej, än så länge har det inte lossnat för Rögles stjärnspäckade förstakedja. 

Varken Simon Ryfors, Dennis Everberg eller Daniel Zaar har lyckats spräcka målnollan mot Växjö Lakers.

– Det är verkligen upp till oss själva att hitta en växel till, säger Ryfors. 

Så sent som i lördags väntade Rögles första SM-final någonsin. Men visst kunde det gått lite bättre, skåningarna förlorade med uddamålet, 2-1.

Även i måndags blev det torsk, den gången med 3-2.

– Det är viktigt att vinna på torsdag, men samtidigt är varje match viktig. Det är först till fyra, så det gäller att börja vinna matcher. Jag är väldigt förväntansfull att få spela på hemmaplan nu och få visa upp vår fina hemmaform, säger centern Simon Ryfors.

Hur känns det att vara en del av den första hemmafinalen någonsin för Rögle?

– Ja, men samtidigt är varje vinst och varje match historisk just nu. Det gäller att inte tänka allt för mycket på det, även om vi vet hur mycket det här betyder för hela stan, fansen och regionen. 

– Det är klart det gör resan extra rolig och häftig att det är så historiskt. Men vi är inte klara än. 

Under årets hockeysäsong har Simon Ryfors fått ett enormt individuellt poängmässigt lyft. Från 13 och 18 poäng de senaste två åren till 45 poäng nu. 

”Vi behöver steppa upp” 

Under slutspelet har poängformen levt kvar. Simon Ryfors är uppe i nio poäng på elva matcher, fördelat på ett mål och åtta assist.

Till vardags är Ryfors cementerad i Rögles ”förstakedja”, mellan de båda forwardsstjärnorna Dennis Everberg och Daniel Zaar.

En vanligtvis målstark trio, men som blivit nollad av Växjö.

– Vi har höga förväntningar på oss själva och vi vill vara med och bidra. Vi har inte släppt till så mycket bakåt, men samtidigt vill vi göra mål. Vi blev bättre den senaste matchen. 

– Men vi behöver plocka fram kemin vi hade i grundserien och steppa upp ett steg till, säger Simon Ryfors.

Under finalseriens två matcher har firman Ryfors, Everberg och Zaar producerat en enda poäng. Det var i lördags, när succébacken Moritz Seider fuskade i försvarsarbetet och styrde in en turlig kvittering.

Tack vare sin passning till Eric Gelinas fick Ryfors en andraassist på målet.

– Vi har ju spelat bra ihop och då får vi ett extra öga på oss. Samtidigt har vi en bred trupp och många spelare är duktiga, så Växjö kommer inte kunna hålla allt för mycket koll på oss, konstaterar Ryfors, och tillägger:

– Det är verkligen upp till oss själva att hitta en växel till.

Simon Ryfors under en av två finalmatchen mot Växjö Lakers.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Vad har det svåra varit mot just Växjö, har det varit att hitta de riktigt, riktigt, bra målchanserna?

– Ja, så är det. Det är en svår balans där man vill ha så mycket puckkontroll som möjligt och då måste man vara mycket på utsidan.

– Men för att ta sig till de riktigt farliga chanserna måste man ta sig till insidan. Så det är en svår balans mellan att ha mycket puck och samtidigt komma till farliga lägen. Det gäller att välja sina målchanser, konstaterar Simon Ryfors.

”Statistiken ljuger inte” 

Samtidigt som det inte blivit någon finalsuccé för Ryfors eller hans kedjekamrater har Rögletränaren Cam Abbott gång på gång understrukit betydelsen av att ha fyra producerande kedjor.

Så har det även blivit.

Sedan den första kvartsfinalen mot Frölunda har spelare som Adam Edström, Adam Tambellini, Leon Bristedt och Brady Ferguson steppat upp och producerat fler poäng än tidigare.

– Det är ingen hemlighet att vi måste hitta vägar att bli mer effektiva. Det finns vissa saker i hur vi skapar våra målchanser som vi har tittat på, säger Cam Abbott.

Upplever du att Växjö varit bra på att stänga ner den så kallade förstakedjan?

– Ja, statistiken ljuger inte ur det perspektivet. Grabbarna jobbar hårt, men vi måste hitta utrymmen där vi kan hjälpa dem göra saker annorlunda. 

– Om det är någon gång på året vi ska prestera så är det nu och alla vill höja sitt spel. Vi fokuserar på det vi har framför oss. De specifika spelarna (i förstakedjan) vet om det, det är dags att ”get going”.

Cam Abbott under en av två finalförluster mot Växjö Lakers.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Hemma i Catena arena har Rögle gjort fina resultat under årets slutspel. Hemmamatcherna mot Frölunda slutade med storseger två gånger om: 4-0 och 5-2.

Mot Skellefteå blev det vinst med 3-2, 2-1 och 4-0.

– Växjö vann sina första två matcher hemma och nu är det vår tur att få hemmais. Vi ska visa att vi är redo att tävla och vi ska fokusera på hur vi ska spela. Då kommer resultaten av sig själv i det långa loppet, säger Cam Abbott.

”Jag har krigat här länge”

Torsdagens SM-final blir den första som Rögle någonsin spelar hemma i Catena arena. I den skånska truppen finns flera spelare som har fått stora delar av sin hockeyfostran i Rögle och som kommer från närområdet.

Så som Ted Brithén, lagkapten Mattias Sjögren, Dennis Everberg, Daniel Zaar, Niklas Hansson och Samuel Jonsson.

Simon Ryfors kommer egentligen från Göteborg och tillhörde Hanhals IF i yngre dagar. Men när han inte kom in på Frölundas hockeygymnasium flyttade han till Skåne och blev en del av Rögle.

Där har han sedan blivit kvar sedan 2013.

Känner du dig också som en av de egenfostrade spelarna i truppen?

– Ja, det gör jag absolut. Jag är en av dem som har krigat här länge och jag vet hur mycket det här slutspelet betyder för allihopa. Även för mig själv. 

Tror du matchbilden kommer förändras nu när ni spelar på hemmaplan?

– Ja, det tror jag. Det är en fördel att spela på hemmaplan, men jag tycker egentligen vi kommit ut starkt i båda finalmatcherna i Växjö också. Spelmässigt förtjänar vi att ha en vinst med oss nu. Vi vet hur starka vi är på hemmaplan, säger Simon Ryfors, och konstaterar: 

– Som man säger i ett slutspel: man har inga problem så länge man inte förlorat på hemmaplan.

Om den klyschan stämmer ser det riktigt positivt ut för hemmastarka Rögle, trots 2-0-underläget. 

TV: SE FLER NYHETER