Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför domineras svensk hockey av Växjö Lakers

Växjö Lakers siktar mot nytt guld. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Tränaren Sam Hallam förde VÄxjö Lakers till guld. Foto: MIKAEL FRITZON/TT

Ett starkt Växjö Lakers blev till slut en ostoppbar guldmaskin med sena spetsvärvningar.

När mästartiteln ska försvaras är nyckelspelare som Elias Pettersson ”the next one” i Vancouver i NHL medan Robert Rosén har infriat sin utlandsdröm i Sotji.

Men guldformeln sitter kvar i väggarna i Vida Arena.

– Potentialen är densamma som förra säsongen med det här laget, säger Växjös sportchef och guldbyggare Henrik Evertsson.

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Växjö Lakers – direkt i Messenger 

Snart 140 dagar har passerat sedan Växjö Lakers detroniserade allt motstånd i först grundserien och sedan SM-slutspelet. En historisk dubbel för Smålandsklubben kunde till och med ha slutat med en trippel, men Växjö snubblade på den första titelchansen i CHL-finalen.

Sportchefen Henrik Evertsson, en av klubbens stora arkitekter bakom Växjös två SM-guld och två grundseriesegrar de senaste fyra säsongerna, menar att förra säsongens framgångar var ytterligare en ”byggsten” som etablerar mästarklubben som en av de tongivande klubbarna i hockey-Sverige.

– Det känns som ett litet kvitto på att det vi gör håller över tid och att vi är en av organisationerna som verkligen ligger i framkant i dag, säger Henrik Evertsson.

Henrik Evertsson med bucklan för seriesegern. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Lakers gick plus med fem miljoner

Framgångarna i fjol gav utdelning även ekonomiskt. För sjunde året i rad gick Lakers plus, den här gången med fem miljoner kronor. Omsättningen ökade med 11,5 miljoner kronor till totalt 124 miljoner kronor. Det egna kapitalet i koncernen ligger på 25,4 miljoner kronor.

Vilka ”byggstenar” behövs mer?

– Stoppar vi tiden här och nu behöver vi inte en enda sten till. Året som gick var vi den mest framgångsrika organisationen i Sverige och SHL, men tiden går vidare och vi måste utvecklas med den. Vi behöver fortsätta göra de saker man gör för att utvecklas och hålla oss där uppe, annars blir vi omsprungna, säger Henrik Evertsson.

– Vi är en jättejättebra organisation i dag, men vi vill vara det om tre år också.

Tittar man tillbaka på fjolåret finns det flera viktiga delar som till slut ledde till Växjös överlägsna grundserieseger och SM-guld.

Först och främst hade klubben säkrat rutinerade och hungriga spelare i form av Viktor Fasth och Daniel Rahimi.

Sedan kom en augustimarknad som inte erbjöd de spelare som Växjö ville ha, vilket gjorde att klubben valde att hålla i pengarna och i stället gav talanger som Elias Pettersson chansen att få spela mycket.

En skada på backen Ben Youds redan i första träningsmatchen öppnade också upp för division 1-värvningen Joel Persson, som slutade med en av SHL-säsongens stora genombrott och ett NHL-kontrakt (Edmonton) för Persson.

Och förstås de fyra spetsvärvningarna av Noah Welch, Brendan Shinnimin, Andy Miele och Dennis Rasmussen under säsongens gång.

Den förre Växjö-guldhjälten Welch, som förlängde karriären med ett år för att få spela OS, och Shinnimin, som Växjö hade scoutat sedan tidigare men nu stod utan kontrakt, kom redan i oktober.

Värvade Andy Miele från Redhawks

I början av februari tittade konkurrenterna avundsjukt på när Växjö slantade upp och tog in Andy Miele, som haft en stundtals tung debutsäsong i Malmö Redhawks, och Lakers-favoriten Dennis Rasmussen för att spetsa laget ytterligare.

– Vi hade en fantastisk grupp av spelare och talang där alla var ödmjuka och köpte sin roll i pusslet som tränarna och sportchefen presenterade, säger Brendan Shinnimin, som pekar på karaktären i gruppen:

– Det var stunder under säsongen när vi stötte på motstånd på olika sätt som olika spelare klev fram och såg till att vi lyckades. Du måste ha ”det” för att vara ett vinnande lag.

Andy Miele hämtades från Redhawks. Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN

Utfallet blev närmast perfekt. Men det var ingen uttalad strategi att ha is i magen och spara pengarna till närmare deadline.

– Det är absolut ingen strategi att spara en stor summa pengar och sen spendera dem mot deadline. Mitt jobb är att bygga ett så bra lag som möjligt i varje given situation. I den situationen (augusti) fanns inget bra att spendera pengar på och då var det bästa för laget att inte spendera pengar. Ett annat år kan det komma precis de spelarna vi vill ha redan i maj och då kanske vi fyller truppen i maj. Det skulle vara en jättefarlig strategi, för något år kommer som det inte alls finns de spelarna, säger Henrik Evertsson.

Evertsson: ”Bra daglig verksamhet”

Han konstaterar i stället att det mest avgörande var något som skedde varje dag.

– Från det att vi hade vårt första lagmöte till att vi höjde bucklan i Skellefteå så pratade vi om att vinna, vi pratade om att ta mästerskapet och i allt vi gjorde och sa var det vad det handlade om. Det var den målsättningen vi hade och vi rättade in verksamheten efter det. I slutändan var det det som fällde avgörandet att vi var så pass bra. Vi var inte nöjda. Vi tog inte en dålig träning och bara gick därifrån. Vi hade en väldigt bra daglig verksamhet hela tiden.

Målvakten Viktor Fasth lyfter bucklan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I sommar har flera nyckelpersoner lämnat mästarlaget. Bland dem poängkungen Elias Pettersson (Vancouver), Lakers-ikonen Robert Rosén (Sotji), backstjärnan Eric Martinsson (Minnesota), Dennis Rasmussen (Metallurg Magnitogorsk), måltjuven Andrew Calof (Torpedo Nizjnij Novgorod) men även assisterande tränaren Jörgen Jönsson (flyttat hem).

Det är tunga tapp som måste ersättas, och Växjö hoppas ha träffat rätt i värvningarna av bland andra Romas Horak och Austin Ortega.

Samtidigt är Henrik Evertsson övertygad om att Växjö har verktygen på plats för att lyckas bygga något riktigt bra igen.

– Man ska komma ihåg att ingen av de spelarna var lika bra när de kom som när de lämnade. Det innebär att vi har en väldigt bra verksamhet, säger Evertsson.

Där är klubbens kontinuitet på ledarsidan en nyckelfaktor.

• Dubble guldtränaren Sam Hallam går in på sin åttonde säsong i Växjö Lakers.

• Sportchefen Henrik Evertsson (som även varit assisterande tränare och tillfällig vd i klubben) går in på sin 15:e säsong.

• Assisterande tränaren Fredrik Hellgren är inne på säsong 12.

– Jag tror att den kontinuiteten är avgörande. Det blir så mycket enklare att få saker och ting att funka och vara effektiv.

Tar med ledarstaben på resa

Truppbygget lever hela tiden, men varje år i början av maj åker ledarstaben med Evertsson och Hallam i spetsen i väg tre-fyra dagar på en årlig utvärderings- och strategi-resa.

– Vi tittar framåt och bakåt. Vi har vi gjort och vad ska vi göra? Vi sitter inte och sätter truppen där utan mer strategiska drag, vi tittar visionärt på vad vill vi uppnå.

Och visionen för kommande säsong är densamma som i fjol.

– Jag tror att vi har en minst lika bra chans som vi hade i augusti förra året. Men precis som vi stod då och sa att det krävs att vi får utveckling på ett antal spelare så står vi i precis samma situation i år. Det krävs utveckling från Jonas Röndbjerg, från Dominik Bokk, det krävs att Joel Persson inte bara hade ett kanonår utan att han verkligen kan följa upp det med ett lika bra eller bättre år. Det behöver inte bli fler poäng men samma spel, och det krävs massa saker av ganska många spelare. Får vi det kommer vi vara jättejättebra. Får vi det inte alls då kommer vi så klart ha lite problem som vi får jobba med. Men potentialen tycker jag är densamma som förra året med det här laget och som det varit ett par år.

– Sen får vi se hur väl vi har träffat och hur bra vi kan jobba i den dagliga verksamheten. Vi har sån enorm arbetskarta framför oss och allting beror på vad vi gör med smågrejerna. I slutet får vi det flyt eller oflyt vi har förtjänat.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!