Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då prövas Jakob Liljas dom i Högsta domstolen

Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hockeyspelaren Jakob Lilja överklagade hovrättens dom för misshandel och fick prövningstillstånd i Högsta domstolen. 

Nu står det klart att det blir en ny muntlig förhandling onsdagen den 30 maj. 

– Jakob hoppas på att bli helt frikänd eller lindrigare påföljd, säger advokaten Mats Tornéus. 

Det var i mars 2015 som Jakob Lilja delade ut en crosschecking i nacken på Malmös Jens Olsson. Lilja blev avstängd tio matcher av ishockeyns Disciplinnämnd men händelsen togs även upp i civil domstol. 

Där har den dåvarande Röglespelaren fällts för misshandel i först tingsrätten och sedan hovrätten och dömts till villkorlig dom och dagsböter. 

Efter domen i hovrätten överklagade Mats Tornéus, Jakob Liljas advokat, till Högsta domstolen och i slutet av mars beviljades prövningstillstånd. 

Glad över ny muntlig förhandling 

Men nu är det också klart att det blir en ny muntlig förhandling i Högsta domstolen i Stockholm. Den kommer äga rum onsdagen den 30 maj. Drygt två år efter själva händelsen. 

– Det har varit en lång process med Jakob är väldigt glad över att det prövas i Högsta domstolen och att han beviljats en ny muntlig förhandling. Det är ovanligt, säger Mats Tornéus som då kommer vara på plats tillsammans med Jakob Lilja. 

– Jakob hoppas på att bli helt frikänd eller få en lindrigare påföljd. Det är väldigt positivt att man tar upp det så att vi får ett prejudikat, fortsätter advokaten.