Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ärliga svaret om framtiden: ”Nu säger jag mycket här”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Magnus Pääjärvi, 30, är på jakt efter en ny klubbadress.

Först och främst riktas blicken söderut mot kontinenten, men han vill inte utesluta spel i svensk ishockey. 

– Jag vill helst starta på ett ställe där jag kan vara under några år framåt, säger Tre Kronor-spelaren.

Efter ett knappt decennium i Nordamerika, där Magnus Pääjärvi dansade mellan NHL och AHL i klubbar som Edmonton, St. Louis och Ottawa, valde den 30-årige skåningen att testa på spel i KHL sommaren 2019.

Där har han blivit kvar – fram till nu. 

Pääjärvi är sedan säsongen tog slut med Dynamo Moskva klubblös.

– Jag är rätt öppen för det mesta just nu, men det ska kännas rätt för mig. Ifjol var kroppen inte riktigt hel och det gick inte alls som jag ville. Nu vill jag starta på ett ställe där jag helst kan vara under några år framåt. Det är så jag tänker.

Under våren och sommaren har han plåstrat om en del småskavankar och förberett sig inför säsongen 21/22. 

Han har fortfarande en ambition av att spela i en av toppligorna i Europa, för en återkomst till Nordamerika är inte särskilt trolig. 

– Jag har inte tänkt på Nordamerika alls, det ska jag vara ärlig och säga. Ett tvåvägskontrakt är jag inte sugen på. Nu säger jag rätt mycket här, men jag har faktiskt inte ens letat där borta. Jag har god kontakt med min agent där, han är mer av en familjemedlem, men Nordamerika kommer det nog inte bli. 

”Den dörren är alltid öppen”

Pääjärvi, som vann VM-guld med Tre Kronor 2018, är ändå försiktig med att helt stänga dörren till SHL. 

Där finns det ju två klubbar som han starkt förknippas med. 

– Jag vet vilka lag du kommer fråga om nu, säger han och skrattar.

Timrå och Malmö, ja. Finns det en chans att du spelar för endera i vinter?

– Svårt att säga, men jag älskar Timrå. Det var där jag verkligen exploderade när jag gick på hockeygymnasiet från 16 till 19 år. Den dörren för mig är alltid öppen, men Malmö har ändå hjälpt mig mest under min karriär, från att jag var 20 år till i dag. Jag har Malmö att tacka för mycket, jag känner många i klubben och jag är härifrån. Skulle det bli Sverige, då är Malmö högst upp på listan. Det ska jag vara ärlig och säga. 

Jag gissar att du haft en del kontakt med Patrik Sylvegård?

– Ja, vi hade kontakt i somras. Jag har letat på andra håll och då har kontakten gått ned lite, men ”Sly” har alltid varit grym mot mig. Han har hjälpt mig mycket och är kanon att ha att göra med, men jag har sagt till Malmö att jag först och främst letar utomlands. 

Lockar det lite mer att spela för Malmö med tanke på satsningen klubben gör och att laget spelat bra inledningsvis av SHL?

– De har spelat fantastiskt bra, tycker jag. Malmö ser vassa ut. Carl (Söderberg) har tagit tag i taktpinnen och ser grym ut. Sedan har kanske seriens bästa målvakt (Oscar Alsenfelt) inte ens spelat än. 

Känner du att det pirrar lite extra i Malmönerven tack vare det?

– Svårt att säga, mitt sikte är inställt på utomlands. Malmö lockar men jag tänker mig något annat just nu. Det vet ”Sly” om också.