Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Slutar efter smällen mot huvudet

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

För snart två månader sedan var Erik Andersson tydlig. Det lutade starkt åt att han skulle följa läkarens rekommendation och avsluta hockeykarriären.

Nu är beslutet taget.

Den aktiva hockeykarriären är över.

– Det har växt fram med tiden, och nu är beslutet fattat, säger Andersson.

Därmed kan en framgångsrik hockeykarriär summeras.

Spel med Björklöven, Skellefteå, Linköping och Malmö blev det för 36-åringen, som den 7 november förra säsongen spelade sin sista match.

En CHL-match i Trinec blev det sista Erik Andersson uträttade på planen.

En tackling, som inte var speciellt hård, tog illa, och Erik har sedan dess haft huvudvärk, men det har ändå varit bättre, och under våren ljusnade det.

– Under våren gjorde jag framsteg. Det var mentalt skönt, att det började hända saker. Men jag får fortfarande lite bakslag då och då, sa han i en intervju den 12 september.

Nu är läget ännu bättre.

- Sedan vi pratade sist, så har det ljusnat ytterligare. Man kan säga ett par steg framåt och något bakåt, så det går hela tiden åt rätt håll och det känns skönt, säger han.

– Nu vet jag att jag inte kommer få några fler smällar och kroppen har verkligen fått chansen att återhämta sig. Beslutet nu har växt fram med tiden och nu har det snart gått ett år, och jag har fortfarande inte blivit helt kvitt huvudvärken, även om det blir bättre. Så det har spelat in, säger Erik.

 

LÄS MER: ”Fokuserar ärligt talat inte alls på hockeylivet” 

 

Erik Andersson avslutar karriären

Med hockeykarriären bakom sig, så kommer Erik Andersson nu ändå att engagera sig i hockeyn och ett i allra högsta grad aktuellt ämne.

Han har nämligen anställts av företaget Polarpool som utvecklat produkten "Polarcap", en hjälm, eller en "kylmössa" som ska användas för att kyla ner hjärnan, när man fått huvudsmällar, som SportExpressen nyligen skrivit om.

– När allt vad lagt på bordet, så var det här alldeles för intressant för att inte hoppa på.

– Det känns intressant och aktuellt. Jag besitter någonstans en kunskap som hockeyspelare och har varit med om det. Jag hoppas kunna hjälpa andra spelare och minimera ett stort problem, säger Erik Andersson, som själv inte testade produkten.

– Den fanns inte riktigt. Men som VD:n för företaget sa på en stämma. Förhoppningen är att detta ska bli en standardbehandling, så fort någon får en hjärnskakning.

En karriär som påbörjades i Björklövens A-lag i början av 2000-talet, avslutades en tisdagkväll i tjeckiska Trinec. En karriär med två SM-guld i Skellefteå AIK som den stora höjdpunkten.

Men nu börjar snart en ny karriär för Andersson, som förhoppningsvis kan hjälpa andra att tvingas sluta på grund av samma anledning som han nu får göra.

 

LÄS MER: Spelarnas hjärnor kyls ner med ny metod

LÄS MER: Listan som skakar om svensk hockey 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!