Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skåne är nästan en skamfläck på damsidan”

Maria Rooth berättar om coronaåret, nya jobbet i Rögle och damhockeyns framtid.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hon driver världens kanske största hockeyskola för flickor, arrangerar inspirationsföreläsningar och syns i tv-rutan.

Men det har blivit ett på många sätt tungt år för hockeylegendaren Maria Rooth. 

– Alla mina verksamheter kräver någon form av folksamling. Då är det naturligt att tempot saktas ner, säger hon.

I en lång intervju berättar Maria Rooth om sitt nya jobb i Rögle, framtiden för damhockeyn och om ett 2021 som förhoppningsvis blir ljust. 

Egentligen är det en ren underdrift att påstå att Maria Rooths liv präglats av ishockey. Hon är en av de allra största damhockeyspelarna i Sveriges långa hockeyhistoria. För bara sex år sedan blev hon dessutom invald till internationella Hockey hall of fame – som den första svenska kvinnan någonsin.

Under sin framgångsrika karriär bärgade Maria Rooth ett olympiskt silver (2006), tre amerikanska collegemästerskap och fyra svenska mästerskap. 

Nu för tiden syns hon kanske allra mest på SVT, där hon gör sporadiska insatser som hockeyexpert när det vankas SDHL-hockey.

– Fast nu har det varit uppehåll där för min del under några veckor. Jag tror inte att jag kommer göra någon mer match innan SM-slutspelet, säger Maria Rooth, när Kvällsposten ringer upp strax efter jul. 

Maria Rooth trycker in en matchvinnande puck under en OS-match mot USA 2006. Turneringen slutade med ett svenskt silver.
Foto: JULIE JACOBSON / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

En gång i tiden påbörjades Maria Rooths långa hockeyresa i Ängelholm, där hon började spela i Rögles olika pojklag. 

Från nära håll har hon de senaste åren fått följa Rögles långa resa. Från ett bespottat jojo-lag som aldrig lyckades etablera sig i elitserien.

Till att vara ett topplag i SHL och en fruktad motståndare.

– Jag brukar föreläsa om hur mycket det mentala betyder. Det är ganska mycket som händer när till exempel ett lag som Rögle slutar se sig själva som ett bottenlag. Det har ju alltid varit Rögles självbild, att det är helt naturligt att man åker ut ibland, säger Maria Rooth.

– Sedan Abbott-bröderna (Chris, sportchef och Cam, huvudtränare) kom in i klubben finns det en bra mentalitet i Rögle och klubben har värvat rätt. Det känns som en jämn och stabil spelargrupp där alla kan leverera. Det spelar ingen roll att Adam Tambellini skadar sig efter att han gjort sex poäng på tre matcher. Rögle är ändå uppe i toppen.

Maria Rooth sitter med i Rögles styrelse sedan sommaren 2020.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under många år var Maria Rooth ”bara” indirekt involverad i Rögles organisation, hon fungerade ungefär som ett bollplank. Men så i somras var det dags att ta steget över till en regelrätt position inom moderklubben.

Maria Rooth har numera en plats i Rögles styrelse och hennes målbild med det nya jobbet är tydlig: fler ska inkluderas i hockeyn.

Det ska bli en sport för alla. 

– Jag tror mycket på det här att försöka förändra hockeyn till en sport som många andra. Hockeyn i dag är en av de sista sporterna som ungdomar vänder sig till, säger Maria Rooth.

– Men sedan är hockeyn fortfarande en dyr sport. Jag vet att föreningarna försöker ta bort de initiala kostnaderna genom att hyra ut utrustning och liknande. Men det ser olika ut hos olika föreningar.

”Dåligt att de inte hade flickverksamhet”

Men styrelsearbetet anno 2020 har plågats av andra frågor är bara sportsliga. Hela SHL-säsongen har spelats inför mer eller mindre helt tomma läktare och flera idrottsklubbar har signalerat att ekonomin blöder.

Rögle mår förvisso förhållandevis bra – men påverkas också av den pågående coronapandemin.

– Det har varit en märklig tid att gå in i en styrelse, summerar Maria Rooth. Mycket har så klart handalt om ekonomiska bitar, och det är inte riktigt den kompetensen jag är inne för. 

– Men det har varit en lärorik tid för min del. Jag hoppas det här vänder snart så vi kan fokusera på lite andra värden inom hockeyn. 

Samtidigt är 2020 inte bara ett år av pandemi och tomma läktare. Det är också en tid av förändring – inte minst inom Rögle. 

För lite drygt två år sedan startade klubben upp en hockeyverksamhet för flickor igen. En verksamhet som därefter har vuxit med en närmast obehindrad styrka.

– Jag pratade med Rögle för några år sedan och då tyckte jag det var ganska dåligt att de inte hade någon hockeyverksamhet överhuvudtaget för flickor, säger Maria Rooth. 

– Nu tror jag att Rögle gör rätt som börjar med en ungdomsverksamhet. När man inte har någon seniorverksamhet för damer så tycker jag inte att man ska försöka trolla med fingrarna och säga ”så, nu har vi ett damlag”. Man måste börja i grunden.

Maria Rooth, till vänster, som hockeyexpert på SVT. Övriga på bild: Mikael Renberg och Marie Lehmann.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Vore häftigt med Skånederby i SDHL”

Än så länge finns det ingen rak målsättning för när och hur Rögles damsatsning ska börja avancera uppåt på seniornivå. Det viktigaste just nu, understryker Maria Rooth, är att bygga en stabil grund att stå på.

– Men jag tror inte det handlar om att Rögle tio år framåt ska ha ett damlag på seniorsidan. Jag tror det ligger närmare än så. Nu har Rögle fått i gång 60 - 70 tjejer på kort tid. Det är helt otroligt, säger hon.

Nu representerar du förvisso Rögle – men i Skåne har vi Malmö Redhawks som just nu spelar i division 1. Vad tror du det hade kunnat betyda för damhockeyn i Skåne om de lyckats ta steget upp till SDHL?

– Jag tycker det är självklart att Skåne ska ha ett lag i SDHL. Detta är ju ändå ett starkt hockeydistrikt. Skåne är ju nästan en skamfläck på damsidan, så det hade betytt mycket att ha ett lag som gått upp till SDHL.

– Det händer något i dynamiken om ett lag spelar i den högsta serien. Resurser läggs på ett annat sätt och jag tror uppmärksamheten blir större. Inom tre år hoppas jag Skåne har ett lag i SDHL, säger Maria Rooth.

Och inom några år därutöver kan vi kanske börja hoppas på ett Skånederby?

– Ja, det hade varit drömmen, det hade varit häftigt. Men det bygger också på att föreningarna gör rätt. Att Malmö som redan har ett lag tar hand om sin verksamhet och att Rögle som startar upp just nu bygger underifrån på rätt sätt. 

Förutom expertjobbet på SVT driver Maria Rooth också en hockeyskola för flickor. Varje sommar (minus 2020) samlas drygt 270 flickor från flera olika länder i Halmstad för att sammanstråla i hockeyns tecken. 

– Jag har svårt att skryta om saker i mitt liv, men hockeyskolan är jag väldigt stolt över. Jag får så mycket mejl och kommentarer och jag pratar med tjejerna och vet att hockeyskolan betyder mycket för dem. Både i flickornas hockeyliv och i deras liv i allmänhet, säger Maria Rooth, och fortsätter: 

– Jag vill sprida att hockeyn är för alla. I grund och botten skulle jag egentligen vilja ha en skola för både tjejer och killar. Men jag är inte där än eftersom tjejerna fortfarande inte får så mycket utrymme som de behöver. De behöver få ha den här skolan för sig själva fortfarande.

Maria Rooth i samband med att hon blev invald i Hockey Hall of fame.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Någon hockeyskola blev det däremot inte 2020 – coronapandemin sade stopp för den saken. Faktum är att nästan alla Maria Rooths verksamheter har påverkats av pandemin. 

Från expertjobbet i tv till föreläsningarna och hockeyskolan. 

– Ja, alla verksamheter jag arbetar med har varit drabbade av corona på något sätt. Hockeysäsongen ställdes in så jag inte kunde vara expert. Sedan ställdes hockeyskolan också in och föreläsningarna har blivit betydligt färre, säger hon.

Så om jag ber dig summera året är det ingen rolig summering som du bjuder på?

– Alltså, jag hade ändå ett jättebra år 2019 och allting gick verkligen superbra. Det var ett toppen år, fram tills corona kom och stängde dörren på precis allting. Om det var vitt innan så blev det helt svart sedan.

– Många andra har påverkats på samma sätt. Men för min del kräver nästan allting jag gör någon form av folksamling eller publik, då blir det naturligt att tempot saktas ner. Men det tror jag också har varit bra på många sätt. Allting hade snurrat på i en väldigt hög fart under några år. Men nu har det blivit nästan ett helt år där hela min verksamhet saktats ner, förklarar Maria Rooth, samtidigt som en glad barnröst hörs i bakgrunden och avbryter intervjun för en kort stund: 

– Nej, det här har inte varit det bästa året, säger Maria Rooth efter en kortare paus. Men det har blivit mer tid för familjen och det är jag tacksam över. Att året inte blivit som det var tänkt är inte hela världen.

Och det kommer ju ett 2021 som förhoppningsvis blir bättre?

– Ja men precis! Jag håller ändå huvudet högt och tänker att det kommer vända det här. 

Vaccinationen började i söndags, vi kanske får publik på hockeyn snart?

– Haha, ja men det dröjer nog ett litet tag. Vi får tänka positivt, det gör jag i alla fall. Det är några månader kvar och vi får passa på att göra det vi kan göra just nu. Det kommer säkert något gott ur detta. 

Maria Rooth

Ålder: 41

Bor: Ängelholm

Familj. Cecilia Rooth, 43 år, och barnen Lowa, 8 år, och Lykke, 5 år.

Arbete: Hockeyentreprenör, vd för Justice hockey och expertkommentator på SVT. 

Landskamper: 265 matcher, 105 mål.

Meriter: OS-brons 2002, OS-silver 2006, tre collegemästerskap i Nordamerika och fyra svenska mästerskap. 

TV: SE FLER HOCKEYNYHETER