Nils Andersson. Foto: CAROLINE LARSSONNils Andersson. Foto: CAROLINE LARSSON
Nils Andersson. Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CAROLINE LARSSONFoto: CAROLINE LARSSON
 Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CAROLINE LARSSONFoto: CAROLINE LARSSON
 Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CAROLINE LARSSONFoto: CAROLINE LARSSON
 Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Det är väldigt lite alkohol i hockeyn”

Publicerad

Stämmer det att hockeyspelare aldrig filmar till skillnad från fotbollspelare? 

Och är hockeyspelare är mindre intelligenta än genomsnittet?  

Eller att alla hockeyspelare snusar, tittar på Paradise Hotel och har svårt att hålla sig till en tjej åt gången? 

Kvällsposten ger Malmö Redhawks Nils Andersson chansen att bekräfta eller sticka hål på tio vanliga myter om hockeyspelare. 

Myt: Hockeyspelare filmar aldrig, det gör bara fotbollsspelare. 

Nils Andersson: Det stämmer inte att vi aldrig filmar. Jag tror det är några som fått betala ganska dyra böter i år för att de kastat sig men man kan titta på fotboll och undra - det där hade han inte kommit undan med i hockey. 

Myt: Taktiksnacket består bara av klyschor som att åka skridskor. 

Nils Andersson: Ja, om man tar orden är det mycket klyschor men det är mycket energi i det och ibland kan en tränares energi avgöra mer än vad hans ord säger. Men det är nog vanligt, det är extremt mycket klyschor i intervjuer för att folk inte vill göra bort sig och då håller man sig till att åka skridskor. 

Myt: Alla hockeyspelare snusar.

Nils Andersson: Det är en myt nu för tiden! Jag vet knappt fyra, fem i vårt lag och de flesta håller på att sluta eller har nikotinfritt. 

Myt: Hockeyspelare är överbetalda. 

Nils Andersson: Ja det är vi definitivt jämfört med vad många gör som är viktigare. Men det är en fri marknad och folk är beredda att betala för det och lägga dyra pengar på abonnemang och då blir det ett marknadsstyrt pris på oss. Men om man jämför med min mamma som har varit lärare i 40, 50 år och tjänar en bråkdel av vad jag gör så är vi överbetalda. 

Myt: Alla hockeyspelare lirar golf och är jätteduktiga på det. 

Nils Andersson: Det stämmer. Det är några som är extremt bra och generellt är det många singelhandikappare. Speciellt i Skåne, här har vi grymt försprång, i Björklöven där jag kommer från, är alla 36+. 

”Ju yngre lag, desto fler ser Paradise Hotel”

Myt: Hockeyspelarnas lagfester spårar ur. 

Nils Andersson: Det är väldigt lite alkohol i hockey, speciellt i Sverige. Folk kommer hit och undrar varför det inte är några lagfester och när det är fester dyker fem personer upp och folk käkar glutenfritt. Men när man då dricker efter säsongen för första gången på typ fyra år och man inte är van vid hur shots slår till, då kan det absolut bli tonårsfyllor. 

Myt: Alla hockeyspelare tittar på Paradise Hotel. 

Nils Andersson: Om en börjar, då börjar alla. Jag tror att ju yngre lag desto fler som kollar Paradise Hotel. När vi spelade i hockeyallsvenskan och hade ett yngre lag då kollade alla. Nu när vi har ett äldre då kollar alla på Bachelor i stället. 

Myt: Det viktigaste i en hockeyspelares dresscode är en keps, ofta vänd bak och fram. 

Nils Andersson: Ja tyvärr är det så faktiskt. Jag gör allt för att ändra på det och vänder kepsar på folk. Vi har allmänt en ganska poppig svensk stil, där kan vi höja oss. Jag tycker vi ska snegla på Frederik Storm och hans stil från Köpenhamn. 

Myt: Hockeyspelare är mindre intelligenta än genomsnittet. 

Nils Andersson: Jag tror att spelet nu börjar bli så avancerat att det har sållats ut ganska mycket. Det finns genier som är skoldumma eller knappt har fullständiga gymnasiebetyg men som har spelskickligheten som om de är födda med det, men det är bara några enstaka i varje lag. Resten är ganska skarpa. Det krävs extremt mycket sturktur och man måste hänga med, annars blir man förbipasserad av yngre. Jag tror det har förändrats mycket på senare tid. I vårt lag är Erik Forssell och min bror (Erik Andersson) TP-kungar och de har läst teknisk fysik, civilingenjörsutbildning som klassas som en av de svårare parallellt med hockeyn. Jag tror varken vi är över eller under snittet. 

Myt: Hockeyspelare har svårt att hålla sig åt en tjej åt gången. 

Nils Andersson: Hockeyspelare är svin, är frågan egentligen. Men det är också så, när vi festar mindre och blir mer och mer seriösa så blir vi snälla killar. Vi blir mesar, vi måste tuffa till oss. Men hålla sig till en tjej åt gången gör alla i vårt lag. 

”Det är något som dröjer sig kvar”

Vad möter du själv för fördomar om hockeyspelare? 

– Att det luktar svett i omklädningsrummet och det kan jag bekräfta, speciellt i äldre ishallar.

– Sedan är det som du sagt, att vi är ointelligenta och svin. Det är något som dröjer sig kvar, vi har fått ärva det från 80- och 90-talet och vi gör allt för att arbeta bort det. En av de största myterna är att vi är grabbiga och snackar massa skit som tonårsgrabbar. Men vi har faktiskt städat bort mycket av det, det dyker upp ibland men då får man mycket skit och sticker ut mer än att man är en del av kulturen. Vi är på rätt väg även om vi fortfarande har några grejer att jobba på. 

Hur ser din mer positiva bild av hockeyspelare ut? 

– Omtänksamma om folk runtomkring sig. Man blir expert på att passa in i grupper och ta hand om nya människor i och med att det byts så mycket i varje lag. Jag märker när jag träffar en hockeyspelare hur han tar in ett rum. 

– Sedan är det mycket tv-spel och betting. Man håller koll på massa odds. Och mycket glutenfritt! Det är en sjukt stor trend inom hockey, alla käkar glutenfritt. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag