Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det sista man gör är att tappa hoppet”

Mattias Sjögren och hans Rögle förlorade båda de första matcherna mot Växjö Lakers.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Linus Nässén i kamp med Rölges Mattias Sjögren.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. Dubbla bortaförluster uppe i Växjö.

När SM-finalerna nu vänder ner till Ängelholm är Rögle piskade att börja vinna.  

– Det sista man gör är att tappa hoppet, säger lagkapten Mattias Sjögren. 

Rögle var under långa stunder både spelförande och offensivt skickligare än Växjö Lakers.

Ändå slutade måndagens final med ytterligare en uddamålsseger för smålänningarna, 3-2.

– Vi kommer upp bättre i nivå än den första matchen. Vi kontrollerar pucken bättre, framför allt under stora delar av den första halvan av matchen, säger Röglekaptenen Mattias Sjögren. 

– Vi kontrollerar spelet och spelar en bra hockey. Men det gäller också att göra mål och vi är lite ineffektiva sett över hela matchen. Det är surt att förlora i övertid, men allt vi kan göra är att ladda om och vinna nästa match i Ängelholm.

Måndagens förlust innebär att Växjö redan har kopplat ett första grepp om vårens SM-guld.

Det blev nämligen seger även i lördags för Lakers, som därmed är två vinster bort från att säkra klubbens tredje SM-guld.

Mattias Sjögren och hans Rögle förlorade de båda bortamatcherna mot Växjö Lakers.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

”Skapar tillräckligt för att vinna”

Finalserien fortsätter på torsdag och lördag. Båda matcherna spelas med Rögle som hemmalag.

– Det är smågrejer som vi behöver vrida på för att få lite bättre utdelning. Får vi utdelning så kan vi få lite mer energi också, säger Mattias Sjögren. 

– Vi har varit starka i Ängelholm och där har vi spelat bra hockey, framför allt under slutspelet. Vi är trygga i vårt spel, men vi räknade med att det skulle bli tufft mot Växjö. Det är bara till att vinna nästa match.

Mattias Sjögren vände hem till moderklubben Rögle inför säsongen 2018/19. Under årets grundserie noterades 33-åringen för 51 matcher och 15 poäng (ett mål och 14 assist). 

Under måndagens finalmatch formerades Sjögren i kedja ihop med vingarna Erik Andersson och Olli Palola. 

Sedan slutspelet började har Sjögren tryckt in ett mål och spelat fram tre på elva matcher.

Det syns ju ganska tydligt att matcherna är helt annorlunda mot Växjö jämfört med Skellefteå. Är det svårare för er att möta ett lag som Växjö? 

– Ja, de vill ju kontrollera spelet. Samtidigt tycker jag vårt spel i måndags är väldigt bra och vi hittar sätt att spela med pucken. Vi skapar tillräckligt med lägen för att vinna matchen, men i slutändan faller vi på ineffektivitet, säger Sjögren, och fortsätter:

– Jag menar ... Vi gör ingen dålig match, vi måste bara glömma det här och gå vidare.

Det är lätt att hänga upp sig på att Växjö leder med 2-0 i matcher nu, samtidigt är det ju ett annorlunda upplägg i år med dubbla hemmamatcher och dubbla bortamatcher?

– Ja, så här är slutspelet och det är en del av det mentala spelet. Givetvis är det superviktigt att komma ut redo nästa match, vi måste få bollen att börja rulla åt vårt håll nu och få studsarna med oss. Det får man ofta när genom att göra ett bra jobb och ha ett grundspel som man litar på.

”Räkna med en lång serie” 

Vad som emellertid talar för Rögle inför fortsättningen är skåningarnas hemmastyrka. 

Rögle vann båda hemmamatcherna (och båda bortamatcherna) under den korta kvartsfinalserien mot Frölunda.

Semifinalen mot Skellefteå blev desto tuffare – men även där gick Rögle segrande ur striden.

Rögle har så här långt spelat fem slutspelsmatcher hemma i Catena arena och samtliga har slutat med seger.

– Jag tycker att vi har spelat med en väldigt hög energi på hemmaplan. Det är en annan trygghet på hemmaplan jämfört med bortaplan, säger Mattias Sjögren, och fortsätter:

– Jag hoppas vi kan komma ut lite starkare och med lite mer energi på torsdag. I slutändan gäller det att kontrollera spelet och pucken, det känns avgörande. 

Nu förlorar ni både i lördags och måndags, men ni spelar ändå bra långa stunder. Blir det hoppingivande inför fortsättningen, eller känns det bara extra surt att ni åker härifrån utan någonting?

– Alltså, det sista man gör är ju att tappa hoppet. Vi tycker att vi gör bra matcher, men det står 2-0 och man måste vinna fyra matcher. Det är mycket hockey som ska spelas, räkna med att det blir en lång serie. 

Torsdagens match mellan Rögle och Växjö Lakers har nedsläpp klockan 20.00.