Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns inga ursäkter – alla kan jobba hårt”

Linus Sjödin har fått ett litet seniorgenombrott i Rögle under årets säsong.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Linus Sjödin jublar efter sitt första seniormål mot HV71, en match som Rögle vann med 5-1.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

När offensiva nyckelspelare hamnat på skadelistan har Linus Sjödin, 18, kastats rakt in i hetluften. 

Men den unge Rögletalangen tänker inte använda frånvarande stjärnor som någon ursäkt. 

– Det är bara för oss andra att ta nya roller. Alla kan lägga ner det hårda jobbet, säger han. 

Den offensiva duon Olli Palola och Leon Bristedt är borta från spel sedan tidigare.

Dessutom gick Adam Edström och Adam Tambellini sönder i tisdags mot Djurgården.

I det skademörkret har Rögletalanger så som Marco Kasper och Linus Sjödin fått ett växande förtroende av huvudtränare Cam Abbott.

– Jag räknade inte med att få spela så här mycket. Jag tänkte att jag skulle få vara med på några träningar och känna på A-lagets tempo lite. Men så tog vår säsong slut i J20 och då fick jag chansen, säger Linus Sjödin, som SHL-debuterade redan den 30 december när han spelade tio sekunder mot IK Oskarshamn. 

– Första matchen var det nervöst, men ju mer speltid jag fått ju mer har det släppt. Jag kan spela med mer självförtroende nu och utmana på ett annat sätt. Det är även något tränarna snackat med mig om, att jag bara ska ut och ha kul. 

”En kul utmaning”

I takt med att Rögles skadelista vuxit har Linus Sjödin noterats för allt mer speltid. Under sina fyra första SHL-matcher fick den 18-årige forwarden istid i lite drygt åtta minuter.

Bara mot Djurgården i torsdags blev det strax under elva minuter.

– Jag tror alla spelare vill ha en bättre roll och spela mycket. Nu har jag fått denna chans och det är bara för mig att ta den och fortsätta jobba vidare. Förhoppningsvis får jag fortsätta spela i en större roll, säger han.

Rögle kommer allra närmast från en rörig match mot Djurgården på Hovet som efter mycket om och men slutade med en 5-3-seger. Skåningarna leder så här långt tabellen med 71 inspelade poäng på 35 SHL-omgångar.

På lördag väntar nästa utmaning – topplaget Luleå hemma i Catena arena. 

– Det ska bli en kul utmaning att möta dem. Det är ju ett av topplagen i SHL, säger Linus Sjödin.

Hinner ni verkligen titta igenom era motståndare när ni spelar matcher så här tätt?

 – Ja, det tycker jag. Coacherna har bra video och vi har fått se hur Luleå spelar och vad vi behöver matcha. Det gör coacherna bra och vi är väl förberedda.

”Fick nästan en blackout”

Linus Sjödin har vandrat den långa vägen genom Rögles ungdomsverksamhet, från knattelir till toppen av SHL. Faktum är att 18-åringen aldrig tidigare tillhört någon annan hockeyklubb än just Rögle.

Vilket förstås gjorde att debutmålet mot HV71 kändes extra stort.

– Det var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, att få göra mål för moderklubben. Det var nästan så jag fick en liten blackout när målet kom där, säger Linus Sjödin med ett litet skratt, och fortsätter: 

– Man växer av att göra mål och man känner sig mer delaktig i laget. Då vågar man också ta för sig mer och kan spela med mer självförtroende.

Är det tufft för er att spela med så här pass mycket offensiva skador i laget?

– Jo, men det är klart det blir jobbigt att ha så många nyckelspelare borta. Men det är bara för oss andra att steppa upp och ta våra nya roller. Det går inte att ursäkta med mycket skador på nyckelspelare, alla behöver fortfarande lägga ner det hårda jobbet.

Rögle meddelade under fredagen på sin officiella hemsida att backen Lucas Ekeståhl-Jonsson är närmast att bli avskriven från klubbens skadelista. Bland forwards börjar Olli Palola och Adam Tambellini närma sig spel – men en comeback mot Luleå ser inte allt för realistiskt ut. 

– Palola och Tambellini är närmast, men jag har svårt att se att de är redo i morgon. Vi får se vad som händer närmsta dygnet, säger Rögles fysioterapeut Christopher Alvengrip, till klubbens hemsida.

TV: Linus Sjödin gör första målet för Rögle