Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas Waldo död – blev 27 år gammal

Andreas Waldo firade med spelarna på isen 2015.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Andreas Waldo.
Foto: PEO MÖLLER
Andreas Waldo.
Foto: PEO MÖLLER

När Växjö Lakers vann SM-guld 2015 firade den då 25-årige Andreas Waldo med spelarna på isen.

Han var cancersjuk och idrotten hjälpte honom att hålla sig positiv.

Nu har Andreas Waldo dött i sviterna av sjukdomen – efter att flera idrottsprofiler som Peter "Foppa" Forsberg och fotbollsdomaren Jonas Eriksson visat stort stöd under hans kamp.

– Han kämpade in i det sista, men på sitt sätt utan så mycket smärta, berättar pappan Jan-Olof Waldo.

Tuomas Kiiskinen satte avgörande 3–2 mot Skellefteå och säkrade Växjö Lakers SM-guld.

För supportrarna var det en stor dag. Och för Andreas Waldo betydde den enormt mycket.

– Jag tänker på det här var och varannan dag och när det gått så bra för Lakers och jag fått vara med dem blir allt mer positivt, sa Waldo efter guldet. 

Ett år tidigare hade han drabbats av en cancertumör i ryggen. Växjö Lakers massör Lenny Anderlycke uppmärksammade Waldos kamp mot sjukdomen och bestämde sig för att bjuda in honom till spelarnas omklädningsrum.

Supportern Waldo följde laget under guldjakten och kom nära spelarna.

– Det blir lätt negativt när man bara är hemma och man funderar en eller två gånger på vad som händer. Så när jag får komma in i omklädningsrummet och vara med spelarna tänker jag på annat en stund. Allt blir mer positivt, berättade Waldo.

Startar fonden Andreas Waldos Wänner

Även för spelarna gav supporterns besök kraft.

– Han har varit otroligt positiv och är alltid på glatt humör trots att han har en sjukdom som inte är så r­olig. Jag tror vi gett honom en del kärlek, men han har också gett oss enorm glädje. Man får perspektiv. Vi kan vara tjuriga efter en förlust, men vi håller bara på med hockey. Han går en a­nnan kamp och är alltid positiv. Sådant tar man till sig, har den dåvarande lagkaptenen Tomi Kallio berättat för Aftonbladet. 

På torsdagsmorgonen dog Andreas Waldo i sviterna av sin sjukdom. För att hedra hans minne har minnesfonden "Andreas Waldos Wänner" startats.

De pengar som samlas in ska gå till en eller flera framstående idrottsungdomar i Kronobergs län samt till organisationen Ung cancer.

– Andreas ville bli lärare och han älskade ungdomar. Den tanken tänkte vi fortsätta med. Andreas får inte glömmas bort. Han gick bort alldeles för tidigt. Han var en fantastisk kille och idéspruta, säger hans pappa Jan-Olof Waldo.

– På det här viset får hans namn och minne komma fram en gång per år. Vi har pratat lite om att göra det innan en Växjö Lakers-match.

”Första gången han blev lite dämpad”

Jan-Olof Waldo berättar att sonens sista år handlat om betydligt mer än bara en kamp mot sjukdomen som spred sig. Andreas hade förlovat sig med sambon Elin, skaffat bostadsrätt, katter, börjat spela golf och pluggade till att bli lärare. Han skulle gjort praktik nästa höst.

Men efter att det ljusnat efter en operation i hjärnan i Lund förra sommaren gled hoppet ur händerna i år.

– Tydligen slutade cancern aldrig att produceras. För första gången, det var i början av augusti, så blev han lite dämpad. Han var så positiv och glad och framåtsyftande annars.

Fick träffa idolen Peter Forsberg

För Jan-Olof Waldo, hustrun Tina och sambon Elin har känslorna gått väldigt mycket upp och ner.

Samtidigt har idrotten, som alltid legat Andreas varmt om hjärtat, gett honom ett stort stöd.

Så sent som för en vecka sedan skickade Växjönyförvärvet Noah Welch, som var med i Växjös guldlag, ett långt mejl till Andreas som Lakers lagkapten Liam Reddox kom upp till sjukhuset och läste för Andreas.

– Noah skickade ett jättelångt mejl med mycket betoning på att i nästa steg ses vi på något sätt i våra själar. Liam Reddox kom upp till Andreas och läste det för en vecka sedan. Andreas kanske inte uppfattade allt, men han förstod när jag pratade med honom efteråt, säger Jan-Olof.

I juni fick Andreas också träffa Peter "Foppa" Forsberg.

– Det var hans stora idol. Vi åkte upp till Sigtuna och träffade honom och Niklas Wikegård och käkade lunch med dem. Andreas var lyrisk efteråt. Det var en jättestor grej att få uppleva.

Även fotbollsdomaren Jonas Eriksson har haft kontakt med Andreas under en lång tid, skickat tröjor och kort. I sommar fick Andreas agera vip-gäst på det allsvenska mötet Häcken-Hammarby som Jonas Eriksson dömde. Då fick han låna domarnas femte headset på läktaren och höra allt som sas.

– Han tyckte det var helt otroligt att vara med om det också. Det var sagolikt av Jonas att ställa upp och jag är så tacksam.

Efter Andreas Waldos bortgång vill familjen fortsätta i samma anda som Andreas levde.

– Jag tror han önskar om han visste att vi pratat om det att vi skulle fortsätta på detta sätt. Han pratade aldrig om att han var sjuk, att det skulle vara slut en dag, utan såg hela tiden framåt mot nästa steg.