Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅNFoto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
 Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN

"Då måste polisen bevaka alla SHL-matcher"

Publicerad

Åtalet mot Jakob Lilja prövades av hovrätten under tisdagen.

Hockeystjärnans advokat Mats Tornéus tror på en frikännande dom. 

– Om det skulle bli en fällande dom här också innebär det att polisen måste sitta och aktivt bevaka alla SHL-matcher eftersom den här typen av tacklingar äger rum fortsatt under matcherna, säger Tornéus. 

Hockeystjärnan Jakob Lilja dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och 40 dagsböter x 650 kr för misshandel efter crosscheckingen på Malmös Jens Olsson för två år sedan. 

Lilja valde dock att överklaga domen till högre instans och under tisdagseftermiddagen prövades åtalet i hovrätten i Malmö. 

Jakob Lilja var själv på plats under förhandlingen tillsammans med sin advokat. 

I hovrätten spelades förhör från förhandlingen i tingsrätten upp. 

Någon ny bevisning presenterades inte utan hovrätten får ta ställning till samma material som tingsrätten. 

– Det viktiga är att min klient inte haft uppsåt att skada eller ge smärta till motspelaren och det är en händelse som sker under pågående match före avblåsning. Det är ingen medveten misshandel från min klients sida, säger Mats Tornéus.

– Är man som motspelare professionell ishockeyspelare får man tåla en hel del inom ramen för samtycke och inom idrott. Jag anser inte att det är en sådan uppenbar överträdelse att Lilja ska fällas i allmän domstol. Han har också tidigare straffats av disciplinnämnden, det vore orimligt om han nu ska dubbelbestraffas. 

Hur mår Jakob Lilja nu? 

– Han har fullt fokus på nya SHL-säsongen som drar i gång på lördag, samtidigt var han tvungen att närvara på hovrätten när det är en så pass viktig fråga för honom och hela hockey-Sverige. 

– Domen kommer få stora konsekvenser, skulle det bli en fällande dom här också innebär det att polisen måste sitta och aktivt bevaka alla SHL-matcher eftersom den här typen av tacklingar äger rum fortsatt under matcherna. Det blir en intressant bedömning för hovrätten att ta ställning till. 

Är isen en frizon?

– Nej, isen är ingen frizon men inom ramen för hockeys spelidé så är det tillåtet att tackla och som spelare måste man vara medveten om det. Man har också en mental beredskap att utsättas för smärta under en ishockeymatch. 

Vad skulle en fällande dom kunna få för konsekvenser? 

– Då finns det en sista möjlighet och det är Högsta domstolen som kanske är villiga att ta upp det. Det är någonting som jag och min klient får diskutera om så skulle bli fallet. Men som jag sagt så tror vi på en friande dom. 

Det var när Malmö Redhawks och Rögle möttes i den så kallade slutspelsserien den 5 mars 2015 på Malmö arena som Jakob Lilja delade ut en crosschecking i nacken på Jens Olsson.

Jakob Lilja dömdes strax efter till tio matchers avstängning av Disciplinnämnden. 

Domen kommer inom någon vecka. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag